Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

Postadress

Hässleholms kommun

Stadshuset
281 80 Hässleholm

Sösdala

Sösdala med sina cirka 1700 invånare ligger i södra delen av Hässleholms kommun. Orten ligger i skogrika trakter och är känd för sin vackra natur med tydliga spår efter forna vulkaner. Här kan du läsa mer om Sösdalas utbud.

Kommunikationer

Pågatågen går dagligen till och från Sösdala, både norrut mot Hässleholm och Kristianstad samt söderut mot Lund och Malmö. Från Sösdala kommer du till Köpenhamns flygplats på 1 timme och 20 minuter. Det går tät tågtrafik från tätorten med avgångar i stort sett varje timme.

Skolor och barnomsorg

Sösdala har två förskolor; Lillgårdens förskola och Ella förskola. Dessutom finns Lejonskolan med klasser från förskoleklass till årskurs fem och Vannarödsskolan med klasser från årskurs sex till nio.

Bibliotek och Kontaktcenter

Sösdala bibliotek Länk till annan webbplats. ligger på Vannarödsskolan och är ett integrerat folk- och skolbibliotek. Biblioteket har öppet alla eftermiddagar under vardagarna. Mer information och aktuella öppettider hittar du på bibliotekets webbplats. Länk till annan webbplats.


På biblioteket finns kommunens kommunvägledare vanligtvis på plats en gång i veckan. Kommunvägledaren hjälper dig i din kontakt med kommunen.


Kontaktcenter i Hässleholms kommun

Boende och bygglediga tomter

Det finns ett antal bygglediga tomter i Sösdala. Aktuell lista på lediga tomter hittar du här.

 

Hässlehem AB har hyresfastigheter i Sösdala, liksom ett antal privata aktörer. Lista över hyresvärdar i Sösdala hittar du här.

Väntjänst

Väntjänst är en verksamhet som bedrivs av frivilliga från pensionärsorganisationerna, Röda korset, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. IOGT-NTO och svenska kyrkan i samarbete med omsorgsförvaltningen i Hässleholms kommun.

 

Sösdala väntjänst riktar sig till pensionärer och är en träffpunkt för dig som vill prata en stund, dricka en kopp kaffe och ha trevligt tillsammans.

Äldreboende

Äldreboendet Björkhaga i Sösdala består av ett antal lägenheter. Mer information om Björkhaga hittar du här.

Föreningsliv

Sösdala har ett mycket aktivt föreningsliv. Här finns något för såväl gammal som ung, både för dig som tycker om rörliga aktiviteter och för dig som föredrar något stillsammare.

I Sösdala finns exempelvis ridklubben Sösdalaortens lantliga ryttarförening med både privatträningar och tävlingsverksamhet.

Natur och fritid

Från Vannaröds slottspark utgår en belyst, tre kilometer lång slinga. En liten bit utanför Sösdala finns Lillsjödal och Bosarpasjön med fina badplatser. Vid Bosarpasjön finns såväl cafeteria som minigolfbana under sommartid. I Sösdala finns det fantastisk natur och man kan vandra såväl på Skåneleden som på andra slingor.


Vulkanerna är också en spännande del av Sösdala. Det finns omkring 200 vulkaner i mellersta delarna av Skåne och 50 av dem ligger utanför Sösdala vid Häglinge. Häglinge är en liten by med mycket gamla anor och med både stenålderslämningar och vulkaner. Det är Sveriges vulkantätaste socken och den största vulkanen heter Lönnebjär.


Du kan läsa mer om natur och fritid i Hässleholms kommun här.

Kultur och nöjen

I Sösdala anordnas en Sösdaladag. Det finns också en revyförening som anordnar aktiviteter.


Vannaröds Slott ligger centralt i Sösdala och byggdes i slutet på 1800-talet som en kopia av ett slott i Skottland. Idag finns där en restaurang.


Lite utanför Sösdala hittar du många pärlor. På Humlalyckan i Bjärröd finns en garnverkstad med butik. I Adseke har konstnärerna Karl Georg Bramming och Kirsten Raagaard galleri 1317 med keramik, skulpturer i marmor och brons och tavlor i olika tekniker. Och i Norra Mellby finns hembygdsmuseet Holegården.

Affärer och restauranger

I Sösdala finns det både blomsteraffär, mataffär och klädaffär. I trakten finns även Bygdens saluhall Sösdala Länk till annan webbplats. samt flera gårdsbutiker med ett stort utbud närproducerad mat.

Foto på grönsaker och rotfrukter från Nytorps gård.

Nytorps 2089 är en av alla gårdar runt Sösdala som har gårdsförsäljning. Fotograf: amtryck.se

Företag och näringsliv

Sösdala har både industrier och även många mindre företag och hantverkare. Dux är ett av de mest kända företagen i Sösdala och där tillverkas bland annat den välkända möbeldesignern Bruno Mattssons stolar.

Övrigt

Sösdalaalliansen arbetar för att främja och utveckla Sösdala som samhälle. Du kan läsa mer om Sösdalaalliansens verksamhet här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterades