Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Europa Direkt

Besöksadress

Norra Stationsgatan 8B
Hässleholm

Telefon: 0451-26 71 55


Postadress

Hässleholms kommun

Kommunledningskontoret

Tillväxtavdelningen/Europa Direkt

281 80 Hässleholm


EU-koordinator

Alma Sandberg

Telefon: 0725-03 95 16

 

Skicka meddelande till

Nyheter

Europa Direkt publicerar flera gånger i veckan EU-relaterade nyheter av betydelse för regional och lokal nivå.  

Europa Direkt erbjuder en tillgänglig, uppdaterad och informativ källa med lättillgänglig lokalanpassad information om kontorets verksamhet, EUs prioriteringar såsom Europa 2020, EU-medborgarnas rättigheter, EUs politik, lagstiftning, program samt olika finansieringsmöjligheter. • God jul och Gott nytt år!

  En God jul och ett Gott nytt år önskar vi på Europa Direkt Hässleholm! Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-12-21
 • Broschyr om Europaforums historia

  Under hösten har Europaforums praktikanter, Katja Ohlson Westin och Sofia Stridsberg, sammanställt en broschyr om Europaforum och dess historia. Broschyren innehåller intervjuer från tidigare års pane... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-12-21
 • Hur kan man arbeta med EU-projekt på regional- och kommunal nivå?

  Det är en fråga som Europaforums praktikanter Sofia Stridsberg och Katja Ohlson Westin har undersökt under hösten de varit på Europaforum. De har intervjuat åtta personer som på olika sätt arbetar med... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-12-20
 • Centerpartiets kandidater till Europaparlamentet

  I måndags fastställde Centerpartiet sin lista med kandidater till Europaparlamentet. Listan toppas av Fredrick Federley och Abir Al Sahlani. Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-12-19
 • Omfördelning av platser i Europaparlamentet efter Brexit

  Efter Storbritanniens utträde ur EU kommer en omfördelning av Europaparlamentets platser ske. Sverige är ett av de medlemsländer som i och med detta kommer få ytterligare ett mandat. Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-12-19
 • Lyckat informationsmöte om Investeringsplanen

  Den 5 december fick vi lyssna på presentationer om Investeringsplanen av EU-kommissionen, Europeiska Investeringsbanken och Almi Skåne. Mycket lärorikt! Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-12-17
 • Europeiska solidaritetskåren

  Vill du ha en utmaning och hjälpa andra människor? EU-kommissionen har lanserat en ny ansökningsomgång till europeiska solidaritetskåren - gå med redan i dag! Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-12-17
 • Europaforum går av stapeln i maj 2019

  Europaforum Hässleholm har under sina 17 år etablerat sig som Sveriges ledande mötesplats för Europafrågor. 2019 års forum äger rum den 7-9 maj och kommer ha extra stort fokus på det stundande Europap... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-12-14
 • Kristdemokraternas kandidater till Europaparlamentet

  Kristdemokraterna har nominerat sina kandidater till Europaparlamentsvalet. Högst på listan står Sara Skyttedal som förstanamn och David Lega som andranamn. Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-12-13
 • Glad Lucia!

  Idag firar vi Sankta Lucia som föddes i Italien, ett av de sex länder som grundade EU. Glad Lucia, önskar vi på Europa Direkt Hässleholm! Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-12-13
 • Europaparlamentets valkampanj nära 100 000 prenumeranter

  Valdeltagandet till EU-valet 2014 låg på endast 42.61%. För att öka valdeltagandet i valet i maj 2019, har Europaparlamentet lanserat kampanjen #denhärgångenröstarjag. Nära 100 000 prenumeranter över ... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-12-11
 • Gruppen De gröna/Europeiska fria alliansen

  Alla svenska politiska partier som finns representerade i Europaparlamentet ingår i någon av parlamentets åtta politiska grupper. Miljöpartiet de gröna ingår i De gröna/EFA. Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-12-11
 • Progressiva förbundet av Socialdemokrater i Europaparlamentet (S&D-gruppen)

  Alla svenska politiska partier som finns representerade i Europaparlamentet ingår i någon av parlamentets åtta politiska grupper. Socialdemokraterna och Feministiskt Initiativ ingår i S&D-gruppen. Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-12-11
 • Svenskarna är allt mer positiva till EU

  Svenskarna är allt mer positiva till EU visar en ny undersökning som Statistiska Centralbyrån (SCB) genomfört. 58,6% är positiva, vilket är det högsta stödet sedan mätningarna började år 2006. Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-12-10
 • Klimatförändringar

  93 % av alla européer ser klimatförändringar som ett resultat av mänsklig aktivitet. Den 28 november presenterade EU-kommissionen en långsiktig strategi för hur vi ska nå en koldioxidsnål ekonomi år 2... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-12-06
 • Europaforums historia

  Nästa års Europaforum kommer att hållas den 7-9 maj, och blir då Hässleholms sjuttonde Europaforum. Hur startade Europaforum och hur har det förändrats sedan dess? Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-12-06
 • Gratis wifi i EU

  Sök Wifi4EU! Kommuner kan ansöka om EU-finansierad wifi på allmänna platser. Först till kvarn gäller, men varje EU-land kommer att få ett minsta antal checkar. Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-12-06
 • Alliansen liberaler och demokrater för Europa (ALDE)

  Alla svenska politiska partier som finns representerade i Europaparlamentet ingår i någon av parlamentets åtta politiska grupper. Liberalerna och Centerpartiet ingår i ALDE-gruppen. Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-12-06
 • Europaforum Hässleholm går av stapeln 7-9 maj 2019

  Med endast två veckor till Europaparlamentsvalen den 26 maj blir 2019 års Europaforum rykande aktuellt. De tre dagarna kommer innehålla seminarier och debatter om EU-valet, EU:s framtid och andra aktu... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-12-06
 • Europeiska folkpartiets grupp (EPP-gruppen)

  Alla svenska politiska partier som finns representerade i Europaparlamentet ingår i någon av parlamentets åtta politiska grupper. Nya Moderaterna och Kristdemokraterna ingår i EPP-gruppen. Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-12-03
 • Moderaternas kandidater till Europaparlamentet

  Nya Moderaterna är första svenska riksdagsparti att fastställa sin lista med kandidater till Europaparlamentsvalet nästa år. Högst upp står Tomas Tobé, följd av Jessica Polfjärd, Jörgen Warborn och Ar... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-12-03
 • EU-projektet KINO bemöter normer

  Genom utbildningar, nätverk och processledning har kommunala tjänstepersoner i sex kommuner i Skåne fått lära sig att bemöta sina egna och samhällets normer och fördomar.
  Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-11-29
 • Bli skolambassadör för EU, sista ansökningsdag 10 december

  Är du lärare och intresserad av EU-frågor och skolutveckling? Då är skolambassadör för EU något för dig! Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-11-29
 • Investeringsplanen för Europa

  Vad innebär investeringsplanen för Europa, och vem kan dra nytta av den? Investeringsplanen är en strategi i tre delar, skapad av EU-kommissionen för att främja investeringar. Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-11-20
 • Spitzenkandidaten

  När vi röstar i Europaparlamentsvalet nästa år väljer vi inte bara Europaparlamentariker, utan även nästa ordförande för EU-kommissionen, genom den så kallade "Spitzenkandidat-processen". Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-11-20
 • Europeiska politiska partier

  Många har koll på Sveriges nationella partier, men det finns även europeiska partier! Alla nationella partier kan vara medlemmar i ett europeiskt politiskt parti. Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-11-20
 • Politiska grupper i Europaparlamentet 2018

  Alla nationella politiska partier som finns representerade i Europaparlamentet ingår i någon av parlamentets åtta politiska grupper. Vilka grupper sitter våra svenska partier i? Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-11-20
 • Brittiska regeringen säger ja till Brexitavtal

  Den brittiska regeringen har godkänt det utträdesavtal som har förhandlats fram mellan Storbritannien och EU. Enligt Theresa May är det ”det bästa avtal vi kunde förhandla fram”. Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-11-15
 • Vinnaren av LUX-priset 2018

  Idag röstade Europaparlamentet om vinnaren av LUX-priset 2018, och vinnaren är Woman at War! Woman at War är en isländsk/fransk/ukrainsk film av regissören Benedikt Erlingsson. Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-11-14
 • Uppföljningsmöte om Erasmus+ 10 och 12 december

  Europa Direkt erbjuder, tillsammans med EU-kontor Skåne Nordost, möjlighet att få rådgivning gällande Erasmus + projekt. Välkomna till oss på Norra Station, den 10 eller 12 december! Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-11-12
 • Informationsmöte om investeringsplanen 5 december

  Europa Direkt bjuder in till ett kostnadsfritt informationsmöte om investeringsplanen på Business Class Norra Station. Representanter från EU-kommissionen, Europeiska Investeringsbanken och Almi Föret... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-11-12
 • Presentation av tidigare praktikanter – Anna Miloloza

  Anna Miloloza är en av Europa Direkt Hässleholms och EU-kontor Skåne Nordosts tidigare praktikanter. Nu arbetar hon som språklärare på en högstadieskola i Malmö. Vilka erfarenheter och kunskaper tog h... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-11-05
 • Presentation av tidigare praktikanter – Tommy Bengtsson

  Tommy Bengtsson är en av Europa Direkt Hässleholms och EU-kontor Skåne Nordosts tidigare praktikanter. Nu arbetar han på Lunds kommun som samhällsstrateg. Vilka erfarenheter och kunskaper tog han med ... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-10-29
 • Firandet av FN-dagen: Europa Direkt på Campus Laholm

  Under onsdagen den 24 oktober besökte Europa Direkt Campus Laholm och Osbecksgymnasiet för att delta i firandet av FN-dagen. Europa Direkt deltog i den minimässa som fanns i skolans foajé och medutstä... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-10-26
 • Praktikplats Europaforum Hässleholm VT19

  Under våren 2019 har du som är student vid en eftergymnasial utbildning möjlighet att praktisera vid Europaforum Hässleholm. Sista ansökningsdag är 10 november. Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-10-19
 • EU:s partnerskap med Afrika stärks

  I sitt linjetal förra månaden presenterade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker en ny allians mellan EU och Afrika. Alliansen innebär en strategi för hållbara investeringar, tillväxt och jo... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-10-19
 • Presentation av tidigare praktikanter - Magdalena Glusniewska

  Magdalena Glusniewska är en av Europa Direkt Hässleholms och EU-kontoret Skåne Nordosts tidigare praktikanter. Nu arbetar hon på Alvesta kommun som kommunsekreterare. Vilka erfarenheter och kunskaper ... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-10-17
 • Europa Direkt Hässleholms och EU-kontor Skåne Nordosts praktikant Amanda

  Sedan augusti praktiserar Amanda Lindblad på Europa Direkt Hässleholm och EU-kontor Skåne Nordost. Vilka är hennes arbetsuppgifter och vad tycker hon är roligast på praktiken? Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-10-17
 • Praktik VT 2019

  Europa Direkt och Skåne Nordost erbjuder varje termin praktik till en student på eftergymnasial utbildning med inriktning mot EU. Deadline för ansökan om praktik vårterminen 2019 är den 10 november. Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-10-17
 • EU-medborgares rättigheter

  Är du medborgare i ett EU-land? Grattis! Då är du en så kallad EU-medborgare och får genom ditt lands medlemskap en hel rad med rättigheter. Du får resa, arbeta och studera i alla EU-länder, rösta i v... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-10-16
 • EU och AVS-länderna ska förnya samarbetsavtal

  AVS-länder syftar till 79 länder i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet. Partnerskapet mellan dessa länder och EU har reglerats under Cotonouavtalet, som går ut i februari 2020. Ett förnyat avtal ... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-10-15
 • Extrainsatt Brexit-möte under söndagseftermiddagen

  Storbritanniens chefsförhandlare Dominic Raab åkte under söndagseftermiddagen till Bryssel för ett extrainsatt möte. Där mötte han Michel Barnier, EU:s chefsförhandlare, och enligt uppgifter har förha... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-10-15
 • EU:s nya utsläppskrav på nyproducerade bilar

  Förra veckan röstade Europaparlamentet igenom förslaget att tuffare utsläppskrav ska ställas på nyproducerade bilar. Denna fråga har skapat debatt i Bryssel. Förra veckans omröstning blev därmed något... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-10-08
 • Nya ledamöter och ordförande i EU-nämnden

  Nu är det klart vilka riksdagspolitiker som tar plats i EU-nämnden! I tisdags röstade riksdagen igenom EU-nämndsledamöterna för mandatperioden 2018-2022, och ledamöterna i EU-nämnden har nu i sin tur ... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-10-05
 • Senaste nytt inom Brexit-förhandlingarna

  Den 29 mars nästa år klockan 23:00, brittisk tid, ska Storbritannien lämna EU. Med knappt sex månader kvar till utträdet råder dock fortfarande stor oklarhet i hur det hela ska gå till och åsikterna ä... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-10-04
 • Den här gången röstar jag!

  I dagarna lanserades Europaparlamentets kampanj "Den här gången röstar jag" i hela Europa! Genom att registrera sig på hemsidan www.denhargangenrostarjag.eulänk till annan webbplats lovar man att rösta i valet till Europaparl... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-10-02
 • Europaparlamentets omröstning om upphovsrätt på internet

  Förra veckan röstade Europaparlamentet igenom en ny upphovsrättslag som reglerar länkar och uppladdningar på internet. Nu väntar förhandlingar mellan Europaparlamentet, ministerrådet och EU-kommission... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-09-18
 • Tillståndet i unionen - linjetal av EU-kommissionens ordförande

  Hur mår EU idag? EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker höll onsdagen den 12 september sitt årliga tal om tillståndet i unionen. Inför Europaparlamentet i Strasbourg beskrev Juncker sin visio... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-09-17
 • EU-kommissionen väljer att lyssna på medborgarna i sommartidsdebatten

  Myterna om sommartid är många. Bidrar det till fler hjärtattacker och arbetsplatsolyckor? Det finns forskning som både bevisar och förkastar sambandet. Frågan om tidsomställningen har varit på tapeten... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-09-07
 • Nordöstra Skåne röstar!

  Europa Direkt har under våren, genom valprojektet "Nordöstra Skåne röstar", informerat om demokrati, politik och valet den 9 september. Projektet inleddes i februari, och inför och under de sista inte... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-09-06
 • Europaåret för kulturarv 2018

  Temat för Europaåret 2018 är ”Vårt kulturarv: där historien möter framtiden”. Europaårets mål är att få fler människor att upptäcka och engagera sig i Europas kulturarv och att stärka känslan av att t... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-09-06
 • Europeiska solidaritetskåren

  Är du mellan 18-30 år och intresserad av att åka ut i Europa och volontära, praktisera eller arbeta? Då kan du ansöka via den europeiska solidaritetskåren fram till den 16 oktober. Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-08-17
 • Valinformation på lätt svenska

  Många nya svenskar kan rösta i kommunvalet i år. Torsdagen den 23 augusti kommer Zeinab El-Mestrah till biblioteket för att att informera om valet till kommunen för nyanlända. Zeinab talar svenska, en... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-08-16
 • Missa inte att anmäla dig till Europaforum - sista anmälningsdag 6 augusti!

  Måndag den 6 augusti stänger anmälningarna till årets Europaforum. Missa inte chansen att höra Leif GW Persson, Cecilia Malmström, Ann Linde, Heléne Fritzon, Andreas Ekström och många fler. Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-07-30
 • Välkommen till fortbildning i Erasmus+, 30 oktober

  Europa Direkt Hässleholm och EU-kontor Skåne Nordost erbjuder, i samarbete med UHR, en gratis fortbildning i hur du kan arbeta med skolutveckling genom till exempel samarbetsprojekt och jobbskuggning ... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-07-20
 • Praktik på EU-kommissionen

  Nu kan du ansöka till att göra praktik på EU-kommissionen våren 2019! För att kunna söka måste du: ha en avslutad universitets-/högskoleexamen; ha mycket god kunskap i engelska, franska eller tyska; s... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-07-19
 • EU-kommissionen dömer Google till böter

  Efter flera års granskning dömer EU-kommissionen Google till böter motsvarande 45 miljarder kronor för att ha utnyttjat sin ledande marknadsställning. Google har meddelat att man tänker överklaga dome... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-07-18
 • Läs- och lyssningstips för dig som vill lära dig mer om EU 

  Vill du ha de senaste uppdateringarna från Bryssel? Vill du lära dig mer om EU:s institutioner och EU:s historia? Vill du höra experter diskutera aktuell europeisk politik eller kanske veta mer om EU-... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-07-17
 • Ska sommartiden slopas?

  EU-kommissionen har beslutat sig för att utreda hur EU:s sommartid fungerar och om något behöver förändras. Detta efter flera förfrågningar från Europaparlamentet, allmänheten och vissa EU-länder. Du ... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-07-13
 • Välkommen till Sieps-utbildning om EU:s framtid

  Diskussionen om vad EU kan och bör göra är inte ny, men när en medlemsstat väljer att lämna unionen är det naturligt att frågan om EU:s framtid tar ny fart. Den 29 augusti, under Europaforum, kommer S... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-07-09
 • 1 juli tar Österrike över ordförandeskapet i EU:s ministerråd

  Den 1 juli tar Österrike över det roterande ordförandeskapet i EU:s ministerråd fram till årsskiftet. Inför andra halvan av 2018 väntar flera komplexa och utmanande frågor, bland annat reform av EU:s ... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-06-29
 • Brexit - hur ligger landet?

  Det är nu drygt två år sedan 51,9% av britterna röstade för att lämna EU. Enligt planen ska Storbritannien lämna EU den 29 mars nästa år. Men brexitavtalet är ännu inte färdigförhandlat, och detta kom... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-06-28
 • Steg framåt för den europeiska solidaritetskåren

  Europaparlamentet och ministerrådet har idag nått en politisk överenskommelse angående den europeiska solidaritetskåren. Initiativet syftar till att öka europeisk solidaritet och mobilitet, genom att ... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-06-27
 • Europahuset flyttar till Almedalen

  På söndag och måndag (1 och 2 juli) arrangerar Europahuset ett tiotal seminarier i Almedalen om bland annat brexit, asylpolitik, EU i det svenska valet och klimatförändringar. Du kan följa seminariern... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-06-27
 • Mindre än ett år till valet till Europaparlamentet

  Den 26 maj 2019 hålls nästa val till Europaparlamentet. I senaste valet, 2014, röstade endast 51% av de röstberättigade svenskarna. Även om detta är ett relativt högt deltagande är Sverige det land i ... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-06-26
 • EU:s framtida budget - vad? vem? hur? varför?

  I början av maj 2018 kom EU-kommissionen med ett förslag till en ny flerårsbudget för EU för åren 2021-2027. Detta förslag ska nu förhandlas mellan EU:s medlemsländer och man hoppas ha fattat ett besl... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-06-21
 • EU i riksdagsvalet

  Centrum för europaforskning vid Lunds universitet har öppnat webbplatsen "EU i riksdagsvalet". Här kartläggs hur de svenska partierna ställer sig i ett 50-tal frågor som den svenska regeringen kommer ... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-06-18
 • Partisympatiundersökning maj 2018

  Statistiska Centralbyrån (SCB) har nyligen publicerats resultatet från partisympatiundersökningen (PSU) som genomförs två gånger om året, i maj och november. Undersökningen visade en säkerställd minsk... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-06-08
 • Rekordhögt stöd för EU

  Eurobarometern, en opinionsundersökning, visar att stödet för EU fortsätter att öka. Ett år före valet till Europaparlamentet i maj 2019 tycker 68 % av svenskarna att EU-medlemskapet är bra för Sverig... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-06-08
 • Prata politik!

  MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor, har skapat ett metodmaterial för lärarna på högstadiet och gymnasiet. Det ska vara ett stöd för de som vill bjuda in politiska partier till skol... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-05-23
 • Vad vill våra svenska partier med EU?

  Inför valet i september bjuder EU-kommissionen i Stockholm in representanter från alla riksdagspartier för att lyfta EU-frågan i svensk politik. Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-05-21
 • Snart införs den nya dataskyddsförordningen - GDPR 

  Idag är det en vecka kvar tills den 25 maj, då GDPR träder i kraft. GDPR är en EU-förordning, vilken innebär att samma lagstiftning gäller för samtliga av EU:s medlemsländer. Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-05-18
 • Europaparlamentets ambassadörsskolor

  Europaparlamentet genomför ett program som riktar sig till elever i åldrarna 16-18 år som går på högstadiet eller på gymnasiet. Intresseanmälningar från skolor för att delta 2019 tas emot löpande. Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-05-17
 • Välkommen på grundutbildning i EU-kunskap 28 maj!

  Inför årets Europaforum erbjuder vi en grundutbildning i EU-kunskap som kommer att äga rum i Hässleholm den 28 maj kl. 17.30-19.30. Utbildningen är gratis, öppen för alla och ger dig en möjlighet att ... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-05-14
 • Europadagen 9 maj

  Europadagen firas den 9 maj varje år för att uppmärksamma startskottet för den europeiska integrationen den 9 maj 1950, i form av Schumandeklarationen. Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-05-11
 • Mitt Europa - Öppet hus på Kommunförbundet Skåne 3 maj

  Europa Direkt Hässleholm deltog i Mitt Europa på Kommunförbundet Skåne den 3e maj. Mitt Europa/EU in my Region är en kampanj som syftar till att öka EU-invånarnas kunskap om EU-projekt i deras närområ... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-05-08
 • Europakommentaren - ny blogg om europeisk politik

  Centrum för Europaforskning vid Lunds Universitet lanserade i veckan den tvärvetenskapliga bloggen Europakommentaren. Bloggen riktar sig till allmänheten och förhoppningen är att den ska bidra till de... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-05-04
 •  Vaccinmisstro oroar EU

  Vaccination är ett av de främsta verktygen för folkhälsa och förebyggande av sjukdomar, men det finns en ökande skepticism mot vaccin i många av EU:s medlemsländer. EU-kommissionen ser en stor fara i ... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-04-27
 • Program Europaforum Hässleholm 2018

  Årets Europaforum Hässleholm kommer gå av stapeln den 27-30 augusti! Temat för året är ”Vägval för Europa - en ny spelplan för EU”. De fyra fullspäckade dagarna kommer innehålla diskussioner, debatter... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-04-25
 • Albanien och Makedonien närmare EU-medlemskap

  I dagsläget finns det fem officiella kandidatländer för EU-medlemskap: Albanien, Makedonien, Montenegro, Serbien och Turkiet. EU-kommissionen vill nu öppna upp för medlemskapsförhandlingar med Albanie... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-04-24
 • EU-kommissionen föreslår ökat skydd för visselblåsare

  Det nya lagförslaget kommer efter den senaste tidens avslöjanden om Cambridge Analytica, Panamadokumenten och Luxleaks. Sverige har redan ett brett skydd för visselblåsare, men i nuläget säkerställer ... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-04-24
 • Välkommen till "Mitt Europa" 2018

  Vill du lära dig mer om hur EU gör nytta lokalt, mingla med projektledare och lära dig mer om EU:s beslutsprocess? Välkommen på öppet hus på Kommunförbundet Skåne i Lund den 3 maj! Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-04-20
 • Svensk arbetsmarknad oroas av ökad EU-styrning

  Senaste EU-förslagen inom den sociala pelaren oroar svenska fack och arbetsgivare. De kommer att lobba för att de nya reglerna inte ska påverka den svenska modellen. Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-04-16
 • Skapa grönare och smartare hem

  Idag används cirka 40 procent av all energi som konsumeras inom EU för att värma upp eller kyla ner byggnader, och cirka 75 procent av alla byggnader är energiineffektiva. Målen med att förbättra bygg... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-04-12
 • Solcellsföreläsning

  Är du intresserad av att producera din egen el med hjälp av solceller? Passa då på att komma på en kvällsföreläsning torsdag 26/4 och lär dig mer. Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-04-04
 • Sverige klarar EU:s sysselsättningsmål

  EU:s statistikbyrå Eurostat har presenterat en ny rapport om sysselsättning i EU-länder. Rapporten visar stora skillnader i sysselsättningsgrad, både mellan och inom europeiska länder. Sverige är ett ... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-04-04
 • Praktik HT 2018

  Europa Direkt och Skåne Nordost erbjuder varje termin praktik till en student på eftergymnasial utbildning med inriktning mot EU. Deadline för ansökan om praktik höstterminen 2018 är den 27 april. Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-03-29
 • Vad hände i EU 2017?

  EU-kommissionen har publicerat en sammanfattningsrapport av vad EU uppnått under 2017. I rapporten kan du bland annat läsa om EU:s prioriteringar, åtgärder för att främja sysselsättning, tillväxt och ... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-03-28
 • Bokseminarium 10 april: EU i en världsordning under omvandling

  Tisdagen 10 april kl 13:00-17:00 anordnas ett bokseminarium på Malmö Börshus om Europaperspektiv 2018. Ledande svenska forskare och EU-experter kommer att diskutera hur EU påverkar och påverkas av de ... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-03-27
 • EU-handslaget - för ökad delaktighet och kunskap om EU

  Under våren kommer Europa Direkt Hässleholm tillsammans med Skåne Nordost att genomföra EU-utbildningar för politiker och tjänstemän i ett antal kommuner i Skåne Nordost: Bromölla, Hässleholm, Hörby, ... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-03-22
 • Malta inspireras av Europaforum Hässleholm

  På tisdagen den 13:e mars fick Hässleholms kommun besök av en statsdelegation från Malta som intresserar sig för Hässleholms arbete med EU-frågor, och i synnerhet Europaforum Hässleholm som äger rum v... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-03-15
 • Valambassadörer sökes

  Titta hit! Är du en ambitiös och driven person som älskar att prata om samhällsfrågor? Brinner du för att engagera andra i din omgivning till att få sina röster hörda? Då är du den vi söker! Valprojek... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-03-14
 • Erasmus+ utnyttjas inte av svenskar

  Sverige gick med i det europeiska utbytesprogrammet Erasmus år 1992, och sedan dess har nästan 81 000 svenskar gjort utbyten eller praktik i andra europeiska länder genom Erasmus. Under samma period h... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-02-19
 • EU-kommissionen i Stockholm välkomnade de svenska Europa Direkt-kontoren

  Den 8:e och 9:e februari var det uppstartsmöte i Stockholm för de 14 svenska Europa Direkt-kontor som kommer bedriva verksamhet under perioden 2018-2020. Kontoren välkomnades av EU-kommissionen och Eu... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-02-13
 • Internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning 6 februari.

  Internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning infaller den 6 februari. I samband med detta uppmärksammar ledamöter av europaparlamentet kravet på stopp för den barbariska metod som... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-01-29
 • Nytt utbildningsinitiativ från EU-kommissionen för morgondagens EU-medborgare

  Efter novembers EU-toppmöte i Göteborg lägger EU-kommissionen fram nya initiativ i form av utbildningssatsning för att stärka EU-invånarnas nyckelkompetenser. Bland prioriteringarna ingår fokus på liv... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-01-29
 • Med fokus på Säkerhet och Migration tar Bulgarien över ordförandeskapet i rådet.

  Bulgariska regeringens fokus under det sex månader långa ordförandeskapet kommer att ligga på att söka konsensus bland medlemsstaterna i frågor som säkerhet och migration. Vidare vill Bulgarien förbät... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-01-08
 • Grattis Valletta & Leeuwarden - Europas huvudstäder för kultur 2018

  Både Maltas huvudstad och huvudstaden för den nederländska regionen Frieslands är rika på historia och kultur. Under det kommande året väntas därför hundratals spännande evenemang. Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-01-08
 • Valprojektet "Nordöstra Skåne röstar" beviljat

  Europa Direkt Hässleholm ansökte i November förra året om stöd för valprojektet "Nordöstra Skåne röstar". I veckan beviljades stöd av myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF)  och proj... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-01-05
 • Vår nya publikation "Din guide till EU-finansiering" finns nu tillgänglig

  Under hösten 2017 har Europa Direkt Hässleholm tillsammans med Kommunförbundet Skåne, Europa Direkt Sydöstra Skåne samt EU-kontor Skåne nordost arbetat ihop en ny publikation om EU:s fonder och progra... Läs mer »

  Publicerat den:

  2018-01-04
 • Roaming-avgifter ett viktigt steg för EU-medborgaren

  EU fattade under årets gång en rad beslut inom diverse politikområden. Ett av besluten som vi på Europa Direkt hyllade högt var just slopandet av roaming-avgifter inom EU. Beslutet gav en direkt posit... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-12-29
 • Polen under stor press när Artikel 7 aktiveras

  Polen fortsätter att trotsa EU:s grundläggande värderingar och principer. I ett nytt lagförslag hotas ett självständigt rättsväsende och domstolarna i Polen kommer istället att lyda under den regerand... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-12-29
 • Nu är det återigen dags för nytt ordförandeskap i EU - Vi önskar Bulgarien ett stort lycka till

  Från den 1 juli i år har Estland haft ordförandeskapet i EU men vid årskiftet så tar ett nytt land över. 2018 inleds av att Bulgarien tar över klubban och ordförandeskapet under en period av sex månad... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-12-28
 • Prioriteringarna för EU-budgeten 2018 handlar om säkerhet, migration samt innovation och tillväxt

  Budgeten för EU 2018 antogs i november i år och fokus kommer fortsatt ligga på säkerhet och migration men också sysselsättning, innovation och tillväxt vilket ligger i enlighet med Jean-Claude Juncker... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-12-28
 • AVS-länderna och EU-parlamentariker i nytt möte

  Under EU-mötet med AVS-länderna var klimatförändringar, ekonomi och säkerhet prioriterade frågor på agendan. Dessa frågor diskuterades även när Europaparlamentets ledamöter mötte sina motsvarigheter f... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-12-28
 • Nya möjligheter inom Erasmus+ under 2018

  30 år fyllde Erasmus+ 2017 och nu väntar ett spännande 2018 med allt fler möjligheter för lärare och elever att ta del av. EU-budgeten visade att mer pengar ska ges till Erasmus+ och fler männskor ska... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-12-28
 • Europa Direkt Hässleholm 2017 - Vad har hänt?

  2017 har varit ett händelserikt år för EU och så även för Europa Direkt-kontoret. Debatterna om Brexit-uppgörelsen har präglat EU:s agenda och förslaget om en ny Dublinförordning har varit centralt i ... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-12-28
 • Sista julen med "Geo-blocking" säger EU

  Inför julhandeln är det många som använder nätet för att beställa varor. Enligt EU-kommissionen så hindras många konsumenter att handla över landsgränserna inom EU vilket till nästa jul ska ändras. Ge... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-12-27
 • EU-projektet SBPIN tillbaka till danska Køge i januari 2018

  Den 29-31 januari 2018 är det dags för SBPINs (South Baltic Public Innovators Network) andra workshop i Køge i Danmark och diskussionerna fortsätter kring teman som samtliga partner finner angelägna o... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-12-19
 • PESCO – komplement eller konkurrens för NATO?

  Diskussioner om ett ökat försvarssamarbete inom EU har varit en fråga i flera decennier och i Lissabonfördraget kom för första gången tydliga indikationer på att ett Europeiskt försvar kan komma att i... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-12-19
 • Europa Direkt Hässleholms verksamhet fortsätter under 2018-2020

  I fredags förra veckan fick Europa Direkt Hässleholm ett positivt besked från EU-kommissionen - verksamheten fortsätter under 2018-2020. Detta innebär att kontoret kommer fortsätta att finnas till han... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-12-18
 • EU måste bli bättre på att bekämpa sexuella övergrepp och utnyttjande av barn

  Parlamentet godkände förra veckan en resolution som utvärderar genomförandet av EU:s direktiv från 2011 om bekämpning av sexuella övergrepp på barn. Svenska moderaten Anna Maria Corazza Bildt hade ska... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-12-18
 • Större risk att kvinnor dör i naturkatastrofer jämfört med män

  Enligt Linnéa Engström, föredragande för det nya betänkandet som lyfter fram kopplingen mellan genus och klimathot, är kvinnor mer utsatta än män när det gäller naturkatastrofer. Skillnaderna mellan h... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-12-18
 • Bättre regelverk väntar jordbrukaren

  Den nya reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken kommer innebära ett ökat förhandlingsläge gentemot handeln samt minskade risker för jordbrukare. Den nya reformen ska underlätta regelverket för j... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-12-13
 • Skatteflykt förblir ett stort problem för EU

  Efter flera utredningar är det tydligt att skatteflykt är en väl etablerad verksamhet. Trots flera undersökningar och försök att stoppa skatteflykten så fortsätter problemet att prägla EU. Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-12-13
 • EU siktar på att mobilisera 500 miljarder euro för investeringar

  Parlamentet röstade under gårdagen ’Ja’ till en förlängd mandatperiod för EFSI (Europeiska fonden för strategiska investeringar). Målsättningen är att mobilisera 500 miljarder euro för investeringar i... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-12-13
 • Ett permanent & strukturerat försvarssamarbete för EU

  Sedan Lissabonfördraget trädde i kraft har möjligheterna för ett ökat samarbete inom framförallt försvarsfrågor ökat. I fördraget framgår det att medlemsländerna kan gå samman för att skapa ett perman... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-12-13
 • Toppmöte 14-15 December – Brexit

  Snart nalkas det återigen toppmöte. Den 14-15 december träffas EU:s stats- och regeringschefer för att diskutera EU:s framtida vägval. En av de viktigaste punkterna som med största sannolikhet kommer ... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-12-13
 • Reformen av CAP inte tillräcklig

  Trots att EU-kommissionen nyligen lanserade ett antal nya reformer för EU:s gemensamma jordbrukspolitik (CAP) är inte alla nöjda. Det menar den polske ordföranden för jordbruksutskottet Czesław Adam S... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-12-05
 • Erasmus fyllde 30 år under 2017 & dessutom slagit nytt rekord

  Under året har Erasmus+ firat 30 år med bravur. Nu släppte EU-kommissionen sin rapport för Erasmus+ 2016 och återigen har rekord slagits. Rapporten visar också att Erasmus+ är på god väg att nå målen ... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-11-30
 • Budget för 2018 godkänns av Europaparlamentet – Mer stöd till Erasmus+

  Nu har budget för 2018 godkänts av EU-parlamentet. Bland annat satsar EU mer pengar på forskning, unga, arbetslösa, jordbruk, klimatskydd och Erasmus. Trots ett flertal Nej-röster och flera nedlagda r... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-11-30
 • Europeiska solidaritetskåren – Ett initiativ för dig som är ung och vill hjälpa

  Är du intresserad av att arbeta eller bli volontär i Sverige eller i Europa? Då är Europeiska solidaritetskåren något för dig! Solidaritetskåren är ett europeiskt initiativ som syftar till att låta un... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-11-30
 • Rapporten om ’Social Summit’ finns nu att läsa

  Den 17:e november hölls det sociala toppmötet, även känt som ”Social Summit” i Göteborg. Politiker, tjänstemän, studenter och representanter från hela EU deltog under dagen för att diskutera hur EU ka... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-11-30
 • Fredagens Eastern Partnership Summit - Mot ökat samarbete

  Eastern Partnership Summit samlade de europeiska institutionerna, de 28 medlemsländerna och de sex länder som ingår i det östra partnerskapet. Fokus för toppmötet var att skapa ett mervärde för medbor... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-11-27
 • Implementeringen av Energiunionsprojektet i EU

  EU-kommissionen släppte den 24 november en rapport som visar att Europa är på god väg att bli ett koldioxidsnålt samhälle. I rapporten lyfter man särskilt fram att detta beror på framsteg som gjorts u... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-11-27
 • Missa inte – ’I huvudet på en terrorist’

  Föreläsningen som ger en inblick i terrorismens vardag, den våldsbejakande extremismen och hur radikalisering kan fortgå mitt ibland oss. Det är imorgon äntligen dags för författarbesöket på Hässlehol... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-11-27
 • Social Summit- Vad händer nu?

  Nu har det snart gått en vecka sedan sociala toppmötet eller ’social summit’ ägde rum i Göteborg. Diskussionerna var många och mötet präglades av många idéer gällande rättvisa jobb och tillväxt i EU. ... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-11-23
 • I veckan höll SBPIN sin andra workshop på temat blå tillväxt

  Under två heldagar samlades aktörer från Polen, Danmark och Sverige på Krinova i Kristianstad för att genomföra SBPINs (South Baltic Public Innovators Network) andra workshop på temat blå tillväxt. Un... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-11-23
 • Följ #SocialSummit Live

  Klockan 09:30 idag börjar livesändningen för Social Summit i Göteborg. Det går att lyssna på olika språk så bara välj vilket språk som passar dig bäst och häng med på alla spännande diskussioner som t... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-11-17
 • Social Summit i Göteborg

  Det är nu timmar kvar till det sociala toppmötet i Göteborg går av stapeln och förväntningarna är höga! Nu kommer stora och viktiga frågor gällande Europas framtid och medborgarnas sociala rättigheter... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-11-16
 • Den Europeiska Ombudsmannen - För dig som blivit felbehandlad

  Om du på något sätt har känt dig diskriminerad, utsatts för maktmissbruk eller blivit behandlad fel kan du ta hjälp av Emily O´Reilly, den Europeiska Ombudsmannen. Ombudsmannen tillsätts av EU-parlame... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-11-16
 • Sameblod tar hem LUX-priset 2017

  EU-parlamentet utsåg den 14:e november Sameblod till årets vinnare av LUX-priset. Antonio Tajani, parlamentets talman, gratulerade vinnarbidragets filmteam och de övriga finalisterna. Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-11-15
 • Robotteknik kan bli krav i nytillverkade bilar

  På Europas vägar dör årligen ca 25 000 människor och hundratusentals skadas, därför föreslås nu att ett krav på robotteknik införs på alla nya bilar i EU. En extra robothjärna som installeras i bilar ... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-11-15
 • Het debatt om Paradisläckan

  Under tisdagen den 14 november pågick en hektisk debatt i europaparlamentets kammare angående Paradisläckan. Ledamöterna i kammaren var enade om att varje medlemsland måste strikta efter att bekämpa s... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-11-15
 • Mer pengar ger ökad säkerhet!

  Nu vill ledamöter att EU börjar ta i beaktande framtida budgetsatsningar gällande utrikespolitik. Europa måste även i framtiden vara en säker plats för medborgarna och för att förbli det krävs ekonomi... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-11-14
 • Nu taggar vi igång för ’Social Summit’ !

