Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Telefon: 0451-26 67 50


Postadress
Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen

Hässleholms kommun

Stadshuset
281 80 Hässleholm

Skicka meddelande till

Våga fråga om kemikalier

Som konsument har du rätt att få information från butiker om en vara innehåller särskilt farliga ämnen. Det enda du behöver göra är att fråga. När du som konsument ställer frågor om varor du köper bidrar du till att företagen uppmärksammar sitt ansvar för varorna de säljer. Läs mer om hur du går tillväga här nedan!

Våga fråga om en vara innehåller särskilt farliga ämnen

Kandidatförteckningenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är en lista framtagen av EU:s kemikaliemyndighet. Där listas särskilt farliga ämnen. Dessa ämnen har egenskaper som kan ge allvarliga effekter på människors hälsa eller på miljön.


Om en vara innehåller mer än 0,1 viktprocent av ett ämne som finns med på kandidatförteckningen har du laglig rätt att få veta detta inom 45 dagar. Det du behöver göra är att ställa frågan till företaget - antingen direkt i butik eller via Kemikalieappen.

Bild som visar en smart telefon med kemikalieappens logga.

Kemikalieappen. Källa: Sveriges konsumenter.

Kemikalieappen

I Kemikalieappen, som lanserats av den ideella organisationen Sveriges konsumenter, kan du scanna en streckkod och få information om en vara innehåller särskilt farliga ämnen. Du kan också ställa en fråga om en varas kemikalieinnehåll till ett företag direkt i appen.


Appen bygger på att företag lägger in information i en databas som är kopplad till appen. Syftet är att appen ska underlätta både för konsumenter som vill utnyttja sin rätt till information om en varas kemikalieinnehåll men också göra det enklare för företag att bistå konsumenter med informationen.


Appen finns tillgänglig både för Android- och IOS-telefoner.

 

Läs mer om kemikalieappen på Sveriges konsumenters hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bild som visar hur kommunens Våga fråga-talong ser ut.

Hässleholms kommuns Våga fråga-talong

Varför är det viktigt att fråga om en vara innehåller särskilt farliga ämnen?

Kemiska ämnen som finns i varor kan det under vissa omständigheter frigöras från varorna. Det kan ske under tillverkningen, när den används eller när den blir till avfall. Kemiska ämnen tillsätts för att ge varorna vissa egenskaper. Det kan till exempel handla om att göra en plast mjuk, ett tyg mindre brandfarligt eller att ge varan en blank metallyta.

Ämnen utanför kandidatförteckningen

Tyvärr är inte alla ämnen som kan ha negativa effekter på människor eller på miljön med på kemikalieförteckningen. Detta gäller till exempel för antibakteriella ämnen som omfattas av en annan lagstiftning. De vanligaste antibakteriella ämnena är silver och triclosan. Både silver och triclosan är mycket giftigt för vattenlevande organismer. Användningen av silver och triclosan har även visat sig leda till att bakterier blir resistenta mot antibiotika. Undvik därför varor som marknadsför s som antibakteriella, för både miljön och hälsans skull.

Sidan uppdaterades