Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2016-02-02 av Ludvig Einarsson

Skatteflykt – ett gemensamt problem

EU:s medlemsstater måste bli bättre på att samarbeta i frågan om skatteflykt, där flera miljarder euro årligen försvinner och undgår den ordinarie taxeringen, menar EU-kommissionen.

Pierre Moscovici, kommissionär med ansvar för bland annat ekonomi, finans-och skattefrågor menar att det utöver det faktum att skatteflykt leder till ett underskott i staternas välfärdssystem även är en fråga om rättvisa. Kostnaden för att större bolag systematiskt skatteplanerar hamnar slutligen på de europeiska medborgarna och andra företag, i form av högre skatt.


Bättre koordination som utgår från tydligare regler föreslås nu av EU-kommissionen i ett nyligen framtaget direktiv. Bland annat så föreslås nu juridiskt bindande verktyg för att motverka skatteflyktmetoderna, rekommendationer till medlemsstaterna i frågan om hur de ska förebygga missbruk av taxeringsregler, ökat informationsutbyte samt upprättandet av ett nytt system som kan identifiera tredje partsländer som brister i sitt ansvar.

Tillsammans så syftar dessa åtgärder till att bekämpa aggressiv skatteplanering, öka transparensen mellan medlemsstaterna samt i grunden skapa förutsättningar för en mer rättvis konkurrens bland företagen på den Europeiska inhemska marknaden. Läs mer om förslagen här.länk till annan webbplats