Hässleholms kommun

Kommun och politik

Hässleholms Galakväll

Fredagens Galakväll blev på många sätt en manifestation för det kreativa och företagsamma Hässleholm. Bland pristagarna återfanns både näringslivsklenoder och innovativa entreprenörer.

Årets Hässleholmare, Sven Jinert, Sven Jinert AB tar emot pris av Kommunstyrelsens ordföranden Lena Wallentheim och Lina Bengtsson, kommunstyrelsens första vice ordföranden

Årets Hässleholmare 2023, Sven Jinert, grundare av Sven Jinert AB och styrelseordförande. Foto: Scarp Media

Näringslivsprofil utsedd till Årets Hässleholmare

De ljusblå kranarna återfinns i alla delar av Sverige och utför utmanande lyft när landet byggs. Trots företagets enastående utveckling under 35 år finns grundaren Sven Jinerts hjärta ändå stadigt kvar i Hässleholm, där allt tog sin början. Fredagen den 17 november utsågs han till Årets Hässleholmare.

- Jag blev väldigt förvånad, men glad naturligtvis, säger Årets Hässleholmare.

Sven Jinert vill dela med sig av både utmärkelse och pris till många av de människor som varit med längs vägen, inte minst sonen Björn.

- Jag gjöt grunden men har annars velat verka i det tysta. Allt spektakulärt som sker nu ska tillskrivas Björn, även om jag är en ivrig påhejare.

Vad betyder Hässleholm för dig?

Väldigt mycket. Jag trivs och har träffat många fina människor här. Hässleholmarna är bra att ha att göra med och jag har alltid fått den hjälp av kommunen som jag har kunnat önska. Du talar med en mycket nöjd medborgare, säger Sven Jinert.

Tolv priser och ett hedersomnämnande

Under Hässleholms Galakväll delades totalt tolv pris och ett hedersomnämnande ut, se hela listan nedan. Det var inte bara Sven Jinert som hamnade i fokus när det gäller utmärkelser till näringslivsaktörer. Till Årets HessleCity-företag utsågs Iris Blommor, med bland annat följande motivering: ”Årets vinnare är en 100-åring som blivit pånyttfödd, som ständigt utvecklar sin verksamhet både sett till utbud och marknadsföring i sociala medier”.

Årets företagare – som utses av Företagarna – blev Vankiva gård. Företaget beskrivs som ”en entreprenör som vågar satsa och utveckla den lokala livsmedelsproduktionen".

Nytänkande inom olika områden präglade många pristagare och priser

Miljöpriset gick till Svenska Kyrkan, som i samarbete med andra samfund, matbutiker och grossister förmedlar matkassar till invånare som har det ekonomiskt kärvt i vårt samhälle. Matkassen innehåller varor med kort hållbarhet eller skönhetsdefekter och som annars skulle ha kastats.

Årets kulturstipendium gick till Anna Renud, som producerat bland annat Vinterkonserterna på Hovdala Slott, BarnAllsångsKalaset och DansAlong Sommarskoj.

Stadsbyggnadspriset gick till ett projekt som inkluderar såväl ny- som ombyggnation, nämligen Grönängsskolan. Aktörerna bakom byggprojektet har skapat funktionella byggnader på en plats med stora utmaningar. Med hjälp av en god arkitektonisk utformning har det skapats byggnader som både smälter in och sticker ut i ett redan bebyggt område, anser juryn från miljö- och stadsbyggnadsnämnden.

Näringslivschef Stefan Larsson var mycket nöjd efter årets Galakväll.

- Vi från Hässleholms kommun och våra samarbetspartners från företagarföreningarna har ännu en gång haft en lyckad galakväll tillsammans med sponsorer, gäster och pristagare. Att under en kväll få uppleva hur människor från olika branscher och från kommunens olika orter träffas, trivs och knyter kontakter är för mig en av årets höjdpunkter.

En av Galans guldsponsorer, Sparbanken Skåne, hyllar arrangemanget.

- Det är en av Skånes bästa näringslivsgalor. Det känns som man går man ur huse i Hässleholm. Galan samlar alla olika branscher och delar av näringslivet. Det känns faktiskt unikt. Det är hög klass, säger Helen Göransson, bankchef för område nordost.

Samtliga pristagare

Årets Nyföretagare
Prisutdelare: Nyföretagarcentrum i Hässleholm
Pristagare: Kristoffer Lindh, Lindhs måleri och byggnadsvård

Årets Kulturstipendium
Prisutdelare: Kultur-och fritidsnämnden
Pristagare: Anna Renud

Årets HessleCity-företag
Prisutdelare: HessleCity
Pristagare: Iris Blommor

Årets Stadsbyggnadspris
Prisutdelare: Miljö-och stadsbyggnadsnämnden
Pristagare: Fastigheten Grönängskolan2

Årets Hedersomnämnande stadsbyggnadspriset
Prisutdelare: Miljö-och stadsbyggnadsnämnden
Pristagare: Jonathan Karlsson, VD Norden Estates AB och fastighetsägare till kvarteret Templaren i Sösdala

Årets Kulturpris
Prisutdelare: Kultur-och fritidsnämnden
Pristagare: Hessleholms Teatersällskap (HeTs)

Årets Hässleholmare
Prisutdelare: Hässleholms kommun
Pristagare: Sven Jinert, Sven Jinert AB

Årets Affärsidé
Prisutdelare: Ung Företagsamhet och Sparbanken Skåne
Pristagare: Meca UF

Årets Insats inom folkhälsa och idrott
Prisutdelare: Norra Skånes Bedrupsfond
Pristagare: Korpen Hässleholm, motions- och idrottsförening

Hässleholms Miljöpris
Prisutdelare: Miljö- och stadsbyggnadsnämnden
Pristagare: Projekt Matkassen, Svenska Kyrkan Hässleholm

Årets Ledarstipendium
Prisutdelare: Kultur- och fritidsnämnden
Pristagare: Linda Arvidsson, FC Hässleholm

Hässleholms Hantverks- & Industriförenings stipendium
Prisutdelare: Hässleholms Hantverks- & Industriförening
Pristagare: Oscar Söderling, före detta elev vid Fordons-och Transportprogrammet på Jackobsskolan

Årets företagare
Prisutdelare: Företagarna
Pristagare: Vankiva gård

De tre nominerade för Årets Företagare var:

  • AB Fastex, Fästteknik
  • Clausen & Lovén AB
  • Vankiva gård

Om Hässleholms Galakväll

Hässleholms Galakväll är en årlig tradition med högtidliga prisutdelningar till företag, personer och organisationer som utmärkt sig på olika sätt under året. Galakvällen arrangeras i samarbete med Hässleholms kommun, Hässleholms Företagsgrupp, HessleCity, Företagarna, Hässleholms Hantverks- & Industriförening och Nyföretagarcentrum i Hässleholm. Norra Skåne/Gota Media är officiell mediapartner. Galan möjliggörs tack vare företagssponsorer.

Konferencier Helene Wish Persson höll i kvällens program som varvade prisutdelningar och underhållning. Magikern David Persson drog hem skratt hos publiken med sina trollerikonster. Kvällens band Partybandet och The Carling Sisters bidrog till att det blev en glamorös och fartfylld afton. Galashowen producerades av Stage Dream Productions.


Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: