Hässleholms kommun

Eget dricksvatten

Har du egen brunn är det viktigt att du analyserar ditt dricksvatten regelbundet. Både vattnets kvalitet och tillgången på det förändras över tiden. Det kan vara problem med vattnet även om det inte smakar, luktar eller ser konstigt ut. För ökat skydd kan du även registrera din brunn i Brunnsarkivet.

Registrera dig i Brunnsarkivet

Registrera din brunn i Sveriges geologiska undersökning, SGU. Då bidrar du med värdefull information, samtidigt som din brunn får ett ökat skydd.

Registrera din brunn Länk till annan webbplats.

Om du har registrerat din brunn kan dina grannar ta hänsyn till din brunn när nya brunnar ska borras för vatten eller energi. Det ger också kommunen underlag i planeringen för att motverka framtida vattenbrist. Dessutom kan räddningstjänsten hitta information om din brunn i Brunnsarkivet om en miljöolycka skulle inträffa i ditt område.

Brunnsarkivet Länk till annan webbplats.

Provta dricksvatten

Om du har en egen brunn är det viktigt att du analyserar ditt dricksvatten regelbundet. Både vattnets kvalitet och tillgången på det förändras över tiden. Det kan vara problem med vattnet även om det inte smakar, luktar eller ser konstigt ut.

Så provtar du ditt dricksvatten

Att byta till kommunalt vatten

Om du bor inom verksamhetsområde för kommunalt vatten, men har en egen dricksvattenbrunn kan du koppla in dig på det kommunala (allmänna) vattennätet. Kontakta Hässleholms Vatten för mer information.

Hässleholms Vatten Länk till annan webbplats.

Om du ändrar ditt vatten- och avloppssystem på ett betydande sätt, till exempel genom att byta från eget till kommunalt vatten och avlopp, behöver du lämna in en anmälan till miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen. Du får ett startbesked innan du kan börja installationen. På länken nedan väljer du Enskilt avlopp i rullgardinsmenyn.

Lämna in anmälan om ändring av enskilt avlopp

Egen brunn i en verksamhet

För dricksvattenbrunnar som används inom verksamheter som till exempel restauranger, caféer, skolor, vårdhem, hotell och uthyrning av stugor gäller Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten. Föreskrifterna gäller också om du producerar mer än 10 kubikmeter dricksvatten per dygn alternativt om mer än 50 personer förses med dricksvatten.

Ovanstående anläggningar ska registreras som en livsmedelsverksamhet hos miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen.

Starta och driva livsmedelsverksamhet

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: