Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

Postadress

Hässleholms kommun

Stadshuset
281 80 Hässleholm

Bjärnum

Bjärnum, norr om Hässleholm utmed väg 117, är en ort med ungefär 2700 invånare. Byn är känd för sina gamla möbelsnickerier, sin trävaruhandel och den årliga Bjärnumskarnevalen.

Kommunikation

Pågatågen stannar i Bjärnum på sin väg mellan Hässleholm och Markaryd. Även regionbuss linje 532 trafikerar sträckan och gör uppehåll i Bjärnum.

Skolor och barnomsorg

Skolgång erbjuds från förskoleklass till nionde klass (F-9) på Bjärnums skola. För närvarande har skolan cirka 450 elever
och är uppdelad i två rektorsområden, F-6 och 7-9. På skolan finns även ett fritidshem. I byn finns två förskolor, Haga och Hattstugan.

Bibliotek och Kontaktcenter

Bjärnums bibliotek är en filial inom Hässleholms bibliotek och hit är alla välkomna. Biblioteket har öppet alla vardagar och här kan du låna, scanna, skriva ut eller surfa med bibliotekets wi-fi.


På biblioteket finns kommunens kommunvägledare vanligtvis på plats en gång i veckan. Kommunvägledaren hjälper dig i din kontakt med kommunen.


Kontaktcenter i Hässleholms kommun

Boende och bygglediga tomter

Det finns gott om både villor och flerbostadshus i Bjärnum. Här bor du med naturen runt knuten samtidigt som du har nära till god samhällsservice.

Lediga tomter

Hyresvärdar

Äldreomsorg

Nybo äldreboende erbjuder 49 lägenheter med en storlek på mellan 33 och 47 kvadratmeter. Här kan du bo i en varm och trygg miljö nära centrala Bjärnum. På Nybo arrangeras såväl gruppgymnastik som gudstjänster och för dig som vill ställa till med kalas går det bra att låna ett gemensamhetsutrymme.

Föreningsliv

Föreningslivet i Bjärnum är både rikt och varierat. Det finns exempelvis en fotbollsklubb, handbollsklubb, bordtennisklubb, orienteringsklubb och en brottarklubb. Men Bjärnum är inte bara idrott, några andra föreningar som är aktiva på orten är PRO, Lions Club Vittsjö-Bjärnum och Bjärnums fornminnesförening.

Natur och fritid

Bjärnums simhall är en plats full av aktiviteter för både unga och gamla. Förutom att simma, bada och leka kan du gå på spinning, styrketräna, bada bastu eller delta i vattengympa.

Strax öster om Bjärnum ligger inte mindre än tre sjöar, alla med varsin badplats dessutom. Vid alla badplatserna finns möjligheter att ta en promenad runt sjöarna längs
vandringsslingorna. Vid Bjärelångens badplats kan du även kliva in på tennisbanan för att slå några raka forehands.

Kultur och nöjen

I Bjärnum bedrivs Musikteaterskolan, en ettårig artistutbildning i Markaryds Folkhögskolas regi. Musikteaterskolan har en trettioårig historia och hit söker
sig elever från hela Norden. Eleverna på skolan sätter också upp föreställningar i skolans teaterlokaler som allmänheten kan gå och titta på.

 

Casinogänget från Bjärnum har under lång tid underhållit både Bjärnumsbor och mer långväga gäster. I trettio år har de satt upp sin bejublade show, nuförtiden i Hässleholm Kulturhus.

 

Folkets park är en annan institution i Bjärnum. Lokalen är, och har under lång tid varit, en mötesplats för Bjärnums befolkning. Folkets park drivs av en ideell förening som
arrangerar dans varannan söndag under sommarmånaderna. Dessutom hyrs lokalen ut till privata fester och konferenser.

Affärer och restauranger

ICA nära-butiken Olof Nils är en välutvecklad matvaruhandel som erbjuder posthantering, systembolagsombud och spelbutik. I Bjärnum finns även konditori, frisörsalonger, bank blomsterhandel, apotek och två möbelaffärer. Om du skulle vilja gå ut och äta eller beställa hem mat finns restaurang Tre Hammare och två pizzerior.

Företag och näringsliv

Älvsbyhus, Furninova, Bröderna Carlströms Trävaru, Bjärnums Stålprodukter och Jimmys Sten och Trädgård är några av de större företag som finns på orten.

Kuriosa

Järnvägen kom till Bjärnum 1890 och runt mitten av 1900-talet utvecklades orten till ett industrisamhälle. Det som drev på utvecklingen var möbelindustrin och på 1950-talet fanns ungefär 40 möbelfabriker i Bjärnum. En del av dem finns kvar än i dag och man kan bara spekulera i hur många svenska möbelklassiker som finns kvar i byn.

Övrigt

I Bjärnum finns både läkar- och tandläkarmottagning och barnhälsovårdcentral. Du kan läsa mer om Bjärnum på www.vittsjobjarnum.nu. Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterades