Kontakta kommunen:

Hässleholms kommun

Stadshuset
281 80 Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

Organisationsnr: 212000-0985

Kontakta:

Tillväxtavdelningen

Besöksadress:

Stadshuset, Nytorget 1, Hässleholm

 

Postadress:
Hässleholms kommun
Kommunledningsförvaltningen
Tillväxtavdelningen
281 80 Hässleholm

 

Tillväxtchef

Stefan Larsson

Telefon: 0451-26 72 25

Näringslivsutvecklare

Pia Sandell

Telefon: 0451-26 65 27


Skicka meddelande till

Hässleholms Galakväll 2020

Prestationer från företag och personer i Hässleholms kommun hyllades och firades under festliga former på fredagskvällen den 20 november i en digital talk-show. Festligheterna från Röda Salongens scen i Hässleholm Kulturhus kunde i år följas av många hässleholmare direkt hemifrån tv-sofforna via sociala medier. 10 priser delades ut och bland dem kanske galans mest prestigefyllda utmärkelse - Årets Hässleholmare - som delades ut för sjuttonde gången.

Joanné och husbandet

Joanné med kvällens husband stod för en festlig inramning under galakvällen. Foto: Freja Hagsund

Talkshow-inspirerad gala

Hässleholms Galakväll är en årlig tradition med högtidliga prisutdelningar till företag, personer och organisationer som utmärkt sig för sina goda insatser och prestationer under året som gått.


Håcan Nilson, före detta mångårig sparbankschef och erfaren konferencier och moderator, ledde programmet med prisutdelningar varvat med intervjuer. Kvällens husband, under ledning av kapellmästare Oskar Nilsson, och sångerskan Joanné Nugas stod för underhållningen.


Se inspelningen av Galakvällen på Youtube Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Galakväll med talkshow format sändes digitalt

Kvällens gala med No Bacteria UF som fick pris i kategorin Årets Affärsidé

Årets Hässleholmare korad(e)

För sjuttonde året i rad delades det prestigefyllda priset ”Årets Hässleholmare” ut. 2020 års pris gick till 30-årsjubilerande Hässleholmsbandet Joddla med Siv med följande motivering:

"Med energi, humor och yvighet lockar de landet över en trogen publik som hänger med i varje textrad. Till toner av folkmusik och rock i baktakt berättas oblyga historier som passerar de flesta gränser. Jordfräsen har nu snurrat i 30 hejdlösa år, och den fortsätter att snurra. Genom smittande spelglädje, svängiga klassiker och en rejäl dos folklighet har dessa ålarnas skräck fått en självklar plats i många hässleholmares hjärtan. Kan det bli mer Hässleholm än så här?"

 

Årets Hässleholmare 2020 Joddla med Siv

Joddla med Siv - Årets Hässleholmare 2020. Foto: Freja Hagsund


Galakvällens alla pristagare med motiveringar

 
Hässleholms Miljö AB:s stipendium

Prisutdelare: Hässleholm Miljö AB

Pristagare: Naturnära Kärråkra

"Genom ett helhetstänk med både miljö och människa i fokus samt ekologisk odling i stadsnära miljö erbjuder Naturnära Kärråkra ett koncept som ligger helt rätt i tiden. Med hjälp av grön social odling skapar de hållbarhet – både för människor som står utanför arbetsmarknaden och för klimatet."

Årets Kulturstipendium:

Prisutdelare: Kultur-och fritidsnämnden
Pristagare: Hanna Klinthage

"2019 debuterade hon som bilderboksillustratör med boken ”Dom som kallas vuxna” författad av Annica Hedin. En bok riktad till barn som handlar om varför vuxna är som de är och gör som de gör. En fristående uppföljare, ”Det som verkar farligt”, som handlar om olika rädslor som barn kan ha, kom ut i våras. Parallellt med illustrerandet av barnböcker arbetar hon med flera egna projekt varav ett resulterat i en utställning om process och berättande på Kristianstad Konsthall. För sitt lovande arbete som barnboksillustratör tilldelas Hanna Klinthage Hässleholms Kulturstipendium."

Årets Kulturpris:

Prisutdelare: Kultur-och fritidsnämnden
Pristagare: Birgitta Lowén

"Under många år har hon, på olika sätt, berikat och förgyllt Hässleholms teater- och kulturliv. Med den uppskattade och utlämnande enmansföreställningen ”Man är trött” drog hon under några år fulla hus både i Hässleholm Kulturhus och på turné. Hon har många strängar på sin lyra, är stand-up komiker, skådespelerska, kulturproducent, och har gjort en betydande insats för stand-up scenen i Hässleholm. För sitt outtröttliga engagemang i Hässleholms teater- och kulturliv, en gärning alltid genomsyrad av ödmjukhet och professionalitet, tilldelas Hässleholms kulturpris 2020 Birgitta Lowén."

Årets Ledarstipendium:

Prisutdelare: Kultur-och fritidsnämnden
Pristagare: Ali Chehade

"Ali Chehade bildade Chae Taekwondo för 34 år sedan och har sedan dess varit en stor drivkraft i klubben. Genom sitt stora engagemang är Ali en förebild för idrottande ungdomar i Hässleholm."

• Årets Hässleholmare:

Prisutdelare: Hässleholms kommun
Pristagare: Joddla med Siv

"Med energi, humor och yvighet lockar de landet över en trogen publik som hänger med i varje textrad. Till toner av folkmusik och rock i baktakt berättas oblyga historier som passerar de flesta gränser. Jordfräsen har nu snurrat i 30 hejdlösa år, och den fortsätter att snurra. Genom smittande spelglädje, svängiga klassiker och en rejäl dos folklighet har dessa ålarnas skräck fått en självklar plats i många hässleholmares hjärtan. Kan det bli mer Hässleholm än så här?"

• Årets Affärsidé:

Prisutdelare: Ung företagsamhet och Sparbanken Skåne
Pristagare: No Bacteria UF

"En idé’ som ligger rätt i tiden. Produkten stoppar bakterier från hand till hand, hjälper till att plana ut kurvan i detta land."

• Årets Nyföretagare:

Prisutdelare: Nyföretagarcentrum i Hässleholm
Pristagare: JBO VVS konsult AB

"Genom ett nära samarbete med sina kunder har JBO VVS konsult på kort tid etablerat sig som en stark samarbetspartner i sin bransch. Grundarna Jon Björk och Jerry Olsson har en gedigen bakgrund och kan leverera en både kostnads, tids och kvalitetsmässig lösning. Företaget har redan växt i antal medarbetare och framtiden ser väldigt ljus ut."

• Årets HessleCity-företag:

Prisutdelare: HessleCity
Pristagare: Elon ljud och bild

"Med mottot ” Vi gör det enkelt för kunden” har årets HessleCity-företag 2020 på ett föredömligt sätt visat att personlig kundservice och bemötande är nyckeln till framgång. Sedan starten våren 2017 är det nog många hässleholmare med omnejd som fått utbildning och proffsig hjälp med sina mobiler och annan teknik när det blivit problem eller det handlat om nyinköp. Årets vinnare är ELON Ljud & Bild."

• Årets Företagare:

Prisutdelare: Företagarna Hässleholm
Pristagare: Brandkonsultbyrån Sverige AB

"Från företagets start 2016 har utvecklingskurvan pekat klart uppåt. Detta har gjort att man numera är etablerad på fler orter i Sverige och personalstyrkan har ökat till 12 personer. Bolaget har som en av sina målsättningar att bli den bästa arbetsgivaren i Sverige."

• Årets Insats inom folkhälsa och idrott:

Prisutdelare: Norra Skånes Bedrupstiftelse
Pristagare: Hässleholms Orienteringsklubb

"Norra Skånes Bedrupsfond presenterar – Årets insats inom idrott & folkhälsa 2020. Föreningen har fått Hässleholmarna på fötter i en tid som annars bara handlat om Covid-19, distansering och oro för smittspridning. Projektet Hittaut har engagerat nästan 3000 deltagare vilket resulterat i ca 90 000 friskvårdstimmar och ca 250 000 kilometer till fots. Dessutom har projektet engagerat alla åldrar från 10–80 år. Projektet Hittaut har starkt bidragit till folkhälsan bland kommunens invånare. Styrelsen för Norra Skånes Bedrupstiftelse har beslutat att ge Hässleholms Orienteringsklubb årets pris på 20 000kr."


Årets Företagare

Årets Företagare 2020 - Brandkonsultbyrån AB. Foto: Freja Hagsund

Årets insats för folkhälsa och idrott Hässleholms Orienteringsklubb

Årets insats för folkhälsa och idrott 2020 - Hässleholms Orienteringsklubb. Foto: Freja Hagsund

Ali Chehade - Årets Ledarstipendium 2020

Årets Ledarstipendium 2020 - Ali Chehade, Chae Taekwondo. Foto: Freja Hagsund

Årets Kulturpris till Birgitta Lowén

Årets Kulturpristagare 2020 - Birgitta Lowén. Foto: Freja Hagsund

Hässleholms Miljö AB:s stipendium 2020 gick till Naturnära Kärråkra.

