Kockutbildning
Yrkesutbildning med möjlighet till påbyggnad.
Att arbeta som kock
Som kock jobbar du med ett yrke där mat och livsmedel är i centrum. Arbetsuppgifterna varierar mycket beroende på var du arbetar och hur stort kök du jobbar i. Du kan arbeta på en restaurang eller i ett storkök, till exempel en lunchrestaurang, skolmatsal, personalmatsal eller ett sjukhuskök.
Arbetet som kock innehåller både planering och förberedelser, men är också ett kreativt arbete. Smaker ska kombineras och maten presenteras på ett tilltalande sätt. Hygien och kunskap om de råvaror som används är viktigt. I perioder kan det vara högt tempo i köket och det är bra att trivas även när det är mycket att göra. Du arbetar tillsammans med dina kollegor i köket och behöver vara bra på att samarbeta. Yrket kan också innebära tunga lyft och obekväma arbetstider.
Beskrivning av utbildningen
Kockutbildning bas
Utbildningen är på 43 veckor. Studietid: 240805-250530.
I utbildningen ingår det teoretiska studier och praktiska moment i köket.
Vår kockutbildning ger dig grundläggande kunskaper för att arbeta inom mat och måltider. Utbildningen ger en bred kompetens för arbete med kalla och varma rätter i såväl stora som små kök samt för arbete med matlagning i offentlig eller privat restaurangverksamhet.
I utbildningen ingår åtta veckors arbetsplatsförlagt lärande, APL. Det innebär att en del av utbildningen sker hos en arbetsgivare, där du får använda dina nya kunskaper och lära dig saker på plats. Du får prova på två olika sorters verksamheter under utbildningstiden.
Kockutbildning påbyggnad
Utbildningen är på 20 veckor. Studietid: 240805-241220.
Kockutbildning med påbyggnad motsvarar yrkesutgången kock på gymnasial nivå. Du läser en tredje termin där du fördjupar dina matlagningskunskaper ytterligare. Denna kan du söka om du läst Kockutbildning bas med godkända betyg.
Det ingår även 9 veckors arbetsplatsförlagt lärande, APL.
Utbildningarna är kostnadsfria, men kursmaterial och arbetsskor får man själv bekosta. För att finansiera dina studier kan du söka studiemedel från CSN (Centrala Studiestödsnämnden).
Kockutbildning bas:
- Livsmedels- och näringskunskap 1, 100 p
- Hygien, 100 p
- Branschkunskap inom restaurang och livsmedel, 100 p
- Matlagning 1, 100 p
- Matlagning 2, 200 p
- Matlagning 3, 200 p
- Specialkost, 100 p
Kockutbildning påbyggnad, termin 3:
- Mat och dryck i kombination, 100 p
- Servering 1, 100 p
- Matlagning 4, 200 p
- Service och bemötande, 100 p
Förkunskaper
Du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen. Det kräver att du har kunskaper på grundläggande nivå i följande kurs/kurser:
- Svenska/Svenska som andraspråk eller motsvarande
Så här ansöker du
Nästa start är 5 augusti. Ansök mellan 15 februari-1 juni.
Du ansöker via vår webbansökan eller tillsammans med vår studie- och yrkesvägledare. Bifoga kopior på betyg, personligt brev och även arbetsgivarintyg om du har erfarenhet inom yrket.
Bor du i en annan kommun än Hässleholm ska du göra ansökan via vuxenutbildningen i din hemkommun.
Vill du veta mer?
Tveka inte att höra av dig till oss: