Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Telefon: 0451-26 67 50


Postadress
Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen

Hässleholms kommun

Stadshuset
281 80 Hässleholm

Skicka meddelande till

Hundar

  • Ingen giltig användare vald.

Hundägare har så kallat ”strikt ansvar” för sin hund. Det innebär att du till och med kan hållas ansvarig för skada som hunden orsakar även om någon annan har hand om den. I ansvaret ingår också att känna till vilka lagar och regler som gäller.

Hund, staffordshire bullterrier

Polisen ska se till att lagen om tillsyn av hundar och katterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster följs. Det är också polisen som kan utfärda förbud vid brister i tillsynen över eller skötseln av en hund.


Hundar i naturen

Under tiden 1 mars till 20 augusti måste du hålla din hund under extra stor uppsikt när ni är ute i naturen. Hundar ska, enligt 16 § lagen om tillsyn över hundar och katter, hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Naturvårdsverkets tolkning av lagenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är att om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel.


Kommunens regler

De lokala ordningsföreskrifterna reglerar bland annat:


  • På vilka platser en hund måste hållas kopplad
  • Att en tik som löper måste hållas kopplad
  • Att en hund måste bära halsband med ägarens uppgifter om den inte är kopplad
  • Hundförbud på begravningsplats
  • Vid vilka badplatser samt under vilka tider en hund inte får vistas där
  • Var hundbajs måste plockas upp


Läs de utförliga reglerna i kommunens lokala ordningsföreskrifter paragraferna 14-16.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Polisen ska se till att de lokala ordningsföreskrifterna följs.


Skällande hundar

Du som störs av din grannes hund bör i första hand själv tala med grannen. Om man upplever att problemen fortsätter kan man kontakta sin fastighetsägare eller bostadsrättsförening. Föreningens stadgar eller regelverket som gäller för boende i hyresfastigheten innehåller ofta skyldigheter för djurägare.

Problem med skällande hundar kan vara ett ärende både för miljökontoret och för länsstyrelsen. Om du misstänker att hunden skäller för att den missköts och mår dåligt bör du kontakta djurskyddshandläggarna på Länsstyrelsen i Skåne länlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, telefon 010- 22 41 350. I annat fall kan man vända sig till miljö- och stadsbyggnadsförvaltningenPDF (pdf, 382 kB) om kontakt med hundägare och fastighetsägare inte har hjälpt.


Aggressiva djur

Vid problem med aggressiva djur, till exempel hundar, är det polisen som du ska vända dig till på telefon 114 14. Om en bitsk hund attackerar en person eller ett tamdjur ska du ringa 112 om det är akut.

Sidan uppdaterades 2019-03-11