Hässleholms kommun

Klagomål gällande livsmedel och misstänkt matförgiftning

Verksamheter som säljer, tillagar eller serverar livsmedel omfattas av livsmedelslagstiftningen. Maten ska vara säker att äta och du som kund ska inte bli lurad.

Om du blivit sjuk av mat

Om du misstänker att du har blivit matförgiftad eller har klagomål och synpunkter på företag som hanterar livsmedel kan du vända dig till miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen.

0451-26 70 00

E-post till miljo@hassleholm.se

Starta eget?

Om du ska starta eller ta över ett café, en restaurang eller annan livsmedelsverksamhet behöver du känna till vilka lagar och regler som gäller, vilka tillstånd som behövs, med mera.

Starta och driva livsmedelsverksamhet

Anmäl så fort som möjligt

Vanliga symtom på matförgiftning är diarré, kräkningar, illamående, magsmärtor eller feber. Kontakta miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen om du tror att du har blivit sjuk när du har ätit ute eller av mat som du har köpt hem. Anmäl misstänkt matförgiftning så fort som möjligt.


Om du vill anmäla

Tänk på att din anmälan är en allmän handling som kan bli offentlig. Du kan vara anonym vid anmälan men det kan försvåra utredningen och vi kan inte heller kontakta dig om vi har fler frågor.


Berätta det här när du anmäler:

  • Var och när måltiden ägde rum, datum och tid.
  • Vad måltiden bestod av (inklusive dryck).
  • Hur många som åt och hur många som blev sjuka.
  • När du blev sjuk.
  • Vilka symtom du har.
  • Vad du har ätit det senaste dygnet, samt om du den senaste veckan har ätit särskilt känslig mat (till exempel ostron och rå köttfärs).
  • Om du har kontaktat läkare.
  • Eventuella krav på ersättning för lidande och förlorad arbetsinkomst riktar du direkt mot det ansvariga företaget.

Andra typer av klagomål

Om du har klagomål på livsmedelshantering hos till exempel en restaurang eller i en butik kontaktar du miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen. Det är bra om du vänder dig direkt till företaget.

 

 

Tänk på att vara specifik

Om du vill lämna ett klagomål på en vara är det bra att vara så specifik som möjligt, till exempel varför du inte är nöjd, namnet på varan, tillverkare, datum och eventuellt löpnummer eller batchnummer.

Kontakta oss

Kontakta livsmedelsinspektörerna på miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen:

Telefon: 0451-26 70 00

E-post till miljo@hassleholm.se

Kommunens formulär för synpunkter och klagomål

Så här kan du undvika att bli sjuk av mat

  • Sätt in kylvaror som färskt kött, fisk och mejerivaror i kylen så fort som möjligt. Bra kylskåpstemperatur är + 4-5 °C. Se förvaringsanvisningarna på förpackningen.
  • Laga inte mat till andra när du är eller precis har varit magsjuk.
  • Tvätta händerna innan du börjar laga mat, men också direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.
  • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.
  • Handskas inte med råvaror och färdiglagad mat på samma skärbräda.
  • Använd hushållspapper, inte disktrasan, för att torka upp köttsaft.
  • Genomstek fågel och köttfärs, smaka inte på rå köttfärs.
  • Skölj grönsaker.
  • Sätt in tillagad mat i kylen så snart som möjligt. Små mängder varm eller ljummen mat kan ställas in i kylen direkt. Större mängder kan delas upp i mindre behållare så att de svalnar snabbare, eller kylas i vattenbad eller utomhus, om det är kallt.
  • Låt inte husdjur vara på diskbänk eller köksbord.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: