Hässleholms kommun

Barn och kemikalier

Barn och ungdomar är extra känsliga för kemikalier. Som vuxen i ett barns närhet är det lätt att känna oro och det kan vara svårt att veta hur man ska bedöma alla råd och rön.

Badande barn med plastanka.

Dina val gör skillnad

Barn är extra känsliga för kemikalier eftersom deras hud är tunnare än vuxnas och deras kroppar inte är färdigutvecklade. Det är framförallt den samlade effekten av alla kemikalier vi utsätts för som är oroväckande. Det går dock att påverka genom de val vi gör i vår vardag.

Kemikaliesmarta tips

  • Tänk en extra gång innan du plockar fram din barndoms gamla leksaker eller de charmiga loppisfynden. Förr var det tillåtet med ämnen i leksaker som inte får användas nu. Framförallt är det mjuka plastleksaker som kan innehålla skadliga ämnen. Sortera också bort andra leksaker som luktar starkt av plast eller parfym.Tänk på att saker som inte är avsedda att leka med inte omfattas av de strängare regler som gäller för leksaker.
  • Vädra och dammtorka. Kemiska ämnen i luften samlas i damm. Eftersom barn ofta rör sig nära golvet är det bra att hålla dammet borta. Passa även på att vädra då och då genom tvärdrag korta stunder.
  • Våga fråga när du köper nytt! Som konsument har du rätt att få veta om varor innehåller skadliga ämnen. Förutom att skydda din familj driver du på företagens kemikaliearbete genom att tvinga dem se över sina rutiner.
  • Våga fråga om kemikalier

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: