Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2016-05-20 av Ludvig Einarsson

Omkring 100 000 liv kan räddas årligen enligt nytt EU-direktiv

EU-kommissionen föreslår i ett nytt direktiv att 13 cancerframkallande kemikalier som används vid många arbetsplatser ska begränsas. 

Enligt studier så drabbas årligen drygt 100 000 personer i EU av cancer till följd av situationen på arbetsplatsen. Förhoppningen sätts nu till ett nytt tillägg till tidigare direktiv, där ytterligare exponeringen för cancerframkallande medel i yrkesutövningen ska begränsas.


I ett första steg ska nu EU-kommissionen tillsätta en utredning som ska titta närmare på de 20 vanligaste förkommande kemikalierna på arbetsplatser. Omkring 20 miljoner Europeiska arbetare utsätts dagligen av ett eller flera av de ämnen som antas orsaka cancer och andra hälsokomplikationer. Det finns enligt kommissionen ett brett vetenskapligt stöd för att allvarliga sjukdomar kan direkt kopplas till utsatthet för just dessa kemikalier. Allt eftersom kemikaliernas effekter utreds så konstaterar kommissionen även att det är arbetsgivarnas ansvar att aktivt söka kunskap om dessa samt informera de anställda om vilka risker som är förknippade med användandet av kemikalierna.

Ytterligare ämnen som kan kommas att utredas kommer att presenteras under 2016. Läs mer om förslaget här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster