Hässleholms kommun

Om Hässleholms kommun

Välkommen till Hässleholms kommun! Här möts människor för att leva, uppleva, arbeta och lära i en kommun präglad av nyfikenhet och utveckling. Här hittar du småstadslivets och landsbygdens alla fördelar med naturen rakt utanför dörren samtidigt som du har storstadsregionen en kort tågresa bort.

Hässleholm är nära

Sedan järnvägen kom till Hässleholm har tågen varit kommunens puls. Utöver knutpunkten Hässleholms C finns det idag sju tågstationer i vår kommun: Vittsjö, Bjärnum, Hästveda, Sösdala, Ballingslöv, Tyringe och Vinslöv. Med tågspår i fem riktningar finns det goda möjligheter att pendla. Från Hässleholm når du Lund och Malmö inom 35-50 minuter och Stockholm på under fyra timmar.

Kommunens strategiska läge är en fördel för den som vill nå södra Sverige, inte minst för våra lokala företag. Näringslivet här präglas av nyfikenhet och entreprenörsanda. Flera företag har en lång tradition i Hässleholm och några välkända namn är Ballingslöv AB, Emmaljunga Barnvagnsfabrik AB och Finja AB.

Naturen runt knuten

Många nämner naturen som det bästa med Hässleholm. Här finns en omväxlande natur med skog, sjöar och vida ängsmarker och gott om strövområden och vandringsleder. Ett stort antal leder utgår från Hovdala vandringscentrum. Navet är Hovdala slott, en mötesplats ända sedan snapphanarnas tid och idag ett populärt utflyktsmål.

Då och nu

Redan för 14 000 år sedan fanns det människor som bodde vid Finjasjöns strand, men staden Hässleholm växte fram först när södra stambanan byggdes i slutet på 1800-talet. Kung Gustaf V gav stadsrättigheter till Hässleholm 1914 och med sina drygt 100 år är Hässleholm en ung stad. Ambitionen är att behålla den ungdomliga kreativiteten, modet och en ständig rörelse framåt i takt med att såväl staden som kommunen utvecklas.

Gör en historisk vandring med appen Be Here Then

Service till våra medborgare

Hässleholms kommun bildades 1974 när flera mindre kommuner slogs ihop till en stor kommun. Cirka 5000 medarbetare fördelade på åtta förvaltningar i kommunorganisationen arbetar varje dag med att leverera välfärd och service med fokus på kvalitet och nytta för dig som kommuninvånarna, besökare eller företagare.

Fakta i siffror

  • Kommunen är till landytan störst i Skåne med en landareal på 1 270 kvadratkilometer.
  • Det bor 52 369 invånare i kommunen (Källa: SCB 2022-12-31). Det innebär att Hässleholm är den femte största kommunen i Skåne.
  • Det finns 5 570 etablerade företag och över 6 000 arbetsplatser här.
  • Här finns cirka 450 aktiva föreningar.
  • Drygt en halv miljon människor besöker Hässleholm Kulturhus varje år.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: