Hässleholms kommun

Besöksadress

Arbetsmarknadsenheten

Kasernvägen 2, Hässleholm 

 

Postadress

Arbetsmarknadsenheten

Hässleholms kommun

281 80 Hässleholm

Telefon

0451- 26 70 52


Personal

Kontaktuppgifter till personalen


Insatser för dig som är arbetslös

På Arbetsmarknadsenheten kan du som är arbetslös få hjälp med kompetenshöjande insatser samt praktik och anställning.

AME

Praktik med handledning inom orderplock. Foto: Jörgen Johansson.

Här kan du få hjälp med bland annat hälsa, motivation, självkänsla, målsättningar, CV och intervjuteknik. Det finns också yrkesförberedande insatser där du får lära dig grunderna inom ett yrkesområde, till exempel restaurang eller truck & lager.


Arbetsmarknadsenheten samarbetar med kommunens verksamheter, näringslivet och föreningar gällande förberedande insatser, praktik och anställning.

AME bild

Nöjda deltagare på Arbetsmarknadsenheten. Foto: Jörgen Johansson.

Våra insatser

Om du behöver extra stöd innan du går ut i praktik eller anställning, kan du ta del av våra förberedande insatser.


Uppstarten

Uppstarten är den första insatsen när du börjar hos oss, med föreläsningar i bland annat motivation, självkänsla och målsättningar, och du får hjälp att göra en utvecklingsplan med mål och delmål.


Arbetslivskunskap

Du får hjälp med att skriva CV och personligt brev, intervjuträning och kunskap om arbetsmarknaden. Du träffar studie- och yrkesvägledare och gör studiebesök. Om du är ny i Sverige får du kunskap om svenska samhället, rättigheter och skyldigheter.


Trafiksäkerhet

Du som planerar att ta körkort kan gå insatsen Trafiksäkerhet, där du får lära dig trafikteori och säkerhetstänk av en erfaren körlärare.

Om du inte mår riktigt bra kan det vara svårt att klara av en praktik eller ett arbete – då finns våra hälsoinriktade insatser. Du får hjälp att må bättre innan du går vidare till praktik eller arbete, så att du kan få ett hållbart arbetsliv. Vilka insatser du deltar i beror på dina behov och förutsättningar.


Verktyg i vardagen

Insats i grupp tillsammans med arbetsterapeut. Ni hittar verktyg för balans i livet, sömn, stress, att hantera oro, tankar och känslor, så att du ska kunna hantera din vardag och framtida arbete.


Nyfiken på mindfulness

Insats i grupp med arbetsterapeut/mindfulness-instruktör. Du erbjuds återhämtning och får verktyg för att skapa ett hållbart arbetsliv.


Samtal med arbetsterapeut

Ni kartlägger vanor och rutiner och hittar lösningar som hjälper dig få vardagslivet att fungera bättre. Fokus ligger på hur en arbetsmiljö ska vara utformad för att du ska må och fungera så bra som möjligt.


Friskvård

Utifrån dina behov och förutsättningar får du hjälp att komma igång med fysisk aktivitet.


Hälsa, kost & rörelseglädje

Insats i grupp där du får ökad kunskap om faktorerna som främjar en god hälsa. Insatsen består av föreläsningar, reflektion och rörlig aktivitet.


Samtalsgrupp

I en liten samtalsgrupp med fokus på glädje, pratar ni om föreningsliv, jämställdhet, med mera.


Arbetsträning

På en arbetsplats får du testa att arbeta i ett lugnt tempo och träna upp din arbetsförmåga tillsammans med handledare.

Med yrkeskunskaper är det lättare att få jobb. Vi erbjuder yrkesförberedande insatser, där teori varvas med praktik, för att ge dig så breda kunskaper som möjligt.


Restaurang

Här kan du gå om du vill jobba i kök, restaurang eller café. Du får lära dig om bland annat hygien och egenkontroll, allergier, olika livsmedel samt service, samtidigt som du praktiserar i Arbetsmarknadsenhetens kök. Du tränar bland annat på matlagning, kassahantering och att göra kaffe i en baristamaskin.


Truck & Lager samt Orderplock

Om du vill jobba på ett lager kan du gå den här insatsen. Den ges ett par gånger om året i samarbete med privata arbetsgivare i Hässleholm. Du får teorilektioner på Arbetsmarknadsenheten och praktik hos en arbetsgivare, där du antingen får lära dig orderplock eller att köra truck. Om du blir godkänd på insatsen Truck & Lager får du ett truckkort.


Butikkunskap

Det här är insatsen för dig som vill jobba i butik. Den ges i samarbete med lokala butiker. Du får lära dig teori inom bland annat branschkunskap, varukunskap, butiksekonomi, service och kundbemötande, som du har nytta av när du gör din praktik ute i någon av butikerna som Arbetsmarknadsenheten samarbetar med.


Lokalvård

I denna insats lär du dig teoretiska och praktiska moment som behövs för att kunna jobba inom lokalvård. Du lär dig till exempel kemikalier, farosymboler, städredskap, arbetsmetoder, städmaskin och ergonomi.


Studiehandledare

Utbildningen till studiehandledare sker i samarbete med Barn- och Utbildningsförvaltningen. Den riktar sig till dig som har utbildning eller erfarenhet av arbete i skola från ett annat land. Som studiehandledare kan du jobba i skolan med att stötta nyanlända elever som har ett annat modersmål än svenska.

Praktik

Arbetsmarknadsenheten kan hjälpa dig hitta en praktik i kommunen eller på ett företag. En praktik kan ha olika syfte beroende på vad du har för mål och behov – det kan till exempel handla om att prova på ett yrke, att lära känna en arbetsplats inför en anställning, eller att träna på svenska om du är ny i Sverige.


Anställning

För dig som har rätt till en arbetsmarknadspolitisk anställning via Arbetsförmedlingen, till exempel nystartsjobb eller lönebidrag, finns det olika möjligheter inom kommunen. Arbetsmarknadsenheten samordnar alla kommunens arbetsmarknadspolitiska anställningar, och hos oss kan du få hjälp att hitta rätt arbetsplats för dig.

Kontakt

Har du frågor? Skicka ett mail till arbetsmarknadsenheten@hassleholm.se, eller besök oss på fredagar kl.14, när vi har studiebesök.

 

Vill du börja på Arbetsmarknadsenheten? Prata med din arbetsförmedlare eller socialsekreterare, som sedan kontaktar oss.

 

Vill du veta ännu mer om vad som händer på Arbetsmarknadsenheten? Följ oss på Facebook: www.facebook.com/arbetsmarknadsenhetenlänk till annan webbplats

Sidan uppdaterades