Hovdala slott

Lärandet på Hovdala

Hovdala erbjuder den vackraste lärmiljön du kan tänka dig. Här finns naturreservat, hisnande utsikter, porlande vatten, slott, ruiner och stora ytor att bara vara på.

En flicka springer med en fjärilshåv i gräset.

Information och bokning

Håkan Kihlström

Telefon: 0709-717135

Skicka e-post till hakan.kihlstrom@hassleholm.se

Boketorp – vårt vackra klassrum

Vårt klassrum finns på det nyrenoverade Boketorp alldeles intill Hovdala slott. Här finns det toaletter, rinnande vatten, grillplats och vid behov även tillgång till kylskåp. I den lilla röda ladan finns det gott om utrymme för ryggsäckar. Om det regnar går det bra att ha undervisning i ladan för en normalstor klass.

Våra guidade turer

För att komma in på slottet eller tornet behöver en guide följa med. Guiden kommer att berätta om Hovdalas historia, om några av alla de människor som bott på slottet och om hur vardagen kunde se ut förr i tiden. Det kommer att bli berättelser om musik, resor, mat och kanske om ett och annat spöke. Våra guider anpassar innehåll och nivå utefter ålder och behov.

Rummens storlek och innehåll begränsar gruppens storlek. Det är möjligt att få in 25 elever men det är inget vi rekommenderar. För att få ut så mycket som möjligt av den guidade turen rekommenderar vi grupper på cirka 15 elever med lärare.

Lägg hela skoldagen på Hovdala

Vi rekommenderar att hela skoldagen förläggs på Hovdala och att eleverna får uppleva både natur och kultur. Vi har mängder med förslag på hur en sådan dag kan planeras oavsett om det rör sig om en grupp på 10 elever eller ni vill komma med flera klasser samtidigt. Hör av er!

Hinkar, koner och sittunderlag i ett skåp.

Foto: Hovdala slott / Håkan Kihlström

Hyra pedagogiskt material

Vi har en del material som ni kan hyra av oss, till exempel förstoringsglas, håvar, luppar, vattenfärger, penslar och akvarellpapper.

Tillgänglighet

Entréen till gula villan är anpassad med en kortare ramp av trä. Inomhus finns det dock trösklar. En av toaletterna i gula villan är funktionsanpassad.

Röda ladan är fullt tillgänglig. En av toaletterna i röda ladan är funktionsanpassad.

Alla gångar vid Boketorp är av grus.

Vid speciella behov gällande lärande och skolverksamhet går det att köra bil ända upp till husen.

Kläder efter väder

Tänk på att anpassa klädsel efter vädret. Lika självklart som att använda regnjacka när det regnar rekommenderar vi tunna täckande plagg och solskydd när det är en solig dag.

Att gå på lederna i naturreservat med gymnastikskor fungerar om det inte har regnat dagarna innan. Samtidigt vet vi att det är lätt att glömma så vi har några stövlar som vi kan låna ut (upp till storlek 36).

Att äta

Om det finns behov så går det att låna ett mindre kylskåp för att kunna förvara mat kall.

Det finns flera grillplatser med grillgaller på området. Om det är dåligt väder så finns det möjlighet att låna ett tält som skyddar både mat och kockar. Det finns även muurika att hyra.

Tänk på att ni måste ta hand om alla matrester och sopor. Det finns papperskorgar på området, men dessa fylls snabbt om en hel skolklass använder dem.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: