Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2015-12-14 av Gunvor Borre

Yrkesprogram leder till arbete

Lärare med branscherfarenhet och mycket praktik. Där har ni framgångsreceptet för att erbjuda kvalificerade jobb till svenska gymnasieelever.

– Jag började jobba två dagar efter studenten, säger Erik Fagner som gick ut Vård- och omsorgsprogrammet på Hässleholms Gymnasium i våras.

 

Över 100 000 i åldrarna 15-25 år är arbetslösa i Sverige, visar ny statistik. Men det finns platser där majoriteten av studenterna som går ut gymnasiet får arbete direkt. Hässleholms Gymnasium är ett av alla exempel. Och skolans förklaring till fram-gången är enkel – lång praktik och nära kontakt med arbetsgivare i regionen. Många av lärarna har dessutom stor erfarenhet från branschen och kan både erbjuda kontakter och en unik bild av hur det ser ut i verkligheten.

 

Ett av de program där flest får ett kvalificerat jobb efter examen är Industritekniska programmet. Här tog Robin Gustavsson examen i våras. 19-åringen berättar att han trivdes med att vara ute mycket på praktik och arbeta med lärare som vet vad de pratar om.

 

– Lärarna var riktigt bra och det märks att de har stor erfarenhet. För mig var utbildningen perfekt eftersom jag inte behövde sitta och läsa teori hela tiden. Vi fokuserade mycket på det tekniska och var ute på praktik
en hel del, säger han.

 

Just praktiken hjälpte Robin att få jobb. Direkt efter studenten fick han anställning på sin praktikplats.

– Jag märkte rätt tidigt att de var intresserade av att anställa mig och när de frågade om jag ville fortsätta tackade jag ja.

 

Robin

Även Malcon Forsell gick det Industritekniska programmet – och har inte haft något problem att komma in på arbetsmarknaden.

– Industritekniska programmet var det enda jag tyckte var intressant. Att vi fick komma ut på praktik var perfekt för mig. Det gav mig tidigt en uppfattning om hur det ser ut i verkligheten.

 

Nu jobbar han på ett företag i bilindustrin och märker av att han har nytta av det han lärde sig under sina tre gymnasieår.

– Det ger mycket mer än att sitta i skolbänken.

 

Hässleholms Gymnasium erbjuder en rad utbildningar, från fordon och transport, bygg och anläggning, restaurang och livsmedel till vård och omsorg. Alla program är tre år och innehåller mycket praktik. Skolan har också ett programråd där man diskuterar utbildningen och arbetsgivarnas önskemål, vad som är viktigt för branschen och vad eleverna ska göra för att vara attraktiva arbetstagare. Allt för
att studenterna ska ha så lätt som möjligt att få jobb direkt efter examen.

 

Erik Fagner tog precis som Robin och Malcon studenten i våras. Nu arbetar han på ett äldreboende och är minst sagt nöjd med sitt yrkesval.

– Jag började jobba två dagar efter studenten. Det känns fortfarande lite ovant att kliva upp tidigt på morgonen och att inte plugga. Men jag trivs och det känns skönt att ha en trygg och säker anställning, säger han.

 

Erik fick göra en hel del praktik under sin utbildning, något som passade honom perfekt.

– Inom mitt yrke är det väldigt viktigt att lära sig det teoretiska. Samtidigt måste man vara ut på arbetsplatserna för att se hur det fungerar i verkligheten.

 

Nu satsar han på att jobba vidare inom branschen – och nästa år hoppas han på att nå nya mål och drömmar.

– Jag har sökt in till sjuksköterskeprogrammet, jag trivs verkligen att jobba inom vården.  

Erik

Källa: Jonas Blomquist, Adnews