Hässleholms Miljö AB:s stipendium 2020 gick till Naturnära Kärråkra. Foto: Freja Hagsund

Galakvällen 2020 arrangeras i samarbete med Hässleholms kommun, Hässleholms Företagsgrupp, HessleCity, Företagarna, Hässleholms hantverks-och industriförening och Nyföretagarcentrum i Hässleholm. Sponsorer möjliggör att Galakvällen kan göras under festliga förutsättningar.


Officiell mediapartner till Hässleholm Galakväll 2020 är Norra Skåne.

Tidningen Norra Skånes logga

Mer information

Kontakta:

Sofia Stridsberg, näringslivsutvecklare

0730-89 70 42 eller skicka e-post till Sofia


Årets priser och utmärkelser:


Hässleholm Miljöstipendium
Miljöstipendiet riktar sig till enskilda personer såväl som grupper, föreningar och organisationer som vill främja hållbar utveckling. Sökande ska vara födda, ha sin hemvist i Hässleholm eller på annat sätt ha tydlig anknytning till kommunen.


Årets Kulturstipendium
Kulturstipendiet utdelas till yngre person för dokumenterade lovande förutsättningar inom kulturområdet. Stipendiet skall göra det möjligt för mottagaren att förverkliga en idé eller ett projekt – t ex studieresor, forskning, fortbildning m.m. Kulturstipendiet är på 30 000 kr.


Årets Kulturpris
Kulturpriset utdelas till person eller grupp av personer för värdefulla insatser inom kulturområdet. Priset kan också betraktas som belöning för en längre tids ideell kulturell välgärning. Kulturpriset är om 20 000 kr.


Årets Ledarstipendium
Stipendiet är avsett som uppmuntran till ideella föreningsledare eller andra eldsjälar inom föreningslivet i kommunen. Stipendiet består av en penning-summa på 15 000 kr, varav 10 000 kr tillfaller stipendiaten personligen och
5 000 kr föreningen.


Årets Hässleholmare
Personen har bidragit till att Hässleholms kommun fått en positiv uppmärksamhet i omvärlden eller som genom sitt engagemang för Hässleholms utveckling blivit en inspiratör och förebild för andra.


Årets Affärsidé
Ung Företagsamhet utbildar unga i entreprenörskap. På riktigt. UF utvecklar skolelevers kreativitet och företagsamhet genom att de startar och driver egna företag. UF eleverna har presenterat sina affärsidéer inför den erfarna Rävalyan som valt ut årets bästa UF affärsidé.


Årets Nyföretagare
Nyföretagarcentrum delar ut pris till ett företag där ägaren eller ägarna är ett föredöme för andra företagare, samt där affärsidén har potential och visar ett gott resultat.


Årets HessleCity-företag
Utnämningen Årets HessleCity-företag är ett hederstecken till ett företag bland HessleCitys medlemmar vilken under året utfört en prestation som med hänsyn till förutsättningarna framstår såsom en berömvärd förebild för andra företag.


Årets Företagare
Företagarföreningen Företagarna arbetar med att göra det lättare att äga, driva och utveckla företag. Sveriges hjältar är de som driver företag och Företagarna vill uppmärksamma dessa eldsjälar genom att varje år dela ut hederstecknet Årets Företagare.


Årets insats inom folkhälsa och idrott

Bedrupstiftelsen delar ut ett pris på 20 000 kr till en privatperson, förening eller företag för lokala och enastående insatser inom folkhälsa och idrott. Bedrupstiftelsens styrelse, med representanter från Norra Skåne, Hässleholms kommun och lokal idrott, utser pristagaren.


Tidigare års pristagare i kategorin Årets Hässleholmare

2004 - Jan Brink

2005 - Spiros Mylonopoulos

2006 - Bjarne Öhrling

2007 - Gullbritt Jonasson

2008 - Glenn Wish

2009 - Siesta

2010 - Johan T Karlsson (Familjen)

2011 - Vittsjö GIK:s damlag

2012 - Robin Stjernberg

2013 - Robin Stjernberg

2014 - Nilla Fischer

2015 - Ann-Marie Rauer

2016 - Bergendahls

2017 - Peps Persson

2018 - Torsjö Live (Mats Gunnarsson och Jonas Johansson)

2019 – Jacob Karlsson

Sidan uppdaterades