Kemikalier i hemmet
Kemikalier finns i allt från byggmaterial och inredning till städ- och hudvårdsprodukter i våra hem. Det kan vara svårt att avgöra vad man ska undvika, men kom ihåg att du har stor möjlighet att påverka mängden kemikalier i ditt hem genom de val du gör i din vardag.
Dina val gör skillnad
Kemikalier finns naturligt på vår jord, men kan också framställas för att göra en plast mjuk eller en textil svår att sätta eld på. Kemikalier och farliga ämnen kan ge allvariga, långvariga och bestående effekter på människors hälsa eller på miljön.
Du har möjlighet att påverka mängden kemikalier du utsätts för genom att skaffa dig kunskap och göra medvetna val i din vardag.
Fem kemikaliesmarta tips
- Välj livsmedel och produkter med miljömärkning.
- Använd produkter efter anvisning och i rätt dosering. Kemikalier som används till annat än vad de är avsedda för eller i annan mängd kan innebära risker.
- Plast läcker kemikalier när det värms upp. Undvik därför att värma mat i plastlådor och välj träredskap när du lagar mat.
- Vädra och dammtorka. Kemiska ämnen samlas i damm.
- Tvätta textilier innan användning. Detta är viktigt eftersom textilier ofta kommer i kontakt direkt med din hud.
Kemikaliesmart i köket, städ- och badrumsskåpet
I köket
Oönskade kemikalier kan hamna i maten på olika sätt, till exempel vid produktion (odling och djuruppfödning), tillagning eller servering. Genom att välja miljömärkta livsmedel ställer du krav på produktion och innehåll. När du ska tillaga maten är det bra att tänka på att plast läcker kemikalier när den värms upp. Använd därför trä- eller metallredskap och värm din mat på en tallrik eller i en glasmatlåda.
- Försök undvika non-stick-beläggning, exempelvis teflon. Beläggningen består av ämnen som är svårnedbrytbara och därför ansamlas i kroppen. Rostfritt stål eller gjutjärn är två bra alternativ.
- Välj hellre vätskekartong, glasförpackningar eller frysta alternativ än konservburkar.
- Om du ska dricka vatten ur kranen - spola tills vattnet är kallt. Varmt vatten kan bland annat innehålla bly och koppar från ledningarna.
- Miljögifter tenderar att bli mer koncentrerade högre upp i näringskedjan. Detta är ett argument för att äta mindre kött.
I städskåpet
Att hålla rent hemma gör det inte bara trevligare utan minskar även föroreningar som finns i inomhusmiljön. Byggmaterial, färg och inredning är exempel på sådant som kan släppa ifrån sig kemikalier som ansamlas i damm - damm som vi andas in. Välj miljömärkta städprodukter och kom ihåg att det finns många bra husmorstips!
- Älska moppen! Att dammsuga och moppa golv en gång i veckan är en bra tumregel.
- God ventilation kan ventilera bort luftburet damm. Du kan också vädra med tvärdrag korta stunder.
- Titta noga på märkningen av produken du använder. Ibland krävs skyddshandskar eftersom produkten är frätande.
I badrumsskåpet
Dumt nog innehåller många produkter som ska hjälpa oss bli fräschare riktigt ofräscha ämnen. Till exempel kan produkterna innehålla hormonstörande ämnen, ämnen som ger kontaktallergi eller ämnen som naturen inte kan bryta ner och som därför ansamlas i miljön.
- Välj miljömärkta produkter - eftersom det är näst intill omöjligt att förstå en innehållsförteckning på en schampooflaska.
- Spana efter kända miljömärkningar. Tyvärr finns det många sorters märkningar som försöker förvilla. Du hittar mer information om märkning på Naturskyddsföreningens hemsida.
Naturskyddsföreningen om miljömärkning Länk till annan webbplats.
- Håll koll på bäst före-datumet. Rensa bland dina produkter då och då. På Naturskyddsföreningens hemsida kan du läsa mer om hur du blir fräsch på riktigt.
Naturskyddföreningens fräscha tips Länk till annan webbplats.
Hjälpte informationen på denna sidan dig?