  Vad betyder egentligen Social Summit? Vad innebär det att hålla ett toppmöte? Hur påverkas just du av toppmötet? Det är några frågor som många av oss har ställt sig och därför kommer vi på Europa Dire... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-11-14
 • Workshop 1 Tema Grön Tillväxt i EU-projektet SBPIN

  Nu finns en summering att tillgå för diskussionerna som ägde rum i danska Köge under SBPIN:s första workshop med Tema Grön Tillväxt. Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-10-31
 • Nu ska Dublinförordningen förändras om alla parter kommer överens

  Europaparlamentet har under denna månad bland behandlat ett nytt asylsystem som innebär stora förändringar för Dublinförordningen som avgör i vilken medlemsstat asylsökandes förfrågan ska behandlas. R... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-10-19
 • Människohandel är fortfarande ett stort problem i EU

  Människohandel är en fråga som EU aktivt arbetar med både inom och utanför dess gränser, den 18 oktober är EU:s officiella dag mot människohandel. I en rapport som EU-kommissionen sammanställt har det... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-10-19
 • Nu vänder vindarna för EU – 64% av EU-medborgarna ser EU som gynnsamt

  Det har varit en tung tid för EU-samarbetet efter att Brexit blev verklighet och missnöjet mot unionen blev allt tydligare. Men det senaste året har det trots Brexit gått att se en attitydförändring g... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-10-19
 • Nu vill EU skärpa skyddet av personuppgifter vid användandet av Internet

  De flesta av oss idag använder antingen dator eller smart-phones för att surfa på internet. Det vardagliga användandet kan för den omedvetna anses vara riskfritt men data som innehåller användarens pe... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-10-19
 • Parlamentet vill förhindra att den orättvisa konkurrensen vid utstationeringar i EU

  EU försöker nu hitta en medelväg och genomföra en reform som försäkrar sociala rättigheter men också ekonomiska konkurrens inom EU. Det primära för EU är att garantera att utstationerade arbetare gara... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-10-19
 • Dawit Isaak en av finalisterna till Sacharovpriset 2017

  Dawit Isaak, Aura Lolita Chavez Ixcaquic och den demokratiska oppositionen i Venezuela är finalister till årets Sacharovpris där vinnaren utses den 26 oktober. Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-10-12
 • Högnivåkonferens i Bryssel i november

  Den 7 november kommer det att anordnas en högnivåkonferens i Bryssel med fokus på finansiering av ren energi, jobbskapande samt om att stimulera ekonomisk tillväxt i EU. Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-10-12
 • Europeisk åklagarmyndighet tar kampen mot bedrägeri

  Den 5 oktober röstade Europaparlamentet om bildandet av ett nytt EU-organ, europeisk åklagarmyndighet vars syfte är att bekämpa bedrägeri och missbruk av de gemensamma europeiska tillgångarna. Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-10-12
 • Irland i fokus under Brexit förhandlingarna

  Sedan Storbritannien lämnat sin ansökan om utträde ur den Europeiska Unionen har parlamentet uttryckt sin oro över vilka effekter Brexit kommer att ha på Irland. Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-10-12
 • Skattesmitare & skatteparadis - Fotbollens baksida

  Trots att fotbollen är en hyllad sport så finns det baksidor som fotbollsvärlden inte vill ska komma ut. Problemet med skattesmitare och skatteparadis har uppmärksammats som ett stort problem inom fot... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-10-12
 • EU-kommissionens ordförande höll årligt State of the union-tal

  EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker höll den 13:e september sitt årliga tal om tillståndet i Unionen, mer känt som ’State of the Union’. Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-09-18
 • Europaparlamentariker uttalar sig om Nordkorea   

  Nordkoreas tilltagande kärnvapenaktiviteter oroar David McAllister, ordförande för Europaparlamentets utrikesutskott, som menar att de bör besvaras med hårda sanktioner. Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-09-18
 • Medborgare kräver fler miljöinitiativ från EU:s sida

  I en Eurobarometerundersökning som publicerades i april 2017 framgick det att tre fjärdedelar av EU-medborgarna vill se en ökning av åtgärder som syftar till att förbättra och skydda miljön. Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-09-18
 • ”Fördraget om vänskap” mellan Bulgarien och fd Jugoslaviska Republiken Makedonien blir nyckeln till ny regional dynamik

  Europaparlamentet välkomnar det bilaterala avtalet mellan Sofia och Skopje, och parlamentsledamöterna menar att det leder det makedonska folket ett steg närmare sitt önskade medlemskap i EU. Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-09-18
 • Det är 10 år sedan den globala finanskrisen slog till

  Det är nu 10 år sedan den globala finanskrisen slog till i världen, och dess effekter drabbade Europa hårt. Krisen ledde till att den Europeiska Unionen fick uppleva sin sämsta lågkonjunktur i dess 60... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-09-18
 • Första gruppen från Europeiska solidaritetskåren på plats i Italien

  För ett år sedan drabbades ett litet lokalsamhälle i provinsen Perugia i Italien av flera jordbävningar som orsakade allvarliga skador, och nu anländer en grupp frivilliga från Europeiska soldaritetsk... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-09-18
 • Europaforum Hässleholm 2017
  - tack för i år!
   

  Vi vill tacka våra samarbetspartners, medverkande och vår publik som under fyra intensiva dagar deltagit i givande dialoger kring ämnet Europeiska Unionen. Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-09-18
 • EU:s utbildningsprogram Erasmus firar 30 år.

  Detta innebär att studenter i tre decennier har haft möjlighet att studera delar av sin utbildning i ett annat land. Mer än 9 miljoner människor har tagit vara på möjligheten att studera, arbeta och v... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-06-15
 • Diskussioner och åtgärder för minskad energikonsumtion.

  Medvetenhet och effektivitet är några av de bästa sätten för att hålla nere energikonsumtionen. Fler och fler produkter håller numera hög standard gällande energikonsumtion och de flesta hushållsappar... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-06-15
 • Europaparlamentet diskuterar åtgärder för att minska pensionsgapet.

  Kvinnor får ut ca 40 % lägre tjänstepension jämfört med männen och frågan om pensionsgapet är inte enbart aktuell i Sverige utan diskussionen återfinns även inom EU:s institutioner. EU-parlamentet dis... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-06-15
 • Uppmärksamma den Europeiska Språkdagen 

  Europeiska Språkdagen firades första gången under Språkåret 2001 på initiativ av EU och Europarådet. Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-05-29
 • Europeiska Karlspriset går i år till ett polskt projekt

  Ett polskt projekt om Erasmus-programmet lyckades i år att vinna Karlspriset för ungdomar. Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-05-29
 • Vattenkvalitet vid badplatser i EU blir bättre enligt Europeiska miljöbyrån

  Sommaren är runt hörnet och Europas badplatser når nya höjder! Den årliga sammanställningen av Europeiska miljöbyrån visade att vattenkvalitén vid EU:s badplatser har ökat Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-05-29
 • Nya regler för onlinetjänster i EU

  För er som gillar att streama utomlands, nya regler syftar till att göra det möjligt för prenumeranter av diverse filmtjänster att kunna se sina favoritserier överallt inom EU. Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-05-29
 • Europaforum Hässleholm och Europa Direkt bjuder in till en Europeisk Filmfestival med prisbelönad film

  Under Europaforum Hässleholm 2017 är det långt mer än seminarier och debatter som erbjuds. Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-05-29
 • Stödet för EU ökar

  En ny Eurobarometer-undersökning visar att stödet för EU-medlemskapet ökar bland EU-medborgarna. Stödet är nu uppe i 57 % vilket är den högsta siffran sedan 2007 då stödet låg på 58 %. Det är även en ... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-05-02
 • Vad har Europarlamentet gjort hittills under 2017?

  Europaparlamentet har inför 2017 ett antal prioriterade områden där de vill leverera resultat. Dessa områden sträcker sig från att stimulera e-handel till att skydda miljön och förstärka gränserna. Va... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-04-21
 • Europaparlamentets talman Antonio Tajani besökte London

  Brexit stod på agendan när Europaparlamentets talman Antonio Tajani London och den brittiska premiärministern Theresa May möttes i London under torsdagen. Tajani poängterade vikten av en överenskommel... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-04-21
 • Välkommen till Europadagen 9 maj på Rådhus Skåne i Kristianstad

  Europadagen firas årligen för att belysa freden och vikten av sammanhållningen i Europa. I år väljer vi att göra detta genom att arrangera en informations -och inspirationsdag där skånska EU-projekt u... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-04-13
 • Roamingavgiften avskaffas inom EU

  Från och med den 15 juni kommer mobiltelefonanvändare inte att behöva betala extra när de skickar textmeddelanden eller surfar på mobilen i ett annat EU-land. Förra onsdagen godkände nämligen Europapa... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-04-12
 • Ukrainska medborgare behöver inte längre visum för kortare resor till EU

  Ukrainska medborgare kommer inte längre att behöva visum när de besöker EU under en period på 90 dagar. Detta beslutades efter att Europaparlamentet och Rådet ingick ett informellt avtal i torsdags. Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-04-12
 • EU-kommissionen och medlemsländerna uppmanas vidta åtgärder gällande bilutsläpp

  Det faktum att dieselbilars utsläppmätningar varierat kraftigt i labratorieprovningar jämfört med tester under faktiskt körning har både EU-kommissionen och EU:s medlemsländer känt till i mer än tio å... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-04-05
 • Europarlamentet vill se hårdare tag mot användandet av palmolja i biobränslen

  I en icke-bindande resolution, som antogs på tisdagen, uppmanas EU att motverka de miljömässiga följderna av en icke hållbar palmoljeproduktion, framför allt i Sydostasien.
  Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-04-05
 • Ledamöter slår fast krav för godkännande av Storbritanniens utträde ur EU

  EU-parlamentets talmanskonferens, talmannen och de politiska gruppledarna, ställde sig förra veckan bakom en resolution som slår fast kraven för att parlamentet ska kunna godkänna ett slutgiltigt avta... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-04-05
 • SBPIN: Workshop i blå tillväxt och internationellt nätverksbyggande

  Nu är programmet klart till vår första workshop i EU-projektet South Baltic Public Innovators Network ,SBPIN, som syftar till att öka innovationskraft genom transnationella samarbeten på lokal nivå. Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-03-24
 • Save the date: Mitt Europa 9 maj

  Europadagen och kampanjen ”Mitt Europa” uppmärksammas den 9 maj genom att vi visar upp våra skånska EU-projekt. Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-03-24
 • Öppen solcellsföreläsning Torsdag den 27 april kl. 17.30

  Är du intresserad av att producera din egen el med hjälp av solceller ? Energi- & klimatrådgivaren i Hässleholm och Europa Direkt Hässleholm anordnar en kvällsföreläsning om solceller med Johan Nyqvist... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-03-24
 • EU-kommissionen lanserar utbildningsprogram för flyktingbarn i Turkiet

  EU-kommissionen lanserade under torsdagen ett utbildningsprogram för att uppmuntra 230 000 flyktingbarn att delta i skolundervisning i Turkiet Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-03-17
 • Lunds forskarturné: Tema mänskliga rättigheter, asyl & migration

  Missa inte när Forskarturnén från Lunds Universitet besöker Hässleholm fredagen den 10 mars kl. 15 på temat mänskliga rättigheter, asyl och migration. Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-03-10
 • Kick-off för projektet SIMS Perstorp den 3 april

  Den 3 april hålls kick-off för EU-finansierade projektet SIMS Perstorp (Samhällsinformation, Mötesplats och Språkcafé). Projektet vill förbättra förutsättningarna för att bo och verka i Perstorps komm... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-03-08
 • Storbritannien måste respektera den fria rörligheten till dess att de lämnat EU

  Tills dess att Storbritannien lämnar EU måste unionens lagar om fri rörlighet fortsätta att gälla. Detta anser EU-kommissionen och en majoritet av Europaparlamentets ledamöter.
  Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-03-03
 • EU:s handelsverktyg ska användas för att minska handeln med vilda djur och växter

  En icke-bindande resolution har röstats igenom i Europaparlamentet med syfte att handeln med vilda djur och växter ska minska. Målet är att använda EU:s handelsverktyg som påverkansmetod för att hande... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-03-03
 • Ordförande Juncker presenterar EU-kommissionens ”White Paper on the Future of Europe”

  EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker presenterade fem olika scenarion för framtidens EU vid debatten i kammaren i förrgår. De olika politiska grupperna i parlamentet reagerade olika på idée... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-03-03
 • Journalistseminarium i Malmö den 23 februari

  Torsdagen den 23 februari kommer det att hållas ett seminarium om EU som säkerhetsunion samt dess agenda. Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-02-17
 • Europaparlamentet har röstat ja till handelsavtal med Kanada

  Under onsdagen röstade Europaparlamentet ja till handelsavtalet med Kanada, CETA med röstfördelningen 408 röster för, 254 röster emot och 33 nedlagda röster. Detta gör att handeln länderna emellan, so... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-02-17
 • Europaparlamentet röstar nej till EU-kommissionens svarta lista över länder

  I torsdags valde Europaparlamentet att rösta nej till den svarta lista över länder där det fanns hög risk för penningtvätt och finansiering av terrorism som EU-kommissionen hade tagit fram. Ledamötern... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-01-26
 • Viktiga datum kopplade till vårens utlysningar av medel i den del av EU:s program Erasmus+ som hanteras av UHR

  Erasmus+ är EU:s program för utveckling och internationellt samarbete och utbyte inom utbildningsområdet. Programmet är uppdelat i de tre aktiviteterna mobilitet, projektsamarbete (strategiska partner... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-01-26
 • EU-kommissionen publicerar rapport om EU-medborgarskapet

  Som medborgare i EU vill vi kunna utöva våra rättigheter att arbeta, resa, studera, rösta eller kandidera. Men hur står det egentligen till med dessa rättigheter kopplade till EU-medborgarskapet runt ... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-01-26
 • Sverige ska leda EU-toppmöte om rättvisa jobb och tillväxt

  Statsminister Stefan Löfven kommer, den 17 november i år, att tillsammans med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att stå värd för ett EU-toppmöte i Göteborg. Fokus kommer att ligga på att... Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-01-26
 • Antonio Tajani vald till Europaparlamentets nye talman

  Sedan den 17 januari har Europaparlamentet en ny talman. Efter 4 valomgångars omröstning valdes, italienaren, Antonio Tajani som tillhör EPP-gruppen (Europeiska Folkpartiets grupp). Läs mer »

  Publicerat den:

  2017-01-25
 • Martin Schulz betonar vikten av samarbete och solidaritet

  På det europeiska rådets möte förra veckan hade Martin Schulz sitt sista tal som Europaparlamentets talman. Under sitt tal uppmanade Schulz regeringscheferna göra framsteg med viktiga frågor såsom för... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-12-19
 •  Årets Sacharovpristagare besökte Europaparlamentet

  De irakisk-yazidiska aktivisterna Nadia Murrad och Lamiya Aji Bashar tog på tisdagen den 13 december emot Europaparlamentets Sacharovpris 2016. Båda kvinnorna flydde från IS där de hölls som sexslavar... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-12-19
 • Nu finns det möjlighet för dig som arbetar med film att söka finansiering från EU-programmet Kreativa Europa

  Målet med den här utlysningen är att öka filmproducenternas förmåga att utveckla europeiska audiovisuella verk med potential i EU och utanför dess gränser. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-12-19
 • #Emergencylessons: Ett starkare internationellt stöd för barnens utbildning i krigsdrabbade länder

  Under #Emergencylessons-evenemanget i Europaparlamentet, den 6 december, presenterade barn och unga sin egen uppmaning till ett starkare internationellt stöd för barn i krigsdrabbadeländer att kunna f... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-12-14
 • Förlängning av den europeiska investeringsfonden Efsi

  Den 6 december möttes medlemsländernas finansminister inom ramen för Ekofin-rådet. På agendan fanns det ett par frågor som skulle tas upp. Vidare tog man beslut om att förlänga den Europeiska garantif... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-12-14
 • Är du som lärare eller skolledare intresserad av att bli skolambassadör för EU 20107?

  Du som är intresserad av Europa eller EU-frågor och som strävar en skolutveckling inom EU och den europeiska dimensionen, har nu en möjlighet att ansöka till nästa års utbildning för lärare och skolle... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-12-14
 • Terrorförberedelser kan bli brottsliga i EU

  I måndags träffades ledamöterna för att rösta om att göra terrorförberedelser brottsliga i EU. EU har idag ett växande hot där EU-medborgare som radikaliseras och reser till Syrien och Irak för att sl... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-12-07
 • Sverige: ”Nej till europeisk åklagarmyndighet”

  Enligt Anders Ygeman behövs det ingen europeisk åklagarmyndighet. Sverige har därför valt att säga nej till detta förslag. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-12-07
 • ”Paraplyavtalet” om dataskydd mellan EU och USA har godkänts

  Parlamentet godkände det så kallade ”Paraplyavtalet” mellan EU och USA. Avtalet syftar till att införa tydliga bestämmelser om skydd av datauppgifter som utbyts mellan polis-och brottsbekämpande myndi... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-12-07
 • Nya och tydligare regler för tjänstepensioner

  De nya regler innebär att tjänstepensionsinstituter som vill flytta sin verksamhet utomlands, måste först få ett godkännande av en majoritet av sina medlemar och få klartecken från berörda myndigheter... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-11-30
 • Talmannen Schulz lämnar sin position i Bryssel, ska kandidera i tyska förbundsvalet

  Förra veckan meddelade talmannen Martin Schulz att han inte ska kandidera till en tredje mandatperiod. Istället ska Schulz kandidera som etta på delstaten Nordrhein-Westfalens lista till nästa års tys... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-11-30
 • Sverige stämmer EU-kommissionen för beslut om blykromater

  Den svenska regeringen stämmer EU-kommissionen då man anser att de har brutit mot reglerna genom att ge tillstånd för fortsatt användning av blykromater inom EU. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-11-30
 • EU:s budget 2017: Mer fokus på att stärka ekonomin och klara flyktingkrisen

  Den 17 november var det bekräftat att EU-institutionerna har kommit överens om nästa års EU-budget för att stärka ekonomin och göra Europa mer säkrare. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-11-22
 • Ett rese- och tillståndssystem kan bli aktuellt för EU

  I takt med att Europa står inför nya förändringar så vill EU-kommissionen bland annat införa ett rese- och tillståndssystem för personer från länder som kan åka in i Schengen utan ett visum, t.ex. USA... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-11-22
 • ”EU-kommissionen vill att euroländerna ska öppna den statliga plånboken”

  EU-kommissionen vill se en ekonomisk tillväxt genom att uppmana euroländerna att investera överskotten från deras budgetar under det kommande året. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-11-22
 • Har den brittiska regeringen ingen brexitplan?

  Enligt läcka dokument som tidningen The times.länk till annan webbplatshar kommit över visar bristen på en plan för hur Storbritannien ska ta sig ut ur EU samt att det råder ”sprickor inom regeringen”. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-11-17
 • Ett år har gått sedan terrorattentatet i Paris

  Den 13 november 2015 drabbades Paris av terrorattacker. I ett meddelande säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att -   ” together and more united than ever before, we will never renoun... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-11-17
 • De turkiska medlemskapsförhandlingarna kan komma att avbrytas

  De turkiska medlemskapsförhandlingarna kan komma att läggas på is. Samtidigt som den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdoğan hotar med att avbryta deras flyktingavtal med EU.   Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-11-17
 • Trump bjuden till Bryssel

  Den 8 november gick medborgarna i USA till vallokalerna för att rösta. Den 9 november stod det klart att nästa president bli Donald J. Trump. EU:s ledare gratulerar Trump men Tysklands krisdemokratisk... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-11-11
 • Snart finns LUX-prisfinalisterna på en biograf nära dig

  Finalisterna som tävlar om årets LUX-filmpris är bland annat filmerna ”As I Open My Eyes”, ”Mitt liv som zucchini” och ”Toni Erdmann”. Varje år delas LUX-priset ut till socialt engagerade europeiska f... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-11-11
 • ”Lång” Brexit?

  Premiärministern Theresa May har två huvudmål. Ett är att Storbritannien lämnar EU om två år, det andra målet är att Storbritannien ska ha en lång övergångsperiod för att lösa mer komplicerade frågor. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-11-11
 • Nytt bakslag för Brexit – Parlamentet måste säga ja.

  Den brittiska regeringen får inte besluta att utlösa artikel 50 på egen hand utan måste först få ett godkännande från parlamentet, slår ett domstolsbeslut fast. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-11-04
 • De svenska ID-kontrollerna förlängs

  Onsdagen den 2 november bestämde regeringen att förlänga de svenska ID-kontrollerna. Regeringen hänvisar även till en ”osäker omvärld” vilket innebär att det inte går att förutse utvecklingen. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-11-04
 • Handelsavtalet mellan EU och Kanada är nu påskrivet

  Den 30 oktober undertecknade Europeiska unionen och Kanada CETA-avtalet som omfattar ett avtal om ekonomi och handel. Avtalet innebär att nya möjligheter öppnas för båda sidorna såväl som ett förnyat ... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-11-04
 • EU-kommissionens nya arbetsprogram för år 2017

  EU-kommissionens arbetsprogram för nästa år är färdigt och det är med klart fokus på de 10 prioriteringarna i de politiska riktlinjerna som arbetet för nästa år nu planeras. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-10-29
 • Handelsavtalet CETA med Kanada på gång igen

  De belgiska parterna har enats om en gemensam lösning för handelsavtalet med Kanada. Dock måste avtalet godkännas i parlamentet i Belgien. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-10-29
 • Sacharovpriset 2016 går till Nadia Murad och Lamiya Aji Bashar för tankefrihet

  Den 27 oktober tilldelade Europaparlamentets talman Martin Schulz och de politiska gruppledarna, efter ett gemensamt beslut, Sacharopriset till de yazidiska företrädarna Nadia Murad och Lamiya Aji Bas... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-10-29
 • Mellan den 20-21 oktober möts EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel

  Igår sammanträdde EU:s stats – och regeringschefer i Europeiska rådet för att diskutera om aktuella ämnen så som migration, handelsfrågor och EU:s relation till Ryssland. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-10-21
 • Det stämmer inte att EU får bestämma hur mycket skog som Sverige får avverka

  Den senaste tiden har artiklar kommit ut som påstår att EU vill sätta ett tak över hur mycket skog som får avverkas i Sverige. Detta överensstämmer inte alls med vad EU egentligen har föreslagit. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-10-21
 • Ta det lugnt, EU vill inte förbjuda glöggen

  Mot slutet av förra veckan kunde vi läsa i medier att EU vill förbjuda glöggen från den svenska kulturen. Detta har inneburit att många har tagit illa vid, men ta det lugnt, så är inte fallet! Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-10-21
 • Sacharovpristagaren Doktor Denis Mukwege på besök i Stockholm – Vad innebär EU:s nya rehler om handel med konfliktmineraler?

  Den 13 oktober kommer läkaren Denis Mukwege att berätta hur inkomster från handel med mineraler som används i mobiltelefoner kan bidra till tvister och konflikter i Demokratiska Republiken Kongo. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-10-11
 • Federica Mogherini, representant för utrikesfrågor- och säkerhetspolitik, på Sverigebesök

  Måndagen den 10 oktober var Federica Mogherini som är EU-kommissionens höga representant för utrikesfrågor- och säkerhetspolitik på besök i Stockholm. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-10-11
 • Före detta franska fotbollslandslagsspelaren Lilian Thuram på besök i Europahuset, Stockholm

  Den 17 oktober kommer Europahuset i Stockholm gästas av Lilian Thuram som kommer att samtala med Johan Wullt, press-och kommunikationschef på EU-kommissionens representation i Sverige, om tolerans och... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-10-11
 • Sveriges tillfälliga gränskontroller i Sydsverige på agendan inför nytt beslut

  Den 11 november löper beslutet om Sveriges tillfälliga gränskontroller i de södra delarna av landet ut. Om regeringen skulle besluta att förlänga ett sådant beslut så måste de kontakta EU-kommissionen... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-10-05
 • Folkomröstningen i Ungern om kvotflyktingar anses ogiltig

  I helgen ägde det rum en folkomröstning om asylmottagning och kvotflyktingar i Ungern. Valdeltagandet höll dock inte de 50 % som krävs för att det ska giltighetsförklaras. Av de som röstade, var det d... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-10-05
 • Nytt uttalande från Storbritannien om deras EU-utträde

  I helgen höll Storbritanniens premiärminister Teresa May ett tal som antydde att Storbritannien har för avsikt att kapa all band mellan EU. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-10-05
 • Rapport belyser vikten av internationella samarbeten inom gymnasieskolan

  Rapporten ”Gymnasieskolors erfarenheter av internationella samarbeten med låg- och medelinkomstländer” från Universitets- och högskolerådet påvisar att det finns många vinster med internationalisering... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-09-30
 • Europeiska Språkdagen firades när internationella studenter besökte högstadieskolor i Hässleholms kommun

  Den Europeiska Språkdagen firades första gången i samband med språkåret 2001 på initiativ av EU och Europarådet, och infaller den 26 september varje år. Syftet med denna dag är att visa att det är vik... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-09-30
 • EU-utbildningen "EU på schemat" för verksamma inom utbildningsområdet den 25 oktober i Hässleholm

  EU-kommissionens representation i Sverige, Europaparlamentets informationskontor i Sverige och Universitets- och högskolerådet (UHR) besöker Skåne och Hässleholm för att genomföra en informationsinsat... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-09-29
 • Informationsmöten om EU-medel i din region

  Arbetar du med transport, hållbar energi eller sysselsättning och är intresserad av att veta mer om möjligheterna att söka EU-medel till skandinaviska samarbetsprojekt? och vill veta mer om vad EU-pen... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-09-29
 • Följ debatten om EU:s tillstånd den 14 september

  Nu på onsdag kan allmänheten följa den årliga debatten om EU:s tillstånd där ledamöter samlas för att diskutera vägen fram för Europa tillsammans med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-09-13
 • Kommissionsordförande Jean-Claude Juncker drar tillbaka sitt förslag om mobilavgift

  Förslaget om minskade roamingavgifter för mobiler inom EU dras tillbaka efter bara några dagar, då Jean-Claude Juncker är missnöjd över att förslaget ”inte är tillräckligt bra”. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-09-13
 • Finalisterna till LUX-priset 2016

  Den 26 juli presenterade ordföraren i parlamentets kulturutskott Silvia Costa, de tre finalisterna som ska tävla om årets LUX filmpris: ”As I open my eyes”, ”Mitt liv som zucchini” och ”Toni Erdmann”.... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-09-13
 • Den Europeiska Trafikantveckan i Hässleholm

  Med start på lördag den 17 september kommer en del av Hässleholms centrum att vara avstängd för trafik. Anledningen är att gator och parkeringsplats kommer att fyllas med människor och aktiviteter. De... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-09-06
 • Unionens tillstånd 2016

