Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

Postadress

Hässleholms kommun

Stadshuset
281 80 Hässleholm

Vittsjö

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Vittsjö är ett samhälle norr om Hässleholm som ligger vackert beläget vid flera sjöar och nära till skogen. Det bor cirka 2 600 invånare i Vittsjö och orten är känd som turist- och rekreationsort. Här kan du läsa mer om Vittsjös utbud.

Foto på fotbollsspelare från Vittsjö GIKs damlag.

Vittsjö GIKs rödklädda damer bjuder på fotboll på hög nivå. Fotograf: amtryck.se

Kommunikationer

Vittsjö ligger längs väg 117 mellan Hässleholm och Markaryd. Pågatågen trafikerar sträckan Hässleholm – Markaryd som gör uppehåll i både Vittsjö och Bjärnum. Även Skånetrafikens busslinje 532 går via Vittsjö på sin väg mellan Hässleholm och Markaryd.

Skolor och barnomsorg

Vittsjö skola har elever från förskoleklass upp till årskurs sex. De äldre barnen åker till högstadieskolan i Bjärnum. Det finns även flera förskolor, varav en med montessoripedagogik.

Bibliotek

I en av Vittsjös anrika byggnader hittar du en biblioteksfilial till Hässleholms stadsbibliotek. På bibliotekets webbplats hittar du aktuella öppettider.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Här kan du låna böcker med dig hem eller sitta och läsa i bibliotekets läsrum med utsikt över Vittsjön.

Medborgarkontor

I Vittsjö hittar du ett av kommunens fyra medborgarkontor, eller servicekontor. Medborgarkontoren finns för att ge en bra service till dig som bor utanför Hässleholms tätort. De ska kunna ge dig som invånarna ett ökat stöd i frågor som rör livet i hemorten, och fungera som en länk mellan kommunens förvaltningar och människorna på landsbygden. Mer information om våra medborgarkontor hittar du här.

Boende och bygglediga tomter

Hässleholms kommun har byggklara tomter i Vittsjö. Flertalet av dem ligger i det populära området Västanskogen som ligger inringat av tre sjöar; Oresjön, Mellomsjön och Pickelsjön. Lista över lediga tomter hittar du här.

Väntjänst

Träffpunkt Linden är en frivillig verksamhet som riktar sig till dig som är pensionär. Linden är en mötesplats i Vittsjö där du som är äldre är välkommen för att umgås, dricka kaffe, sy, väva, spela bingo eller lyssna på olika typer av underhållning. Linden har öppet två eftermiddagar i veckan. Mer information om Träffpunkt Linden hittar du här.

Äldreboende

I Vittsjö finns äldreboendet Skansenhemmet som ligger utmed Vittsjön. Du kan läsa mer om Skansenhemmet här.öppnas i nytt fönster

Föreningsliv

Det finns ett aktivt föreningsliv i Vittsjö med aktiviteter för både unga och gamla - oavsett om du föredrar fartfyllda eller lugnare aktiviteter. Vittsjö GIK erbjuder både fotbollsverksamhet, gymnastik och friidrott och klubbens damlag spelar i Damallsvenskan.

 

Vittsjö skytteförening har aktiviteter för både nybörjare och erfarna och för dig som vill lära dig åka vattenskidor finns Vittsjö vattenskidklubb. Du kan också spela golf på Wittsjö golfklubb, engagera dig i Röda Korset eller ta del av Wittsjö hembygdsförenings aktiviteter.

Natur och fritid

Vittsjö är bygdens äldsta och mest kända kurort. Hit har man rest för att vila både kropp och själ och som mest har det funnits 14 olika pensionat i Vittsjö.

 

Vandringsleden Skåneleden går genom Vittsjö. Den passerar genom vacker bokskog och bitvis utmed vatten. Även Vieåleden och Ubbalts naturreservat finns att uppleva för den friluftsintresserade. Sjöarna och skogen har lagt grunden till den friska luften i Vittsjö som sedan länge lockat både inflyttande och turister.

 

Tycker du om att fiska finns det många sjöar, men också ett vackert anlagt flugfiskeområde där du kan hyra stuga för övernattning. Varje år kan boende i Vittsjö anmäla sig till kräftfiske vid Vittsjö nya fiskevårdsområde.

 

Badplatsen i Vittsjö ligger vid södra stranden av Pickelsjön, men det finns flera andra badställen att utforska.

För den sportintresserade finns den nyanlagda fotbollsplanen och friidrottsarenan Vittsjö idrottspark.

 

Läs mer om natur och fritid i Hässleholms kommun här.

Kultur och nöjen

Varje år arrangeras Vittsjödagen och en julmarknad i byn. Den årliga loppmarknaden som Vittsjö GIK anordnar är också välbesökt. Mitt i byn ligger Stickspåret som anordnar konserter med olika artister. Bland annat artisten Peps Persson är en av initiativtagarna till evenemangen där. I Vittsjö finns också värdshuset Furuliden och en campingplats för dig som vill bo över på orten.

 

I Medborgarhuset anordnas allt från gympapass och dans, till föreläsningar och föreställningar.

Affärer och restauranger

I Vittsjö finns pub, värdshus och ett par pizzerior. På sommarhalvåret är den anrika Sjöstugan med sina omtyckta våfflor och fin utsikt över Vittsjön öppen. Livsmedelsbutiken ICA Nära "Vittsjöhallen" ligger centralt i byn, precis som byns blomsterhandel. Vittsjö har en väl utvecklad service med banker, post i butik och vårdcentral.

Företag och näringsliv

I Vittsjö finns företag som Wiwood, Emmaljunga barnvagnsfabrik, NG Baby, Ruben Lightning och Emmaljunga torv. Vittsjö har också många små entreprenörer och det finns flera privata sjukhem.

Övrigt

www.vittsjobjarnum.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du läsa mycket mer om orten, såväl historia som rykande färska lokalnyheter.

Kuriosa

I Vittsjö hittar du minnesmärken från 1600-talets ofredsår, lämningar från en medeltida borg och en 800 år gammal kyrka. Det finns mycket skrivet om Vittsjös historia, bland annat har Vittsjösonen Claes Ruderstam skrivit två informativa böcker.

 

Kända personer med anknytning till Vittsjö är fotbollsspelaren Fredrik Ljungberg, Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet och musikern Peps Persson.

Sidan uppdaterades 2018-09-25 av Kjerstin Jonsson