Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Telefon: 0451-26 67 50


Postadress
Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen

Hässleholms kommun

Stadshuset
281 80 Hässleholm

Skicka meddelande till

Kemikalier i vardagen

I vår vardag utsätts vi för tusentals olika kemikalier. Många av dessa anses inte akut giftiga i sig utan det är den totala mängden kemikalier vi utsätts för som oroar.

Lär dig känna igen märkningen av kemikalier

För att hantera kemikalier på ett säkert sätt är det bra att känna till farosymboler som finns på produkter som innehåller vissa typer av kemikalier. Totalt finns nio farosymboler. De känns igen genom en symbol på vit bakgrund med röd ram.

Ser du dessa symboler på en förpackning bör du läsa igenom märkningen noga innan du hanterar produkten. Då kan du enkelt se om produkten är hälsoskadlig, giftig eller farlig på annat vis.


De nio symbolerna (faropiktogram) som används i märkningen för olika typer av faror.

De nio symbolerna (faropiktogram) som används i märkningen för olika typer av faror. Källa: Kemikalieinspektionen

Äldre märkning

Kanske har du produkter märkt med symboler med orange bakgrund där hemma? Den märkningen är den gamla märkningen och får inte längre säljas. Dock går det fortfarande bra att använda produkterna.

Din rättighet som konsument

Som konsument har du laglig rätt att få veta om en vara innehåller speciellt farliga ämnen upptagna på EU:s lista över särskilt farliga ämnen. Genom att fråga om en vara innehåller särskilt farliga ämnen skyddar du inte bara dig själv utan hjälper också till att driva på företagens kemikalierarbete.

Våga fråga om kemikalier Öppnas i nytt fönster.

Sortera dina kemikalier rätt

Många vanliga kemikalier som du använder hemma klassas som farligt avfall när det är dags att slänga dem, till exempel nagellack, parfym, batterier och färgrester. Läs mer om hur farligt avfall ska hanteras under Sorteringsguiden på Hässleholm Miljö AB:s hemsida.

Sorteringsguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterades