Hässleholms kommun

Hässleholms Vatten

281 80 Hässleholm

Växel: 0451-26 88 00


Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen

Stadshuset, Nytorget 1
281 80 Hässleholm

Telefon: 0451-26 67 50

Skicka meddelande till

Kommunalt dricksvatten

  • Ingen giltig användare vald.

Hässleholms Vatten AB ansvarar för vattenförsörjningen till ca 38 700 av kommunens invånare. Årligen levereras
3,8 miljoner m³ dricksvatten.

Upplysningar om ditt kommunala dricksvatten

Hässleholms Vattens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du få upplysningar om kommunens 15 vattenverk och om dricksvattnet på just din ort (pH, hårdhet mm). 


Hur ett vattenverk ser ut är helt och hållet beroende av kvaliteten hos det råvatten man utgår från. I Hässleholms kommun finns tillgång till grundvatten av god kvalitet, vilket innebär att kraven på behandling är relativt små.


Generellt är grundvattnet i kommunens norra och västra delar surt, mjukt och innehåller ibland järn, mangan och kolsyra, medan i södra och sydöstra delen är det hårt (kalkrikt) och med högre halter av nitrat.

Att byta till kommunalt vatten

Om du bor inom verksamhetsområde för kommunalt vatten men har en egen dricksvattenbrunn kan du koppla in dig på det kommunala (allmänna) vattennätet. Kontakta Hässleholms Vatten ABlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för mer information.


Att väsentligt ändra typ av vattensystem till exempel att ändra från egen brunn till kommunalt vatten kräver att du först lämnar in en anmälan till byggavdelningen på miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen. Ett startbesked ska ges startbesked innan installationen får påbörjas.

Sidan uppdaterades 2019-07-04