Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

Postadress

Hässleholms kommun

Hässleholms Fibernät
281 80 Hässleholm

Avdelningschef

Tony Hadarson

Telefon: 0451 - 26 77 15

Skicka meddelande till

Frågor och svar

Frågor och svar

En intresseanmälan görs i vårt formulär Öppnas i nytt fönster. genom att söka på adressen i rutan och följa instruktionerna.
Först efter att du skrivit på ett avtal är en beställning gjord. Läs mer under punkten "Vad händer när jag gjort en intresseanmälan"

Anslutningsavgiften för villor är för närvarande 19 000 kronor i samband med utbyggnaden och 24 000 kronor efter att vi stängt området. Efteranslutningar görs löpande i tätort och med längre intervall på landsbygden.

I anslutningspriset ingår allt som gäller installationen. I huset sätter vi en så kallad kundnod där du själv kan koppla in router, tv-boxar mm. Vi bygger inte ett nät inom fastigheten från kundnoden och exempelvis till tv:n, det löser du eller din tv-leverantör själv.

Efter att du gjort din intresseanmälan på portalen får du en automatisk bekräftelse via email.


- Bor du i ett område där vi bygger ut eller planerar att bygga ut inom kort så får du ett avtal hemskickat till dig.

- Bor du i ett område som vi kommer att bygga längre fram så kan det ta flera månader innan du hör något från oss. När arbetet med att projektera ditt område påbörjas så blir du kontaktad och får ett avtal och svarskuvert hemskickat till dig. När vi kontrasignerat avtalet och skickat en kopia till dig så är avtalet bindande.

Entreprenaderna täcker ofta stora områden och är därför känsliga för störningar. Därför är alla leveranstider preliminära.

I tätort byggs nätet så att det ska finnas fiber till alla fastigheter längs en gata. Det innebär att det finns möjlighet att ansluta till fibernätet i Hässleholm även i efterhand.
På landsbygd, särskilt där det är långt mellan husen, förbereds det en bit ifrån. Här kan vi tvingas vänta in ett antal beställningar i samma område innan vi gör en efteranslutning och att anslutningen då görs till en högre kostnad.

Du betalar när din fastighet är ansluten.

Fibern vi talar om är en speciell sorts glasfiber, över fibern går det att överföra data mycket snabbare än över gamla nät av koppar eller mobila nät.

Fiber har en överlägsen förmåga att snabbt och stabilt överföra data, din internetuppkoppling blir alltså jättesnabb. Den högsta hastighet som våra tjänsteleverantörer erbjuder idag är 1 000 Mbit/s, som jämförelse brukar bredband via telejacket vara på högst 24 Mbit/s. Den höga hastigheten är till nytta om du jobbar hemifrån, tittar på tv över nätet (Play-tjänster) eller har många enheter anslutna till internet samtidigt (datorer, surfplattor, telefoner, tv-apparater mm).

Den höga kapaciteten i fibernätet gör inte bara att man kan få snabba tjänster, det ryms även väldigt många leverantörer att välja på. Fördelen är ett brett utbud, men även att tjänsteleverantörerna får tävla om att få dig som kund. Framöver ser vi även ett ökat användande av så kallade välfärdstjänster som kommer på stark frammarsch inom bland annat vård och omsorgssektorn.

Det finns inget tvång att beställa tjänster efter att fibern är installerad, säg därför upp dina befintliga tjänster först när fibern är installerad. Därefter kan du beställa tjänster via fiber när uppsägningstiden på dina gamla avtal närmar sig.

När det gäller de kommunala gatorna följs ett regelverk där besiktning görs före och efter utförd entreprenad. Kraven som ställs på återställning är höga. Återställningen görs i efterskott och därför kan det se ut som att området är lämnat, men entreprenörerna kommer tillbaka för att återställa gatorna.

Du ska alltid göra din felanmälan till din tjänsteleverantör, det är de som har hela supportansvaret. Om de finner att felet inte finns i din eller i deras utrustning så kommer de skicka ärendet vidare till kommunikationsoperatören (KO). Om KO:n inte kan avhjälpa felet, tex om det är fel på den fysiska fiberkabeln, så kommer de kontakta fibernätet.
Du som kund behöver bara ha kontakt med din tjänsteleverantör.

Sidan uppdaterades