Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00


Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

 • Ingen giltig användare vald.
 • Ingen giltig användare vald.

Senast publicerad 2016-03-30 av Emma Ragnarsson

Musikpaviljongens nya plats

Flytten av musikpaviljongen i Officersparken på T4-området i Hässleholm är en omdiskuterad fråga. Just nu arbetar tekniska förvaltningen med att ta fram underlag inför att flytten ska genomföras. Exakt var på T4-området paviljongen ska placeras är inte bestämt, men förslag finns på ett nytt läge inne på kaserngården.

Bild på en skiss med förslag på ny plats för musikpaviljongen på kaserngården med människor som sitter på bänkar framför.

Skiss från Mono arkitekter AB med förslag på musikpaviljongens nya placering (klicka för större bild).

Mindre buller och plats för nya bostäder

Musikpaviljongen har ett historiskt värde för Hässleholm som före detta militär garnisonsstad och ska därför bevaras. Men den behöver flyttas för att ge plats att bygga nya bostäder enligt detaljplanen över området som antogs 2009. Flytten ger samtidigt möjlighet till att musikpaviljongen får ett mer skyddat läge med mindre buller från trafiken. Paviljongen kan därmed bli mer attraktiv som scen. Förhoppningen är också att de nya bostäderna ska rama in kaserngården och skapa en trevlig miljö att vistas i.


Förberedelser inför flytten

Tanken är att musikpaviljongen ska flyttas från sitt nuvarande läge i Officersparken till kaserngården framför matsalen, i enlighet med detaljplanen och framtagna skisser. Hur flytten av musikpaviljongen kommer att gå till rent praktiskt är ännu inte klart. Tekniska förvaltningen arbetar med att ta fram underlag inför upphandlingen av entreprenör som ska utföra flytten. Först när upphandlingen är klar kommer det stå klart hur flytten kommer att genomföras.

 

Förslag på ny placering

För att göra flytten krävs rivningslov och bygglov, det finns nämligen ingenting som heter flyttlov. Skisserna som Mono arkitekter har tagit fram visar endast ett förslag till en ny placering av musikpaviljongen. Den exakta placeringen kommer att avgöras i bygglovet.

Bilden visar en skiss på musikpaviljongen och en vy över kaserngården.

Skiss från Mono arkitekter AB med förslag på musikpaviljongens nya placering med vy över kaserngården (klicka för större bild).

Vad tycker du?

Har du tankar och idéer kring hur musikpaviljongen kan användas på bästa sätt eller hur den omgivande miljön kan se ut? I kommentarsfältet nedan kan du dela med dig av din åsikt.

 

Tänk på att hålla dig till ämnet och följa kommunens riktlinjer för kommentarer på webben. Kommentarsfältet modereras och otillåtet innehåll kommer inte att publiceras på sidan.

 

Välkommen med din åsikt!

Kommentarer
 1. Rolf Gustafsson
  Det har missats en viktig sak i bilden över förslaget om nya placeringen. Det höga hus som är tänkt att byggas på gamla platsen borde synas i bakgrunden! Men då ser det troligen inte lika idylliskt ut.
  I många andra kommuner får man inte ta ner träd hur som helst, behövs det inte "rivningslov" för träden?
  Det är ju inte bara paviljongen som gör att parken är värd att behålla, det är ju miljön med portalen och de gamla husen som är unik och bör bevaras.
  Rolf Gustafsson
  torsdag, 12 maj kl. 07:15
 2. Håkan Wästerlid
  Att klämma in ett fult flevåningshus mitt bland historiska vacker byggnader är för mig en gåta??
  Detta verkar tyvärr vara genomgående för hässleholms kommun att fatta ogenomtänkta beslut, tex t4 skolans nedläggning mm
  lördag, 30 april kl. 17:21
 3. Leif Henningsson
  Låt officerparken och paviljongen förbli orörda.
  Det har visat sig att det finns andra alternativ att bygga. Byggaren borde väl tänka på sitt företags renomè , eller ?
  torsdag, 28 april kl. 21:34
 4. Leif Henningsson
  Låt paviljongen vara på sin plats. Flytta den från den stark trafikerade vägen ? Hur tänker dom som vill bygga 5 våningar högt ? Buller och avgaser då kan man inte vistas på balkongerna.Till våra partier gör upp och låt paviljongen vara kvar. Säker på den rödgröna röran försvinner vid nästa val.
  torsdag, 28 april kl. 18:34
 5. Marita
  Jag tycker att paviljongen ska finnas kvar. Helst på samma plats men i alla fall någonstans. Lite av ett helgerån att flytta den men bättre att den finns kvar tycker jag.
  torsdag, 28 april kl. 15:46
 6. Patrik Jönsson
  Paviljongen och officersparken är en omistlig del av vårt kulturarv, och förgyller infarten till Hässleholm norrifrån. Därför är det en självklarhet att miljön bevaras som den är idag.
  tisdag, 26 april kl. 15:52
 7. Paul Wiberg
  Politisk prestige tillåts förstöra ett kulturområde. Bygg någon annanstans!
  måndag, 25 april kl. 20:36
 8. Sture Bertil
  Helt onödigt att flytta paviljongen över huvud taget. Den står bra på den plats där den en gång byggdes. Någon liten del av Hässleholms kulturarv kan väl få vara kvar?
  måndag, 25 april kl. 20:28
 9. Murre
  Låt det vara som det är ! förstör inte om rådet !!! Det fins andra sätt att tjäna miljoner på än att fördärva ett kulturområde !!! Som sagt allt handlar om pengar !!!
  söndag, 24 april kl. 07:47
 10. Murre
  Det är synd att det ska vad sådant liv om detta! Och det är ju så att allt handlar om pengar och att kommun gubbarna nu inte fattar att det förstör ett kultur områd om råde om det nu måste bygga hus där för att marken är värd mycket
  söndag, 24 april kl. 07:38
 11. Christina Jönsson
  Hur kan man komma på tanken att bygga nåt så fult som ett fem-vånings glashus över huvudtaget inne på ett gammalt regemente? Varför utplåna hela Hässleholms historia? Tycker det verkar som om det är det kommunen kämpar för att göra. Låt något av det gamla vara kvar
  fredag, 22 april kl. 23:03
 12. Mikael Björklund
  Jag har läst att en nybyggnation skall smälta in i den övriga miljön på T4. Gör detta glashus det? Sen är frågan var de boende skall parkera? Kommer man dit en vanlig dag idag, så är det svårt att hitta en parkeringsplats. Flyttar man paviljongen, så måste man flytta det till en plats, som skulle kunna bli parkeringsplatser. Det blir lite moment 22. Tänk efter!!
  onsdag, 20 april kl. 09:55
 13. Ulf Svensson
  Trist hållning hos kommunledningen att inte se till stadens historiska identitet. Järnvägen och militären var väl det som en gång skapade orten Hässleholm!
  Varför utplåna sitt förflutna?
  Eller är det så att ansvariga politiker inte härstammar från trakten, och därför inte bryr sej?
  tisdag, 19 april kl. 12:56
 14. Eva Persson
  Var skall barnen leka som ev. skulle bo i detta fula hyreshus? Ska dom vistas inomhus? För inte någon förälder skulle våga släppa ut dom med Vankivavägen utanför. Var ska alla bilarna parkeras? Anställ en stadsarkitekt som KAN sina saker och inte sneglar på profitörerna.
  söndag, 17 april kl. 09:00
 15. Roland
  Jag tycker inte att man ska flytta eller riva musikpaviljongen när det finns så stort motstånd mot det. Det är kanske ett futtigt historiskt minnesmärke men det finns ju tyvärr inte så mycket annat i stan.
  fredag, 15 april kl. 11:09
 16. Bengt Ivarsson
  Hej!
  Det ser väl fint ut med paviljongen på bilden. Det jag tycker är dåligt är att man ska förstöra parken med ett höghus. Kan man inte lägga ut en bild på hur höghuset kommer att se ut i parken? Det går väl att klämma in bilden på huset där det ska ligga. Vet inte om det är någon som såg Vivalla Greta med Eva Rydberg på Fredriksdalsteatern för några år sedan. Där var det ”betongsossarna” som styrde och skulle riva ett gammalt slott för att bygga nytt, i pjäsen så kom man på andra tankar och skapade ett allaktivitetshus i stället. Det är nog för sent i Hässlehålan nu när alla ”betongpartier” är överens om att såga ner parkens träd och bygga ett betongpalats.
  Bengt Ivarsson
  torsdag, 14 april kl. 09:37
 17. Gunnel Magnusson
  Nej,nej,nej.Förstör inte mer historiskt och vackert i Hässleholm.Låt Musikpaviljongen stå där den byggts för 100 år sedan.Den är ett smycke för staden och parken.


  onsdag, 13 april kl. 22:05
 18. Felix Bengtsson
  Jag som bor på T4- området tycker att det är onödigt att flytta på paviljongen. det finns väll flerställen att bygga på tycker jag. en onödig sak att göra och förstör den finna dungen som paviljongen är placerad i nu...
  tisdag, 12 april kl. 12:37
 19. Yvonne
  Jag instämmer i att det är helhetsintrycket, en vacker park med härlig grönska. Och så hela T4-området som var/är Hässleholms stolthet, och som påminner om en svunnen tid. Renovera och låt stå! Gör om och gör rätt!
  onsdag, 6 april kl. 17:45
 20. Hans Johansson
  Det är inte enbart en fråga om musikpaviljongen utan helhetsintrycket av området med kanslihus och övriga byggnader i parken. Som många arkitekter redan framhållit förstörs denna vackra miljö. Först utplånades stadsparken och nästa offer officersparken.
  tisdag, 5 april kl. 10:01
 21. Douglas Roth
  Jag kunde min vildaste fantasi inte tro att man skulle komma på idén att röra Officersparken när detaljplanen antogs av kommunfullmäktig. Vad är nyttan med detta samråd. Man har ju redan bestämt sig?
  måndag, 4 april kl. 11:45
 22. Heléne Roth
  Har hyresgästerna på området blivit tillfrågade? Det krävs när privatpersoner vill förändra. Om inte paviljongen får stå kvar - riv, man flyttar aldrig på arkitekturhistoriska arv. Hemskt att bara tanken kommit upp.
  måndag, 4 april kl. 11:40
 23. peter Alf
  Parken med paviljongen är ett monument över en del av stadens historia. Om man ersätter den med ett otroligt fult 5-vånings glashus blir det visserligen också ett monument- över politikernas dumhet
  söndag, 3 april kl. 20:11
 24. Mikael Kullberg
  Vad säger de hyresgäster som bor där nu och som investerat i att få bo i en miljö som är lugn och avkopplande. Vad säger dessa om att få ett nytt störande moment typ festivalen och hur kommer komunen att agera vad gäller tillstånd för musik. Hur har komunen agerat idag vad gäller tillstånd för musik på nuvarande plats.
  fredag, 1 april kl. 11:21
 25. John E
  Det är inte flytten som är problemet! Katastrofen är ju det fula schabrak som ska byggas i stället och som inte alls passar in i miljön!!! 😖
  fredag, 1 april kl. 02:28
 26. Janne
  Hur många röster krävs för att få matsalen riven, och placera paviljongen där?
  torsdag, 31 mars kl. 20:57
 27. Herbert Lindgren
  Jag har varit ute på platsen. Det blir säkert bra att flytta paviljongen från den starkt trafikerade Vankivavägen in till ett skyddat läge innanför de mäktiga gamla kasernerna. Hoppas den kommer att flitigt användas vid olika arrangemang. Kanske inte bara musik.
  torsdag, 31 mars kl. 18:56
 28. Herbert Lindgren
  Lägg gärna in en kartskiss över den tänkta platsen så att man ser var den kommer att placeras i förhållande till matsalen, de gamla kasernerna och byggnaderna norr om.
  torsdag, 31 mars kl. 18:02
 29. Ann Olausson
  Flytta gärna paviljongen längre in på T4 området.
  Den kommer att då att kunna användas, vilket den inte gjort hittills.
  På nya platsen kommer det att kunna bli fina musikupplevelser gör alla, inte bara gör militärer.
  torsdag, 31 mars kl. 09:15
 30. Michael w
  Som f d officer vid T4 tycker jag det är synd att förstöra miljön på kasernonrådet
  torsdag, 31 mars kl. 00:23
Stängd för fler kommentarer

Navigera vidare:

Kontakt

Hässleholms kommun
Stadshuset
281 80 Hässleholm
Besöksadress och öppettider

Växel: 0451-26 70 00
Org.nr: 212000-0985
Kontakta kommunen

Sociala medier

Twitter
Facebook
Instagram
Youtube
Illustration över Hässleholms kommun
Illustration över Hässleholms kommun