Hässleholms kommun

Omsorg och stöd

Inspirationsträff med fokus på måltider inom äldreomsorgen

Hässleholms kommun fortsätter vårens arbete med fokus på god och näringsriktig mat inom äldreomsorgen. I veckan samlades kostombud, kockar, verksamhetsutvecklare och sjuksköterskor från särskilt boende för en inspirationsträff på temat måltider.

Foto på föreläsarna på inspirationsträffen

Maria Helmersson avdelningschef, Emma Frick verksamhetsutvecklare, Louise Roth verksamhetsutvecklare, Jenny Jönsson undersköterska/kostombud, Sara Ljung arbetsterapeut, Frida Axberg dietist, Birgitta Ljungbeck MAS och Tina Thomasson verksamhetschef. Foto Iréne Persson

Måltider inom äldreomsorgen

På inspirationsträffen föreläste dietisten och folkhälsovetaren Frida Axberg om skillnaden i näringsbehov mellan ung och gammal respektive frisk och sjuk. Det var fokus på konkreta tips på hur man arbetar förebyggande och behandlande med undernäring, felnäring och övernäring bland äldre.

Ett framgångsrikt projekt kring mellanmål på boendet Kaptensgården lyftes som ett positivt exempel. Där har man arbetat med att servera mellanmål individuellt och under dygnet alla timmar, med förhållningssättet bjuda i stället för att erbjuda.

Medarbetarna fick även information om betydelsen av en god munhälsa, hur sittställningen påverkar och vilka hjälpmedel som kan underlätta för de boende.

Dessutom presenterades resultatet från genomförd nulägesanalys, som tagits fram genom både enkäter och en genomförd förvaltningsövergripande workshop med syfte att förbättra kvaliten på måltiderna inom omsorgsförvaltningen. Workshopens moderator var dietist Frida Axberg som anlitats för uppdraget. Som stöd till arbetet med att sätta upp mål och följa upp måltiderna kvalitet har Livsmedelsverkets måltidsmodell användts. En första åtgärd blev att genomföra denna inspirationsträff och fler gemensamma utbildningar och projekt behöver genomföras i teamet med alla professioner för att uppnå god kvalitet och trevliga måltidssituationer.

  • Måltiderna inom äldreomsorgen har stor betydelse för äldres livskvalitet och därmed är det viktigt att vi fortsätter utvecklingen tillsammans. Måltiderna ska inte bara ge näring och energi, utan vi vill också att det ska vara en stund med glädje, gemenskap och meningsfullhet, säger Maria Helmersson, chef för måltidsavdelningen och Tina Thomasson, verksamhetschef för särskilt boende.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: