Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2016-05-30 av Emma Mårtensson

Sverigeprogram, flyktingläger, uganda

Lärorikt besök i flyktingläger i Uganda

Jenny Carlbom, flyktingsamordnare i Hässleholms kommun, är en av åtta (och av 25 sökande) som valts ut av Migrationsverket till deras Sverigeprogram. Satsningen handlar om att besöka kvotflyktingar och förbereda dem för livet i ett nytt land.

Resan tog Jenny till ett flyktingläger i Uganda där hon fick träffa ca 20 stycken förväntansfulla vuxna och barn, de flesta kongoleser, som väntar på sitt livs resa till Hässleholm.

På plats fick hon bland annat informera om Sverige och det svenska samhället men även om Hässleholm och svara på många nyfikna frågor.

 

Med sig till Uganda hade Jenny en film som elever på Grönängsskolan själva hade gjort för att visa flyktingbarnen och hälsa dem välkomna till deras nya hemstad. Filmen handlade om livet som barn i Sverige och Hässleholm. Filmen gjorde succé bland flyktingbarnen och nu planeras det ett besök på Grönängsskolan där förhoppningen är att en liten grupp elever kommer att få träffa några av flyktingbarnen.

 

Resan var organiserad av Migrationsverket och UNHCR (FN:s flyktingkommissariat) och tillbaka i Sverige kan Jenny konstatera att resan gav henne värdefull ny kunskap som både är en stor tillgång i hennes eget arbete men som också höjer kompetensen i hela kommunen.