Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

Postadress

Hässleholms kommun

Stadshuset
281 80 Hässleholm

Hästveda

Hästveda ligger naturskönt i gränslandet mellan Skåne och Småland, cirka två mil norr om Hässleholm. I tätorten bor det ungefär 1 600 invånare. Här kan du läsa mer om Hästveda!

Kommunikationer

Krösatågen stannar i Hästveda på sin väg mellan Hässleholm och Växjö. Du kan också åka till Hästveda med Skånetrafikens busslinje 536 som trafikerar sträckan mellan Hässleholm och Osby.

Skolor och barnomsorg

I Hästveda finns Hästveda skolamed cirka 300 elever från förskola till årskurs 9. Det finns också två stycken förskolor, Svenska kyrkans Änglabus och den kommunala förskolan Hästhoven.

Hästveda skola

Hästhovens förskola

Förskolan Änglabus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bibliotek och Kontaktcenter

Hästveda bibliotek, som ligger på Hästveda skola, är ett kombinerat folkbibliotek och skolbibliotek. Biblioteket har öppet på vardagar.

Öppettider Hästveda bibliotek Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


På biblioteket finns kommunens kommunvägledare vanligvis på plats en gång i veckan. Kommunvägledaren hjälper dig i din kontakt med kommunen.

Kontaktcenter i Hässleholms kommun

Boende och bygglediga tomter

För dig som letar boende finns det flerta hyresvärdar i Hästveda. Det finns också lediga tomter om du vill bygga villa. du kan reservar en tomt hos oss i kommunen.

Hyresvärdar i Hästveda

Lediga villatomter

Väntjänst

Röda Korset Hästveda driver café Kupan två eftermiddagar i veckan, hela året runt. Verksamheten vänder sig framförallt till dig som är äldre och som önskar en stunds socialt umgänge. De bedriver också Kulturcafé en gång i veckan som vänder sig till alla ålderskategorier.

Röda Korset Hästveda Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Äldreomsorg

Solgården är ett äldreboende beläget i centrala Hästveda och där finns också en av kommunens dagverksamheter.

Solgården

Föreningsliv

Föreningslivet i Hästveda erbjuder dig ett brett utbud där du kan gå på gym, spela bridge, träna yoga eller gympa, gå på brottning, spela fotboll eller hjälpa till i Röda Korset. Hästveda intresseförening jobbar för byns bästa och de ordnar flera offentliga möten och föreläsningar under året. Mest känt är nog Hästveda för sin brottarklubb, sin folkracebana och Snapphanecupen i fotboll - men det finns också mycket mer.

Natur och fritid

I utkanten av Hästveda ligger Lursjön med en populär badplats och tillhörande camping. Badplatsen har bryggor, hopptorn och en servering som är öppen på sommaren. Lursjön är en av Skånes renaste sjöar.


I anslutning till Lursjön hittar du Lursjöleden, en populär vandringsled med vackra rastmöjligheter.


Centralt i Hästveda ligger Lillasjön där du kan ta en trevlig promenad runt den tre kilometer långa belysta slingan. Här finns även ett utegym som inbjuder till fysisk aktivitet.


Hästveda är precis som övriga tätorter i Hässleholms kommun omgivet av fantastisk natur med mycket bokskog. Här hittar du både svampställen och mysiga promenader.


Friluftslivet i Hässleholms kommun

Kultur och nöjen

Den årliga marknaden i Hästveda är välbesökt och har satt orten på kartan. Hästveda marknad, med anor från 1870, är en traditionell familjemarknad som arrangeras av Hästveda Marknadsråd. Traditionellt hålls marknaden under två dagar - onsdag till torsdag - under en vecka i juli varje år.

 

Djurmarknaden på Hästveda marknad är ett populärt inslag. Ursprungligen bedrevs det handel med nötkreatur, arbetshästar och svin, men idag är marknaden inriktad på hästar och mindre djur som fåglar och kaniner. Djurmarknaden startar traditionellt på torsdagens morgon och är ett livfullt inslag på Hästveda Marknad.

 

I den vackra Hembygdsparken, med byggnader från 1700-talet, anordnas olika evenemang under sommarhalvåret. Bland annat ordnas välbesökta allsångskvällar och midsommarfirande. I en av byggnaderna finns också Sonja Stjärnquists scenkläder att beskåda. Sonja Stjärnquist, bygdens stjärna, var en stor sångerska och skådespelare då det begav sig.

 

Vill du övernatta i Hästveda finns det ett hotell som heter Vita Hästen som är beläget i Kyrkbyn.

Affärer och restauranger

I Hästveda finns ICA Nära Viltspecialisten Hästveda. Det finns även andra butiker i byn såsom järnhandel, fritidsmöbelaffär, spettkaksbageri och bygg- och lanthandel.

Företag och näringsliv

Det finns 500 arbetstillfällen i Hästveda, varav hälften finns fördelade på omkring 90 privata företag. Bland de största privata företagen finns VIDA-HNAB sågverk, Hästveda Återvinning AB, Tony Franssons Bygg och HP-buss. Hästveda har också en solcellspark.

 

Strax utanför Hästveda ligger en av Försvarsmaktens två operativa stridslednings- och luftbevakningscentraler. I folkmun går verksamheten under namnet Berget. Centralen som byggdes 1965-1966 är en bergsanläggning 50 meter under markytan och rymmer mellan 100-200 arbetsplatser.

Övrigt

Du kan läsa mer om Hästveda på webbsidan Bo i Hästveda.

Boihastveda.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kuriosa

Hästveda har en lång historia, men först när orten fick en järnvägsstation i mitten av 1800-talet växte byn till ordentligt. Tidigare bestod Hästveda av själva kyrkbyn som än idag finns kvar med sin charmiga bebyggelse. Då järnvägen etablerades börjades det byggas runt stationen istället.

Sidan uppdaterades