Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2015-06-29 av Lina Holmberg

Skåne förordar en sträckning av höghastighetsbanan via Hässleholm

Det planeras för en ny stambana för höghastighetståg på sträckan Stockholm – Malmö. Region Skåne och de största kommunerna i Skåne har nu enats om ett antal utgångspunkter som är viktiga för hela Skåne. Det handlar bland annat om en sträckning med station i Hässleholm.

Perspektivbild/visualisering av Västra stationstorget mot den nya höghastighetsstationen. Illustration: Kreera

- Det är mycket bra att vi nu står samlade i ett Skåneförslag för att kunna få ut maximalt av våra satsningar och föra en bra dialog i Sverigeförhandlingen. Tillsammans kan Hässleholm och Kristianstad bli en ny tillväxtmotor i Skåne, och här kommer höghastighetsbanan att få stor betydelse, säger kommunalråd Lena Wallentheim (S).


Hässleholm är redan idag en järnvägsknut med anslutningar i fem riktningar och har en mycket god koppling till nordöstra och nordvästra Skåne, Blekinge och södra Småland. En höghastighetsstation i Hässleholm skulle få ett unikt upptagningsområde för byten till och från nya stambanan, med goda utvecklingsmöjligheter av bostäder och arbetsplatser. Hässleholmarna kan få en restid på knappa halvtimmen till Malmö och restider under timmen till orter som Jönköping och Halmstad.


- För Hässleholms del innebär det en snabb och direkt förbindelse till Stockholm, och kanske på sikt även till Hamburg. Det öppnar sig också en mycket större arbetsmarknad genom regionala snabbtåg. En höghastighetsstation skulle på så vis göra Hässleholm till en naturlig del av Öresundsregionen, som en grön stadsdel till Malmö och Köpenhamn, säger Lena Wallentheim (S).