  Onsdagen den 14 september 2016 kommer EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker hålla sitt tal om tillståndet i unionen inför Europaparlamentet.
  Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-09-06
 • Nej, EU vill inte utrota våra kräftor

  Det har hävdats att den svenska kräftskivan och till och med den svenska kräftindustrin står inför en nära förstående undergång. Anledningen till påstående är att det är EU-regler som kräver att signa... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-09-06
 • Vladislav Savic föreläser om Syrienkonflikten och grannländerna den 8 september

  Syrienkonflikten och grannländerna är för närvarande den kanske farligaste krutdurken idag. Tidigare utrikeskorrespondenten för Sveriges Radio i området, Vladislav Savic, gästar Hässleholm den 8 septe... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-08-31
 • EU-utbildning för verksamma inom utbildningsområdet den 25 oktober

  EU-kommissionens representation i Sverige och Europaparlamentets informationskontor i Sverige besöker Skåne för att genomföra en informationsinsats om EU-utbildning vilket är en unik möjlighet för for... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-08-31
 • Informationsmöte om Europeisk Volontärstjänst (EVS) den 10 november

  I år fyller Europeisk volontärtjänst (EVS) 20 år. MUCF firar detta genom en satsning på strategiskt stöd till landets kommuner och organisationer som vill utveckla ett integrationsrelaterat EVS-projek... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-08-31
 • Detta händer i Europaparlamentet under veckan

  Under första veckan tillbaka från sommarledigheten kommer utskottsmöten i parlamentet att debattera en rad stora och viktiga frågor. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-08-31
 • Öppen utlysning i Horisont 2020 om Education and skills: Empowering Europe’s young innovators

  Kreativitet, entreprenörsförmågor, innovationsförmågor och problemlösningsförmågor är några av de färdigheter som är avgörande för EU:s utveckling och vi vet redan att små barn har dessa färdigheter. ... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-08-31
 • Livliga och välbesökta aktiviteter under årets Europaforum Hässleholm

  Europaforum Hässleholm är över förra denna gången. Veckan präglades av livliga och välbesökta debatter med namnkunniga deltagare som EU-kommissionär Cecilia Malmström, EU-minister Ann Linde, f.d. fina... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-08-31
 • Turkiets visumavtal med EU dröjer

  Turkiet som diskuterade visumfrihet med EU i våras har inte vidtagit de åtgärder som krävs för att EU ska gå med på visumfrihet. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-08-31
 • Sport och kultur som medel för integration diskuteras på kommande konferens i EU-projektet ELAINE

  EU-projektet ELAINE, European Local Authorities Integration Network, syftar till att föra samman fem lokala och regionala Europeiska organisationer på temat integration av asylsökande och flyktingar. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-07-15
 • Europaforum Hässleholm - sista anmälningsdag den 15 augusti

  Missa inte att anmäla dig till Europaforum Hässleholm 22-25 augusti då vi exempelvis gästas av EU-kommissionär Cecilia Malmström, EU- och handelsminister Ann Linde samt fd. finansminister Anders Borg. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-07-15
 • Är pressfriheten hotad i dagens Europa?

  Enligt organisationen Reportrar utan gränser är pressfriheten hotad i dagen Europa. Detta slås fast när organisationen på årlig basis presenterar sitt pressfrihetsindex där de har granskat 180 länder ... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-07-14
 • EU förlänger sina sanktioner mot den ryska ekonomin 

  Rysslands roll i Ukraina har allvarligt påverkat förbindelserna mellan EU och Ryssland. Detta har resulterat i att många aktiviteter EU-Ryssland stoppats och sanktioner har antagits. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-07-14
 • European Week of Regions and Cities 2016

  Den välkända temaveckan för lokal och regional nivå i Bryssel, Open Days, har i år bytt namn till European Week of Regions and Cities. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-07-14
 • Europahuset tar plats i Almedalen

  EU-kommissionens representation i Sverige och Europaparlamentets informationskontor i Sverige som till vardags håller till på Europahuset i Stockholm flyttar under denna vecka till Almedalen med anled... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-07-08
 • Lyckad andra konferens i Ipswich för EU-projektet ELAINE

  EU-projektet ELAINE, European Local Authorities Integration Network, syftar till att föra samman fem lokala och regionala Europeiska organisationer på temat integration av asylsökande och flyktingar. ... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-06-30
 • Ansökningsseminarium Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerrak (ÖKS)

  EU-programmet Interreg ÖKS möjliggör internationellt samarbete i geografin Öresund-Kattegatt-Skagerrak. För de intresserade är det nu möjligt att boka in ansökningsseminarier inför sensommarens ansökn... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-06-30
 • Gemensamt uttalande efter Storbritanniens folkomröstning om EU-utträde

  Europarlamentets talman Martin Schulz, Europeiska rådets Donald Tusk och EU-kommissionens Jean-Claude Juncker har nu träffats och gemensamt valt att uttala sig om Storbritanniens folkomröstning. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-06-30
 • EU-medel för att arbeta med asyl-, migrations och integrationsfrågor i Sverige.

  Över 30 nya projekt har beviljats medel från den Europeiska asyl-, migrations- och integrationsfonden i Sverige under 2016. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-06-22
 • Europeisk filmfestival under Europaforum Hässleholm

  Under Europaforum Hässleholm arrangerar Europa Direkt i samarbete med Europaparlamentets informationskontor i Sverige en Europeisk filmfestival där vi visar 2015-års LUX-finalister. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-06-22
 • Anmäl dig till vår grundkurs i EU-kunskap under Europaforum Hässleholm

  Som en del av årets Europaforum Hässleholm arrangerar vi en grundkurs i EU-kunskap som nu är öppen för anmälan. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-06-22
 • Europaforum Hässleholm tar plats i Almedalen

  Den 4 juli arrangerar Europaforum Hässleholm ett seminarium under Almedalsveckan på temat ”How can Austria and Sweden influence the European Union?” i Europahusets paviljong.
  Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-06-22
 • Informationsmöte Europeisk Volontärstjänst, EVS, i Hässleholm

  2016 fyller Europeisk volontärtjänst (EVS) 20 år. MUCF firar genom en satsning på strategiskt stöd till landets kommuner och organisationer som vill utveckla ett integrationsrelaterat EVS-projekt. På ... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-06-22
 • Dags för andra konferensen i EU-projektet ELAINE

  EU-projektet ELAINE, European Local Authorities Integration Network , syftar till att föra samman fem lokala och regionala Europeiska organisationer på temat integration av asylsökande och flyktingar. ... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-06-09
 • Save the date: Inbjudan till EU-utbildning i oktober

  EU-kommissionens representation i Sverige och Europaparlamentets informationskontor i Stockholm besöker Skåne för att genomföra en informationsinsats om EU-utbildning vilket är en unik möjlighet för f... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-06-03
 • Badvattnets kvalité har förbättrats i Sverige

  EU-kommissionen har nu släppt en rapport om kvalitén på vattnet vid badplatser runt om i Europa, där den Europeiska Miljöbyrån har genomfört mätningar i samtliga medlemsländer. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-06-03
 • Ett steg närmare fri digital marknad i Europa

  EU-kommissionen har nu presenterat en rad åtgärder för att öka tillgängligheten över landsgränserna på den digitala marknaden. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-06-03
 • Europa Direkt nybliven medlem och kontaktpunkt för Eurodesk-nätverket

  Europa Direkt-kontoret i Hässleholm, del av kommunens tillväxtavdelning, förstärker sin profil och vidgar sitt uppdrag som nybliven medlem och kontaktpunkt för Eurodesk-nätverket. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-05-27
 • Ann Linde blir ny EU- och handelsminister

  I veckan presenterades regeringsombildningen, där tre nya statsråd tillkom samt ändrade verksamhetsområden för vissa befintliga ministrar. Det tillkom även en för sittande regering ny ministerpost, me... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-05-27
 • Vill du veta mer om utbildningen i andra EU-länder?

  Då vill vi tipsa om nätverket Eurydike som arbetar med ökat informationsutbyte mellan medlemsländerna, med syftet att öka kunskaperna om olika utbildningssystem och utbildningspolitik. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-05-27
 • Europol får stärkt mandat för bekämpning av terrorism

  Europaparlamentet och ministerrådet har nu enats om att den Europeiska polisorganisationen, Europol , ska få fler befogenheter för ett bättre och mer effektivt bekämpande mot terrorism. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-05-20
 • Inbjudan till skånskt seminarium i Bryssel om integration och inkluderande tillväxt.

  Kommunförbundet Skåne, Region Skåne, Länsstyrelsen i Skåne och nätverket ERLAI arrangerar ett gemensamt seminarium i Bryssel riktat mot Brysselbaserade aktörer om integration och inkluderande tillväxt... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-05-20
 • Omkring 100 000 liv kan räddas årligen enligt nytt EU-direktiv

  EU-kommissionen föreslår i ett nytt direktiv att 13 cancerframkallande kemikalier som används vid många arbetsplatser ska begränsas.  Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-05-20
 • Nytt EU-direktiv ska underlätta för utländska studenter och forskare

  Europaparlamentet har nu antagit ett nytt direktiv, som ska underlätta för personer från tredjeland (utanför EU) att stanna kvar och studera eller arbeta vid universitet i EU.
  Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-05-12
 • Kommunförbundet Skåne bjuder in skånska politiker till informationsträffar om EU

  Det är Kommunförbundet Skånes EU-enhet som bjuder in till två informationsträffar om EU den 23 och 26 maj klockan 16:30-18:30. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-05-10
 • Tävla om deltagande i Euroscola

  Euroscola gör det möjligt för svenska gymnasieklasser att lära sig mer om Europaparlamentet och  tävla om en resa till Strasbourg och ett besök på Europaparlamentet. Det är nu hög tid att förbereda si... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-05-10
 • Solcellsföreläsningar med anledning av Europeiska solenergidagarna

  Med anledning av Europeiska solenergidagarna, European Solar Days, uppmärksammar vi användning av solceller. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-05-05
 • Senaste nytt om EU:s investeringsplan

  För att stimulera den europeiska ekonomin har EU-kommissionen lanserat investeringsplanen för Europa. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-05-05
 • Webbsänt seminarium om Europeisk volontärtjänst

  I år fyller Europeisk volontärtjänst (EVS) 20 ÅR. Myndigheten för ungdoms och civilsamhällsfrågor, MUCF, vill därför lansera en ny satsning riktad mot landets kommuner och organisationer som vill driv... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-04-29
 • Praktisera på Europaparlamentet

  Missa inte att Europaparlamentet erbjuder flera olika och intressanta praktikmöjligheter. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-04-29
 • Europadagen i Stockholm den 9 maj

  Missa inte att anmäla er till firandet av Europadagen i Stockholm den 9 maj. Europeiska kommissionen och Europaparlamentets informationskontor tillsammans med en rad samarbetspartners står bakom ett h... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-04-29
 • Välbesökt internationell konferens om integration inom EU-projektet ELAINE

  Under den 14-15 april arrangerade EU-kontor Skåne Nordost och Europa Direkt Hässleholm konferensen ELAINE i Kristianstad och Hässleholm. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-04-22
 • Vill du som journalist åka till Strasbourg och besöka Europaparlamentet?

  Just nu kan du som yrkesaktiv journalist söka ett resestipendium för att delta vid Europaparlamentets sessioner 6-9 juni samt 12-15 september. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-04-22
 • Så firas Europadagen 9 maj i Stockholm

  Den 9 maj så öppnar portarna på Södra Teatern i Stockholm för en hel dags spännande diskussioner, debatter och föreläsningar på temat EU med anledning av Europadagen. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-04-22
 • Bostäder åt alla – men hur? Inbjudan till regionalt seminarium

  SKL tillsammans med länsstyrelserna i åtta län runt om i Sverige bjuder nu in till seminarium i Växjö den 26:e april. Under seminariet så diskuteras kommunernas förutsättningar och villkor för att bid... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-04-15
 • Nu ska det bli enklare att resa till och från Ukraina

  Efter veckans möte mellan EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och Ukrainas president Petro Porosjenko så diskuterades bland annat möjligheten att ... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-04-15
 • Praktikmöjlighet

  EU-kontor Skåne Nordost och Europa Direkt erbjuder varje termin praktik till en student på eftergymnasial utbildning med inriktning mot EU. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-04-15
 • Kommissionen betonar vikten av att försvara Schengen-samarbetet

  En mer rättvis fördelning av ansvar i asylmottagningen bland medlemsstaterna har under lång tid diskuterats, och även om en rad åtgärder vidtagits så återstår ett betydande arbete, menar Frans Timmerm... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-04-15
 • 100 miljoner Euro i stöd till Sudan

  Förra året så upprättade EU-kommissionen en särskild fond för utvecklingsarbete i Afrika. Inom ramen för detta så föreslås nu drygt 100 miljoner Euro till utvecklingsarbetet i Sudan.  Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-04-08
 • Hitta rätt universitet med hjälp av projektet U-multirank

  Det EU-finansierade projektet U-multirank ger dig möjligheten att hitta rätt bland 1300 universitet i 90 olika länder. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-04-08
 • 7500 unga Européer reser till Europaparlamentet under EYE2016

  Den 20-21 maj i år så öppnar Europaparlamentet dörrarna för 7500 unga Européer. Ungdomsevenemanget EYE16 är en satsning där unga medborgare, i åldrarna 16-30 ska få möta beslutsfattare och ge sina tan... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-04-08
 • Sista chansen att anmäla sig till ELAINE-konferensen!

  Det är nu bara en vecka kvar tills sista anmälningsdatum för deltagande i ELAINE-konferensen. Arbetar du med eller har du ett intresse för integrationsfrågor? Ta chansen och delta i två dagar fyllda m... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-03-30
 • EU-dag på Lunds universitet!

  Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-03-30
 • Terror i Bryssel

  Offren från terrorattentaten i Bryssel den 22/3 hedrades under ceremoniella former av EU-kommissionen, Belgiens kungahus samt de belgiska och franska premiärministrarna. Drygt 30 personer omkom och hu... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-03-30
 • Europa Direkt uppmärksammade Earth Hour

  Med anledning av Earth Hour ägde rum under föregående helg så uppmärksammade Europa Direkt Hässleholm tillsammans med energi-och klimatrådgivaren detta genom arrangemang i Knislinge den 14:e mars och ... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-03-23
 • Är EU på väg att implodera? Föreläsning av Peter Eriksson

  Klockan 15.00 den 31:a mars så kommer Peter Eriksson – ledamot av Europaparlamentet och språkrör för Miljöpartiet 2002-2011 till Linnéuniversitetet i Växjö. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-03-23
 • Margot Wallström om Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd

  Redan 2004 anmälde Sverige sitt intresse för att ingå i FN:s säkerhetsråd, det tyngsta bestämmande organet i FN, för perioden 2017/2018. Rådets huvudsakliga uppgift är att upprätthålla fred och säkerh... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-03-23
 • Bostäder åt alla – men hur? Inbjudan till regionalt seminarium

  SKL tillsammans med länsstyrelserna i åtta län runt om i Sverige bjuder nu in till seminarium i Växjö den 26:e april. Under seminariet så diskuteras kommunernas förutsättningar och villkor för att bid... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-03-18
 • Delta i Europadirekt-kontorens enkät!

  Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-03-18
 • Nu ska det bli enklare att resa till och från Ukraina

  Under gårdagens möte mellan EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och Ukrainas president Petro Porosjenko så diskuterades bland annat möjligheten at... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-03-18
 • EU överens med Turkiet i flyktingfrågan

  I början på veckan så träffades EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, EU:s stats-och regeringschefer samt Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu för att diskutera en ny strategi för att h... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-03-11
 • Välkommen till jobb-och utbildningsmässan i Hässleholm!

  Den 22/3 så arrangerar What works årets upplaga av jobbmässan på Norra Station i Hässleholm. Under dagen får du möjlighet att möta representanter både olika yrken som berättar om sina jobb och utveckl... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-03-11
 • Bekämpa diskriminering genom EU-programmet REC

  EU-kommissionen lanserar nu ett nytt verktyg i kampen mot diskriminering på utbildningsinstitutionerna och arbetsmarknaden inom ramen för REC-programmet (programmet för rättigheter, jämlikhet & medbor... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-03-11
 • Regionbildning – ett seminarium om framtidens utmaningar

  SKL bjuder nu in till ett seminarium i Växjö den 6:e april, där regionreformen ska diskuteras. I seminariet möter du ledande SKL-politiker och indelningskommittén. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-03-03
 • Nu ska insynen öka i EU:s institutioner

  EU-kommissionen har nu inlett en remissrunda, där intressegrupper, civilsamhället och medborgare under tolv veckor får möjligheten att lämna förslag på hur insynen i EU ska öka. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-03-03
 • Europa ökar nu takten i klimat-och miljöarbetet

  Den Europeiska kommissionen har nu presenterad sin utredning av nödvändiga steg för det fortsatta arbetet mot klimat-och miljömålen. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-03-03
 • Inbjudan till seminarium om nyanländas etablering

  SKL, Sveriges kommuner & landsting, bjuder nu in till seminarium den 16:e mars i Uppsala. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-02-26
 • Sverige är tredje bäst på digitalisering i EU

  Sverige landar på en tredje plats i rankningen av 28 medlemsländers digitaliseringsutveckling genomfördes. Det framförallt internetanvändningen och utvecklingen av humankapital som gör att Sverige li... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-02-26
 • Svenskar gillar EU

  I Eurobarometern, en attitydundersökning, som genomfördes under hösten 2015 så framgår det att svenskar är positivt inställda till EU. Ungefär 72 % av de tillfrågade upplever sig själva som EU-medborg... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-02-26
 • Dags att ansöka om bidrag för internationellt samarbete

  Nu kan förskolor, skolor och vuxenutbildningar ansöka om bidrag för internationellt samarbete genom Atlas partnerskap. Sista ansökningsdag är den 1 mars. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-02-19
 • Ersättning till före detta anställda vid Volvo Lastbilar

  EU-kommissionen har nu föreslagit att EGF (The European Globalisation Adjustment Fund), som ger stöd vid för personer som blir varslade i och med nedgångar på världsmarknaden, ska bidra med €1.8 miljo... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-02-19
 • EU inrättar ett gemensamt sjukvårdsteam

  EU:s medlemsländer har nu enats om att inrätta ett gemensamt sjukvårdsteam, under beteckningen European Medical Corps , (EMC). Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-02-19
 • Anmälan till konferens inom ELAINE-projektet

  Den 14-15 april 2016 arrangeras en internationell konferens i Kristianstad och Hässleholm Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-02-10
 • EU förordar högre anslag till Syrien och dess grannländer

  Vid den Londonbaserade konferensen ”Supporting Syria and the Region” så kom EU och medlemsstaterna överens om att stödja både syriska flyktingar inom landet och de omkringliggande områdena som blir hå... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-02-10
 • Den Europeiska ekonomin återhämtar sig

  Pierre Moscovici, kommissionär med ansvar för bland annat ekonomi, finans-och skattefrågor, presenterade under vinterkonferensen 2016 en uppdatering av det ekonomiska läget för unionen. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-02-10
 • Nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare lämnar sitt betänkande

  För lite drygt ett år sedan, den 29 januari 2015, beslutade Regeringen att tillsätta en utredare med ett samordning-och stöduppdrag för myndigheter, kommuner, landsting och andra organisationer som mö... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-02-02
 • EU på hemmaplan - Europa Direkt och Europaforum lyfts fram som goda exempel efter utredning

  Nu har universitetslektor Maria Strömvik överlämnat sin utredning om medborgarnas deltagande i EU-frågor till kulturdepartementet. Utredningen beslutades om av regeringen 2014, med syftet att undersök... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-02-02
 • Skatteflykt – ett gemensamt problem

  EU:s medlemsstater måste bli bättre på att samarbeta i frågan om skatteflykt, där flera miljarder euro årligen försvinner och undgår den ordinarie taxeringen, menar EU-kommissionen. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-02-02
 • Inbjudan till seminarium om Strömviks utredning: Hur ökar vi svenskarnas inflytande i EU?

  På fredag är det sista dagen att anmäla sig till seminarium om svenskarnas inflytande i EU! Seminariet äger rum i Europahuset, Regeringsgatan 65, plan 2, Stockholm den 3 februari 2016. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-01-27
 • Resestipendium till press- och journalistseminarium i Bryssel

  Är du journalist och vill lära dig mer om kvinnliga flyktingar och asylsökare? Ta chansen och sök ett resestipendium och besök detta presseminarium i Bryssel den 2 mars. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-01-27
 • SAVE THE DATE! Internationell konferens inom EU-projektet ELAINE

  Projektet ELAINE, European Local Authorities Integration Network, kommer att föra samman fem europeiska lokala och regionala organisationer kring det gemensamma temat integration av invandrare och fly... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-01-27
 • Nu ska brister i tester av bilavgaser utredas

  På senare tid har biltillverkarnas angivna utsläppsnivåer för de nya bilarna ifrågasatts, och det mediala intresset har varit stort under hösten 2015. En av konsekvenserna är att biltillverkaren nu tv... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-01-22
 • Greater Copenhagen & Skåne Committee är nu bildat

  Det råder idag en hård konkurrens mellan de Europeiska städerna och storstadsområdena. Genom hopslagningen av Greater Copenhagen och Öresundskomiteen så fördjupas nu samarbetet ytterligare i Öresundsr... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-01-22
 • Kommissionen betonar vikten av att försvara Schengen-samarbetet

  En mer rättvis fördelning av ansvar i asylmottagningen bland medlemsstaterna har under lång tid diskuterats, och även om en rad åtgärder vidtagits så återstår ett betydande arbete, menar Frans Timmerm... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-01-22
 • Panelsamtal om EU:s nya regler för dataskydd – hur påverkas du?

  Den 22 januari bjuder Europahuset in till panelsamtal gällande de nya EU-reglerna för dataskydd. Seminariet kommer ha utgångspunkt i flera olika aspekter, såsom upprätthållandet av den enskildes integ... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-01-15
 • Inbjudan till informationsmöte om EU-finansiering med fokus på integration

  EU-kontor Skåne Nordost och Europa Direkt Hässleholm bjuder in till ett informationsmöte med fokus på integration den 27 januari kl. 09.00 - 12.00 i Hässleholm. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-01-15
 • ESF-utlysning om kompetenshöjning för integration i Sydsverige

  Svenska ESF-rådet har beslutat att utlysa 20 miljoner till projekt som ska arbeta med kompetenshöjning för integration i Sydsverige. Utlysningen öppnar 18 januari och stänger 29 februari 2016. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-01-13
 • Europaparlamentet söker producenter för webb-tv och multimedia

  Europaparlamentet söker nu efter företag som kan producera webbaserade sändningar samt multimedia till sin internetbaserade mediekanal EuroparlTV. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-01-13
 • Europaparlamentets arbete 2015 – en återblick

  Året som passerat har präglats av stora samhällsutmaningar för medlemsländerna inom EU. Detta har även inneburit stora utmaningar för Europaparlamentets arbete. Vi vill därför tipsa om en tillbakablic... Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-01-08
 • Informationsdag om Erasmus+ Sport

  EU-kommissionen och förvaltningsorganet EACEA bjuder in till en informationsdag om Erasmus+ Sport den 3 mars i Bryssel. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-01-07
 • Resestipendier till seminarium gällande EU:s arbete för att bekämpa terrorism

  Du som journalist har nu möjlighet att söka Europaparlamentets resestipendium till Bryssel för att på nära håll kunna ta del av vad EU:s åtgärder för bekämpning av terrorism består i. Läs mer »

  Publicerat den:

  2016-01-05
 • Flyktingfokus i kommande EU-stöd

  I kölvattnet av den akuta flyktingsituationen, har flera EU-fonder meddelat att nästkommande utlysningar kommer ha någon slags inriktning mot flyktingmottagande och integration. Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-12-18
 • SKL:s Internationella dag 2016

  Den 20 januari är det återigen dags för den Internationella Dagen som arrangeras av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-12-18
 • Ansök om Erasmus+ mobilitetsprojekt

  Den 2 februari stänger aktuell ansökningsomgång för Erasmus+ mobilitet. Precis som namnet avslöjar, inriktar sig delprogrammet på att öka mobiliten inom Europa i syfte att höja kompetensen och kvalité... Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-12-18
 • Nya EU-satsningen Urban Innovative Actions öppnar

  EU-kommissionens generaldirektorat för regional- och stadspolitik har färdigställt innehållet för första utlysning inom initiativet Urban Innovative Actions som lanseras för att ta ett nytt och förnya... Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-12-18
 • EU-projektet ELAINE möjliggör samarbete kring integrationsfrågor

  Till vår stora glädje har projektet ELAINE (European Local Authorities Integration Network) beviljats EU-stöd på totalt 115.000 euro från programmet Europa för Medborgarna. Projektet kommer att föra s... Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-12-18
 • Tillfälligt upphävande av Sveriges omplaceringsskyldighet

  Igår föreslog EU-kommissionen att Sveriges skyldigheter enligt EU:s omplaceringsmekanism ska upphävas under ett års tid. Syftet med upphävandet är att ge det svenska flyktingmottagningssystemet andrum... Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-12-18
 • EU-kommissionens vision om digital bärbarhet

  Den 9 december presenterade EU-kommissionen ett förslag om att låta samtliga européer resa inom Europa utan att riskera att blockeras från olika internetbaserade betaltjänster, så som exempelvis film-... Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-12-12
 • Konferens om integrering av de Baltiska länderna i EU

  Den 18 december bjuder Europahuset in till konferens gällande expansionen av EU, integrationen av de baltiska länderna i Unionen och de regionala samarbetenas betydelse. Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-12-12
 • Fortsatt svårt att få kompensation vid försenade och inställda flyg

  En ny rapport från European Consumer Centres (ECC-Net) belyser den nuvarande situationen för flygpassagerare inom EU och pekar ut de främsta problemområdena. Att veta om hur man får kompensation vid f... Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-12-08
 • Webbsänt seminarium om Erasmus+ Ung och Aktiv

  Är du intresserad av att utveckla ungas entreprenörskap och detta i samarbete med Europeiska partners? Anmäl dig till MUCF:s webinarium, webbsända seminarium, den 10 december. Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-12-04
 • Kostnadsfria seminarier/webinarier i december

  Under december månad arrangerar projectplace olika seminarier och webinarier där fokus kommer ligga på bland annat effektivisering av projektverksamhet och på effektivt ledarskap. Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-12-04
 • Jämställdhetspolitik i förändring!

  Under tisdagen (1/12) arrangerade Länsstyrelsen en konferens i Växjö, där fokus låg på jämställdhetspolitiken i forskning och i praktiken. Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-12-03
 • Informationsseminarium 17 december om den Europeiska Asyl-, Migrations-, och Integrationsfonden

  Under informationsseminariet kommer deltagarna delges information om det nya AMIF-programmet, vilka insatser som ryms inom det och hur man går tillväga för att ansöka om medfinansiering för ett projek... Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-11-26
 • Svensk lagstiftning anpassas till EU:s miniminivå för asylrätten

  I ljuset av de flyktingströmmar som det senaste året inneburit ett enorma påfrestningar på flyktingmottagandet hos Sveriges kommuner och myndigheter, meddelade regeringen under tisdagen att den svensk... Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-11-25
 • Plenumsammanträde i Europaparlamentet: 23-26 nov

  Idag inleds november månads plenumsammanträde i Strasbourg, där europaparlamentets medlemmar träffas för att under formella omständigheter rösta om de lagstifningsförslag som beretts under den senaste... Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-11-23
 • Medborgardialog med Jean-Claude Juncker

  I veckan hölls årets 50:e medborgardialog i Bryssel, där allmänheten fick tillfälle att ställa frågor direkt till EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker gällande EU-kommissionens arbete. Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-11-19
 • Nytt nummer av Fokus Europa

  Nytt nummer av Fokus Europa med huvudtema Europa mot en gemensam digital inre marknad. Läs mer om att digitala gränserna rivs, att alla blir vinnare och en gemensam inre marknad 2019. Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-11-19
 • EU:s enade uttalande om terroristattackerna i Paris

  Efter fredagens attacker i Paris, har EU-kommissionen, understödd av ministerrådet och Frankrikes regering, fördömt händelserna. Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-11-16
 • Bli skribent på MittEuropa

  För dig som är intresserad av EU, och som känner för att dela med dig av dina tankar och idéer i offentliga forum, finns möjligheten att publicera texter på Europaportalens hemsida. Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-11-13
 • Webbsänd Infodag om Horisont 2020

  Den 26 november kommer en heldag gällande Horisont 2020 arrangeras i Bryssel. Syftet med dagen, vilken även kommer att webbsändas, är att informera om EU:s forsknings- och innovationsprogram - Horison... Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-11-11
 • Eventuell omdirigering av EU-fonder för att möta flyktingkrisen

  I och med de eskalerande flyktingströmmarna, kommer det nu signaler från EU som indikerar att det vid framtida utlysningar kommer bli möjligt för kommuner och andra intressenter att söka EU-medel för ... Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-11-09
 • Junckerkommissionen fyller ett år

  Den 1 november 2014 tillträdde den nya EU-kommissionen under ledning av Jean-Claude Juncker. Den 9:de november kommer ett seminarium hållas gällande hur kommissionens arbete fortskridit under det gågn... Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-11-04
 • Årets Sacharovpristagare tillkännagiven

  I förra veckan presenterade Europaparlamentet årets pristagare av Sacharovpriset. Den person som i december ska få ta emot priset vid en ceremoni i Strasbourg är den saudiska frihetsbloggaren Raif Bad... Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-11-03
 • Onlinekurs om Erasmus + Ung och Aktiv

  Mellan den 2/11 och 29/11 har ungdomar samt ledare för ungdomsorganisationer möjlighet att gå en kurs gällande internationellt ungdomssamarbete. Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-10-29
 • Resestipendium till Bryssel för seminarium om migration och flyktingkrisen

  Mellan den 8-9 december bjuder Europaparlamentet in till seminarium gällande migration och flyktingkrisen. Du som journalist kan nu söka Europaparlamentets resestipendium för att kunna medverka under ... Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-10-29
 • Landskrona Social Sustainability Day

  Den 3 november bjuds det in till halvdagskonferens med temat hur näringslivet kan bidra till en socialt hållbar samhällutveckling i Skåne. Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-10-21
 • Kreativa Skåne - 13 november

  Den 13 november arrangerar Region Skåne eventet Kreativa Skåne, under vilket insatser och idéer som bidragit till regionens arkitektur, miljö och design uppmärksammas. Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-10-16
 • Vilda oktober - Geologi på Österlen den 17 oktober

  På lördag kommer en exkursion hållas i trakterna kring Simrishamn, där några av Österlens natursköna och arkeologiskt intressanta platser kommer besökas.
  Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-10-15
 • Bli skolambassadör för EU

  Som skolambassadör får du möjlighet att öka din kompetens gällande EU för att sedan arbeta aktivt med frågor som rör EU och Europa. Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-10-15
 • Bokens dag 24 oktober

  Den 24:de oktober är det dags för bokens dag i Hässleholm. Dagen innefattar bland annat spännande författarbesök och diskussioner. Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-10-15
 • Praktikmöjlighet

  EU-kontor Skåne Nordost och Europa Direkt erbjuder varje termin praktik till en student på eftergymnasial utbildning med inriktning mot EU. Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-10-09
 • Inbjudan till temadag om EU:s Interreg-program

  Interreg är samlingsnamnet på EU:s program för gränsöverskridande samarbetsprojekt. För att visa på finanseringsmöjligheter och inspirera fler aktörer till att aktivera sig arrangerar Europa Direkt Hä... Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-10-08
 • EU finansierar utbyten av experter

  Som en del i satsningen ”Exchange of experts” möjliggör EU förflyttning av tjänstemän inom räddningstjänst, m.m. till EU- och samarbetsländer. Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-10-02
 • Att planera ditt utbildningsprojekt inom Erasmus+ rätt

  Planerar ni att ansöka om medel från EU:s program för utbildning, ungdom och sport – Erasmus+? Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-10-02
 • Seminarium för att diskutera sina EU-länders syn på flyktingskrisen och på EU:s flyktingpolitik.

  För att hantera de nuvarande flyktingströmmarna är det nödvändigt att diskutera hur EU:s framtida flyktingpolitik ska utformas. Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-10-02
 • Språk på elevernas schema under temadag.

  Den 23 september besökte Europa Direkt tillsammans med ett antal internationella studenter Vannarödsskolan i Sösdala för att sätta språk på schemat.   Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-09-25
 • På gång inom EU - hösten 2015

  SKL ger ut publikationen "På gång inom EU" för att belysa vad som händer inom EU och som påverkar kommuner, landsting och regioner. Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-09-25
 • Ny omgång av Juvenes Translatores!

  Nu är det hög tid att anmäla sig till EU:s översättartävling - Juvenes Translatores. Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-09-25
 • 16-22 september uppmärksammar vi den Europeiska Trafikantveckan

  Den Europeiska trafikantveckan är en upplysningskampanj som hålls 16–22 september varje år. Den ska motivera till att cykla, gå och använda kollektivtrafik. Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-09-18
 • Aktuella datum för kommande utlysningar i EU:s fonder och program

  Tidigare under året har vi publicerat vår guide kring EU:s fonder och program 2014-2020. Nu vill vi komplettera guiden med en sammanställning av de datum som gäller för kommande utlysningar. Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-09-17
 • Stort firande av den Europeiska Språkdagen 2015

  Den 16 september firade Europa Direkt-kontoret i Hässleholm den Europeiska Språkdagen 2015 genom att arrangera en rad aktiviteter i samarbete med Linnéskolan och Hässleholms Tekniska Skola (HTS). Vi b... Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-09-17
 • Europa Direkt firar Språkdagen

  Vill du veta mer om hur det är att arbeta med språk och översättning vid EU-kommissionen? Vilka språk är mest förekommande inom det europeiska samarbetet? Varför är det viktigt med språklig mångfald? Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-09-11
 • Uppföljningsmöte Erasmus+

  Under torsdagen den 5 november kl. 14–17.00 arrangerar Europa Direkt Hässleholm och EU-kontor Skåne Nordost ett uppföljningsmöte om EU:s program för utbildning, ungdom och sport – Erasmus+. Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-09-11
 • Juncker höll State of the Union-tal

  Onsdagen den 9 september höll EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sitt första, årliga State of the Union-tal. Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-09-09
 • Eurorando 2016 - Europas största vandringsevenemang i Skåne

  Om lite mindre än ett år - den 10 september 2016 påbörjas Eurorandos sista etapp. Evenemanget bygger på en 7-dagars lång friluftsupplevelse som i år arrangeras i Skåne. Vandringsentusiaster från hela ... Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-09-03
 • UHR:s Sverigekarta kartlägger internationellt arbete

  Vill du veta mer om hur det internationella arbetet inom skolans värld ser ut i din kommun? Använd Sverigekartan på UHR:s webbplats. Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-09-03
 • Europahusets webbseminarier

  Du vet väl om att du kan ta igen missade seminarier från Europahuset via deras streamingtjänst? Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-09-03
 • EU-projekt för ESS och MAX IV Rekordstort EU-stöd väntar forskningsanläggning

  Övervakningskommittén för EU-programmet interreg Öresund-Kattegat-Skagerak har beviljat en projektansökan från Region Skåne och Region Hovedstaden för att arbete med att motverka gränshinder för forsk... Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-09-03
 • Roamingavgifter

  Tack vare ett nytt beslut kommer du som konsument kunna surfa via dina mobila enheter inom Europa till samma pris som hemma. Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-09-03
 • Ny rapport från EU-nätverket Eurydike varnar för lärarbrist

  Enligt en nypublicerad rapport från EU-nätverket Eurydike kommer Europa drabbas av lärarbrist de kommande åren. Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-09-03
 • 2015-års LUX-finalister klara

  Europa Direkt har etablerat en tradition då vi i samarbete med Europaparlamentets informationskontor i Sverige visar de filmer som nominerats till Europaparlamentets LUX-pris under Europaforum Hässleh... Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-09-03
 • Ny information från Eurostat

  Eurostat redovisar statistik gällande skolavhopp för EU-medborgare och icke EU-medborgare. Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-09-03
 • Gemensam digital marknad i EU

  EU-kommissionen presenterade den 6 maj handlingsplanen för att skapa en gemensam digital inre marknad, en av kommissionens topprioriteringar. Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-09-02
 • Supportkontor för små och medelstora företag

  VINNOVA har tillsammans med Tillväxtverket startat ett supportkontor för kostnadsfri rådgivning för små och medelstora företag som vill ha hjälp med att söka medel från EU:s forsknings- och innovation... Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-09-02
 • Projektledarutbildning

  EU-kontor Skåne Nordost anordnar, i samarbete med Tranquist Utvärdering, en projektledarutbildning för personer som arbetar med EU-projekt. Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-09-02
 • EU-kommissionen har instiftat en utmärkelse för tillgängliga städer

  Att instifta en utmärkelse ska uppmuntra städer att vidta förändringar och belöna nytänkande för att skapa ett Europa utan hinder, tillgängligt för alla. Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-09-02
 • EU-kommissionen har publicerat en utlysning inom EU:s Hälsoprogram 

  Det är inom ramen för EU:s tredje generation av Hälsoprogrammet som EU-kommissionen har publicerat en utlysning för att exempelvis arbeta med integrerad vård, skörhetsprevention, fullföljning av sjukv... Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-09-02
 • Delta på kontaktseminarium för Erasmus+

  Är ni intresserade av att ansöka till nästa omgång av EU:s program för utbildning, ungdom och sport - Erasmus+? Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-09-02
 • Språkdagen den 16 september

  Den 16 september kommer Europa Direkt uppmärksamma den Europeiska Språkdagen på Hässleholms Tekniska skola, HTS. Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-09-02
 • Leaderområden i Skåne Nordost

  I veckan kom jordbruksverket ut med information om vilka områden som får chans att bilda Leaderområden för programperioden 2014-2020. Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-09-01
 • Fler ska inspireras att undervisa på nordiska språk

  Den 2 september arrangerar UHR ett informationsmöte om Nordplus Nordiska Språk på Malmö Högskola i Malmö. Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-09-01
 • Ny lärarhandling ska lära elever mer om EU

  Europaparlamentet har gett ut en ny lärarhandling som ska hjälpa lärare att förnya och utveckla undervisningen om EU. Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-09-01
 • Klart för nytt handelsavtal med Vietnam

  Under tisdagen höll EU:s handelskommissionär Malmström en presskonferens för att meddela att EU och Vietnam nu gjort klart med ett handelsavtal. Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-09-01
 • 16-22 september uppmärksammar vi hållbara färdsätt på temavecka

  Systet med den Europeiska trafikantveckan är att uppmärksamma och inspirera fler till att resa hållbart genom att cykla, gå eller åka kollektivt. Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-09-01
 • Ungdomsforum med välkända politiker

  Ungdomar från internationella programmet på Hässleholms Tekniska Skola (HTS) inviger Europaforum 2015 genom att ställa frågor och presentera sina debattartiklar. Läs mer »

  Publicerat den:

  2015-08-31

Sidan uppdaterades 2017-09-14 av Kenneth Englund

 • Ingen giltig användare vald.

Navigera vidare:

Illustration över Hässleholms kommun
Illustration över Hässleholms kommun