Om något händer - beredskap
Om det skulle ske en större samhällsstörning är det klokt att ha en egen beredskap, en så kallad hemberedskap. Att ha en hemberedskap innebär framför allt att du har kunskap om var du får information, och kunskap om dina behov. Även företag behöver ha beredskap om något allvarligt skulle hända för att kunna fortsätta bedriva sin verksamhet.
Hemberedskap
Det finns en hel del du kan göra för att förbereda dig inför olika scenarion.
Förbered dig inför översvämning
Så gör du vid ett strömavbrott
Ha en krislåda hemma
Det är bra att ha en krislåda hemma. Den ger grundläggande beredskap oavsett vad som händer. Krislådans exakta innehåll behöver du anpassa efter dina behov. Svenska Röda Korset har bra tips på vad en krislåda kan innehålla.
Krisberedskap, krislåda – Röda korset Länk till annan webbplats.
Fyra viktiga delar i din krislåda
Vatten och mat
Har du vattendunkar, så att du kan hämta nödvatten? Har du mat så att du klarar dig i en vecka, samt möjligheter att tillaga denna mat även om elen försvinner?
Information
Har du dina viktigaste kontakter nedskrivna på papper? Vet du hur du får tillgång till information? Har du en vevradio eller liknande hemma?
Trygghet
Behöver du några särskilda läkemedel? Har du ett husdjur med särskilda läkemedel? Har du ett första hjälpen-kit? Finns det något annat du behöver för att känna dig trygg i din vardag, till exempel särskilda hjälpmedel?
Värme och ljus
Om elen går, har du värmeljus eller blockljus? En ficklampa och extra batterier? Har du några riktigt tjocka filtar och raggsockor? En ordentlig powerbank kan också vara bra att ha.
Olika typer av kriser, förbered dig
Hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, hittar du fler tips på hur du förbereder dig inför olika typer av kriser. Här kan du öva och få tips på hur du kan hjälpa till vid en kris.
Förbered dig för kris, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Länk till annan webbplats.
Broschyren "Om krisen eller kriget kommer" skickades ut till alla hushåll i Sverige. Syftet med den är att vi alla ska bli bättre förberedda för en större kris eller ett krig.
Om krisen eller kriget kommer, Myndigheten för samhällskydd och beredskap Länk till annan webbplats.
Beredskap för företag
Företag är en viktig del av Sveriges beredskap. Företag behöver kunna bedriva sin verksamhet även vid en kris. Myndigheten för samhällsberedskap har samlat viktig information om hur företag kan förbereda sig.
Beredskap för företag, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Länk till annan webbplats.
Skyddsrum
Ett skyddsrum är en del av en byggnad med förstärkta väggar och dörrar som kan stå emot tryckvågor från bomber, brand och bråte från rasande hus. Du tillhör inte ett specifikt skyddsrum, utan skyddsrummen är öppna för alla vid behov. Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som ansvarar för skyddsrummen.
Skyddsrum, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Länk till annan webbplats.
Frågor och svar om skyddsrum, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Länk till annan webbplats.
Stöd när krisen är här
Hässleholms kommun har ett nätverk av personer som kan stötta de drabbade och deras anhöriga om en större olycka eller katastrof inträffar i vår kommun, eller om kommuninvånare är inblandade i olyckor utanför kommunen.
Hjälpte informationen på denna sidan dig?