Hovdala slott
Mellan skog och hagar vilar Hovdala Slott som en glimrande pärla i ett böljande landskap. De äldsta berättelserna är medeltida och vittnar om en plats i gränsbygd som under hundratals år var fylld av konflikter mellan danskar, göingar och svenskar. I den stora porten går det fortfarande att se skotthål som minner om en orolig tid. Det var först efter att Skåne blivit svenskt som lugnet infann sig. Från att ha varit föremål för strid och konflikt förvandlas Hovdala från slutet av 1600-talet till ett ståtligt gods och hem för ätten Ehrenborg.
Omgiven av vattendrag, vallgrav och skog förvandlades parken under 1700-talet till en trädgård som var både vacker och full med nyttoväxter. Än i dag har parken samma utbredning som när den mättes in på 1730-talets karta. Exotiska växter planterades för att visa på status och världsvana. De växter som inte klarade den skånska vintern fick flytta in i orangeriet som för värmens skull var försedd med flera ugnar.
Utbildning och kunskap var viktigt. 1699 hette rektorn på Lunds Universitet Ehrenborg och fick sista vilan i Lunds Domkyrka. Sönerna fick under hela 1700-talet studera påuniversitet runt om i Europa. Upplysningstidens nya ideal och idéer gick inte obemärkt förbi och i Hovdalas bibliotek återfinns bl a böcker om kosmos, geografi, animal magnetism, medicin och filosofi. Samtidigt som den vetenskapliga
litteraturen fann sin plats i Hovdalas bokhyllor uppfördes en knapp kilometer sydväst om Hovdala en åttakantig byggnad. Den omgavs av ett mursystem på ca 6 ha som
bildar ett komplicerat geometriskt mönster vars syfte vi inte förstår idag. Sägnen säger att det skulle bli ett bibliotek men troligtvis var ambitionen att det skulle bli ett observatorium.
I början av 1800-talet hade Hovdala blivit ett säteri med ett stort antal gårdar som drevs av arrendatorer runt om i södra Sverige. Det sociala livet var en del av vardagen och för att kunna hysa tillresta gäster byggs ett stort gästhus på slottsholmen. På den övre våningen bodde gästerna. Bottenvåningen var avsedd för tjänstefolk. I slutet av 1800-talet försämrades Hovdalas ekonomi. Investeringar i det stora projektet att sänka intilliggande Finjasjöns yta med drygt 2 meter innebar en enorm förlust. Samtidigt råkade den tilltänkta arvtagaren vid 16 års ålder under en jakt vådaskjuta sig själv till döds. Dessutom var Sverige mitt i den industriella revolutionen där hela samhället var i omvälvning med nya lagar, rättigheter och
nymodigheter som ångmaskiner, tåg och telegraf. Till slut tvingades Hovdala sälja tre fjärdedelar av sina egendomar för att klara av att betala sina skulder. Med den dåliga ekonomin blev det bistra tider för Hovdalas ägare. Det fanns inte längre några ekonomiska resurser för att investera, bygga om eller att ändra. Det är därför ingen överdrift att hävda att tiden stannade inne i slottet under 1900-talet.
I slutet av andra världskriget tog staten över Hovdala för att använda området för stora övningar med pansarfordon. De flesta byggnader togs över av militären och
omvandlades till förråd samtidigt som familjen Ehrenborg bodde kvar i slottets östra och norra länga fram till 1980-talet. Det stora övningsfältet övergick till Hässleholms kommun och Statens Fastighetsverk åtog sig tillsammans med Hässleholms kommun att varsamt renovera Hovdala Slott och synliggöra slottets månghundraåriga historia. Renoveringsprojektet kom att ta nästan tio år och resulterade i att Hovdala Slott 2003 tilldelades Europa Nostra Award för ett enastående arbete med att bevara ett kulturarv.
Hovdala slott idag
Idag har stora delar av det tidigare övningsområdet blivit naturreservat och områdets många vandringsleder är idag ett uppskattat besöksmål.
Slottsparken är öppen dygnet runt årets alla dagar och alla som vill är varmt välkomna att ta med sig en picknickkorg att njuta av. Orangeriet fungerar fortfarande vintertid som förvaring åt våra växter och på sommaren används lokalen för bl. a. utställningar, bröllop och dop. Köksträdgården hämtar inspiration från slottets historia och ambitionen att bidra till biologisk mångfald har lett till samarbeten med både kommun och länsstyrelse att odla arter som missgynnas av ett igenvuxet landskap. Dessa planteras senare ut i naturen.
Berättelsen om Hovdala Slott är inte klar. Vi finner ständigt ny kunskap om Hovdala Slott som gör en unik plats än mer fantastisk. Men även utan kunskap om dess historia så är det uppenbart att Hovdala Slott och dess omgivningar är det vackraste som finns. Det räcker långt bara det.
Hovdala slott är ett samarbete mellan Statens fastighetsverk och Hässleholms kommun.
Information och frågor
Håkan Kihlström
Telefon: 0709-717135
Skicka e-post till hakan.kihlstrom@hassleholm.se
Butik och information
Telefontid: söndag klockan 11-17
Telefon: 0451-266800
Skicka e-post till hovdalaslott@hassleholm.se
Dela sidan
Uppdaterad: