Hässleholms kommun

Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen

Stadshuset, Nytorget 1
281 80 Hässleholm

Telefon: 0451-26 67 50Tekniska förvaltningen

Hantverkaregatan 10

281 80 Hässleholm

Telefon: 0451-26 83 02

Parker och lekplatser

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Hässleholms kommun har 54 lekplatser att erbjuda dig som kommuninvånare ute i våra härliga parker.

Olika typer av lekplatser

På de flesta lekplatserna försöker vi ha en mix av redskap som vänder sig till yngre respektive äldre barn. Typerna kan skilja sig åt mycket och redskapets utformning är anpassat efter barnets ålder. Indelningen är i åldersgrupper till exempel 5-12 år och kan inte barnet själv ta sig upp är det inte moget att använda redskapet.

Miljö- och användarvänlig lekplats

Venaparkens lekplats är den första i Sverige där man använder sig av lekredskap som är gjorda av återvunnen plast. När Venaparken renoverades tog man stor hänsyn till miljön.


Det är exempelvis en större lekbåt med olika klätterfunktioner, en kombinationslek för de allra minsta, gungställning, kompisgunga, hängmattor, tillgänglighetsanpassad sandlåda med bakbord i olika höjd samt en hinderbana. Här finns även ett tillgänglighetsanpassat rastbord, en grill och en hinderbana för de lite större barnen.


Fallunderlaget som är tillgänglighetsanpassat och tillverkat av naturlig kork (Corkeen) är den andra lekplatsen i hela Sverige där materialet används. För att alla i familjen ska veta var man ska lägga de sopor som blivit kvar efter man fikat, kommer det finnas källsorteringskärl uppmärkta med de populära sopsamlarmonstren.

Vena lekplats

Vena lekplats

Allmänna lekplatser utomhus ska vara rökfria

Tobakslagen ger personer som inte röker rätt till rökfria miljöer. Allmänna lekplatser utomhus tillhör de platser som från och med 1 juli 2019 ska vara rökfria. Lagen skyddar även personer från att utsättas för passiv rökning. Syftet med lagen är att hindra eller fördröja att barn och ungdomar börjar röka.


Läs mer om rökfria miljöeröppnas i nytt fönster

 

Säkerheten

Kommunfullmäktige har tagit beslut om att Hässleholms kommun ska följa säkerhetsreglerna i Svensk Standard Europanorm, SSEN 1176 1-7 och 1177.


Drift och underhåll har Tekniska förvaltningen ansvar för och det genomförs en årlig säkerhetsbesiktning av utbildad besiktningsman samt tillsyn varje vecka av driftavdelningens personal som är utbildade i lekplatssäkerhet.


Oftast består våra lekplatser av en mix av gamla och nya redskap där de nya är av både modernt och traditionellt utseende.


Sidan uppdaterades 2020-03-05