Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2015-09-17 av Ludvig Einarsson

Stort firande av den Europeiska Språkdagen 2015

Den 16 september firade Europa Direkt-kontoret i Hässleholm den Europeiska Språkdagen 2015 genom att arrangera en rad aktiviteter i samarbete med Linnéskolan och Hässleholms Tekniska Skola (HTS). Vi bjöd in till språkmarathon på Linnéskolan, språkverkstäder på HTS och inte minst två gästföreläsningar med Maria Sjöström Gisslén, som arbetar med översättning hos EU-kommissionen.

Sedan starten för initiativet år 2001 äger Språkdagen årligen rum i september runt om i Europa för att belysa varför det är viktigt med språklig mångfald och vikten av att förstå och kunna tala olika språk i ett EU där efterfrågan på flerspråkig arbetskraft är stor.


I år uppmärksammade vi Språkdagen genom att arrangera en rad olika aktiviteter i samarbete med Linnéskolan och HTS. Under aktiviteterna språkmarathon på Linnéskolan och språkverkstäderna på HTS bjöd vi in en grupp internationella studenter från Högskolan i Kristianstad till besöka de två skolorna under den 16 september. De internationella studenterna kommer från länder i Europa och övriga världen men studerar just denna termin vid Högskolan i Kristianstad. Under dagen höll respektive internationell student föredrag om sitt språk, kultur och hemland.


Vi gästades dessutom av Maria Sjöström Gisslén från EU-kommissionen som berättade om sitt arbete under två gästföreläsningar för eleverna på HTS. Maria har mångårig erfarenhet av översättningsarbete och hade därför mycket att berätta om Europas alla språk och fördelarna med att vara flerspråkig. Dessutom berättade Maria om hur det är att arbeta med språk och översättning vid EU-kommissionen samt vilka språk som är mest förekommande inom det europeiska samarbetet - EU.


Se fler bilder och läs gärna vad eleverna på Linnéskolan tyckte om dagen via deras blogg.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster