Leder och slingor
Hovdala har ett unikt system med 146 kilometer vandringsled där merparten består av rundleder. Du kan själv kombinera slingorna till egna spännande alternativ. Res till Hässleholm och börja din vandring direkt vid tågstationen mitt i staden. Välkommen ut till magiska Hovdala!
Otrolig variation av naturtyper
På Hovdala finns vandringsalternativ för såväl den inbitne trekkern som för den naturintresserade flanören. I detta gränsland mellan det karga urberget från norr och det europeiska slättlandskapet i söder, finns en stor variation av naturtyper. Du möter det typiskt nordskånska landskapet som bildades av mäktiga jordskalv och inlandsis för tusentals år sedan. Här finns åsar med vackra utsiktsplatser, dalgångar med slingrande vattendrag, vulkanrester, raviner och vidsträckta ängsmarker. Som vi brukar säga - här finns allt förutom hav och fjäll!
Unikt vandringssystem
Vandringslederna på Hovdala är mestadels rundleder delvis utformade som "åttor" vilket ger dig möjligheter till egna kombinationer av vandringsalternativ för både hel- eller halvdagsvandringar. Här kan du stanna och uppleva friluftsliv i flera dagar om du så vill! Välj mellan följande alternativ:
- Finjasjöleden 20 kilometer
- Höjdarnas Höjdarled 22 kilometer
- Jakten på Gullspira 21 kilometer
- I Posta-Nillas spår 26 kilometer
- Hovdalaleden 57 kilometer - en kombination av det bästa från de fyra rundlederna. Hovdalaleden är också Skåneled utmed delleden Nord till Syd.
För dig som inte vill gå så långt finns det kortare rundslingor och promenadstråk:
- Dammslingan 4 kilometer
- Alslingan 6 kilometer (observera att slingan för närvarande inte är öppen!)
- Hundslingan 6 kilometer
Hur hittar jag rätt led?
Lederna är markerade med ledbrickor och färgmarkeringar på stolpar och träd - se beskrivning av respektive led nedan. Varje led har ett namn och en symbol som knyter an till ledens karaktär.
Pilarna i kartan anger förslag på ledriktning, men du kan givetvis gå lederna åt vilket håll du vill.
Ledstatus
Det kan finnas viktig information du behöver ha koll på innan du drar iväg på din vandringstur. Kika på vad som är aktuellt under ledstatus nedan. Det kan till exempel handla om en tillfällig större omdragning av leden, översvämmade områden eller eldningsförbud.
Några permanenta ledomdragningar har gjorts som inte finns med i senaste tryckta vandringskartan (pdf-filen under fliken Kartor). Sträckorna är dock tydligt markerade ute i fält samt finns uppdaterade i den digitala friluftskartan.
Intressant fakta
Utmed ledsystemet finns massor av intressanta platser med fakta om djur och natur, kulturhistoria och geologiska företeelser. Läs mer om allt detta på de 42 skyltar som finns på området.
Viktigt att tänka på
Var rädd om natur och djur, skada inte mark och växtlighet och ta med ditt skräp hem. Är du osäker på vilka regler som gäller är det bra att kolla igenom vad du får lov att göra enligt allemansrätten innan du beger dig ut i skog och mark.
Naturvårdsverkets information om allemansrätten Länk till annan webbplats.
Hjälpte informationen på denna sidan dig?
Dela sidan
Uppdaterad: