Uppleva och göra
Förslag om att inte hålla folkomröstning med hänsyn till badhusens status
Kommunfullmäktige ska ställning till en eventuell folkomröstning kring badhusen i Bjärnum och Tyringe. Med hänsyn till badens underhållsbehov och begränsade livslängd, är det politiska styrets förslag att det inte ska hållas en folkomröstning.
- Vi i vill vara tydliga med förutsättningar och inte skapa falska förhoppningar kring att en folkomröstning ska leda till att beslutet om att stänga baden ändras, säger Lena Wallentheim (S), kommunstyrelsens ordförande.
Beslut med hela kommunens investeringsbehov i åtanke
I slutet av år 2024 tog Hässleholms kommun emot ett folkinitiativ för att bevara simhallarna i Tyringe och Bjärnum. Antalet namnunderskrifter motsvarar 11,4 procent av de röstberättigade i kommunen, vilket innebär att kommunfullmäktige ska ställning till en eventuell folkomröstning. Först ska ärendet upp på kommunstyrelsens sammanträde den 2 april.
- Människorna bakom folkinitiativet för att bevara badhusen i Bjärnum och Tyringe har vår respekt och förståelse, och vi ska tillsammans värna den demokratiska processen. En folkomröstning ändrar dock inte faktumet att den tekniska livslängden på baden är passerad och att det krävs omfattande investeringar för att de, i bästa fall, ska hålla i 10–15 år till. Därför behöver vi fatta beslut som gynnar hela kommunen, med hänsyn till såväl de ekonomiska som praktiska aspekterna som råder, säger Lena Wallentheim (S), kommunstyrelsens ordförande.
- Det handlar det om att säkerställa en hållbar ekonomi för att kunna prioritera viktiga investeringar och tjänster där de behövs mest. Behoven på badhusen i Bjärnum och Tyringe uppgår till summor runt 80 miljoner enligt nuvarande bedömningar, utan några garantier för om hur många år till baden kan vara öppna. Vår kommun behöver investera i bland annat förskolor och skolor, och då blir prioriteringen given för oss, säger Joakim Karlsson (M), kommunstyrelsens förste vice ordförande.
Tyringe simhall
Tyringe simhall byggdes 1969 och fick en tillbyggnad i början av 1990-talet. Mycket av anläggningen är fortfarande i sitt originalskick, såsom tätskiktet i 25-metersbassängen samt omklädningsrummen för herrar och damer. Under 2022–2023 genomfördes en renovering av delar av simhallen för att åtgärda en skada, och vattenreningen renoverades 2015. Det återstår dock flera åtgärder, bland annat byte av ytskikt i dusch- och omklädningsrum, golvklinker i simhallen, ventilation, ledningar samt bubbelpool. Den totala kostnaden för dessa åtgärder beräknas uppgå till cirka 30 miljoner kronor.
Tyringe simhall har i genomsnitt över tid cirka 21 200 besökare per år, inklusive simklubb, allmänt bad och skolor. Med genomfört underhåll inkluderat innebär driftskostnaderna fördelat på antalet besökare en kostnad på 373 kr per bad.
Bjärnums simhall
Bjärnums simhall byggdes också i slutet av 60-talet. Undervisningsbassäng, barnpool, rekreationsavdelning och motionslokaler byggdes till år 2000 och vattenreningen och ventilationen är från samma år. Underhållsbehovet framåt bedöms till cirka 51 miljoner kronor och inkluderar bland annat ytskikt i dusch- och omklädningsrum, vattenrening, ledningar och golvklinkers.
Bjärnums simhall har i genomsnitt över tid cirka 18 900 besökare per år, inklusive allmänt bad och skolor. Med genomfört underhåll inkluderat innebär driftskostnaderna fördelat på antalet besökare en kostnad på 336 kr per bad.
Möjligheter för att ställa om till annan verksamhet
- Det innebär höga kostnader att driva badhus, och vatten, värme och klor sliter enormt vilket gör att byggnaderna håller en begränsad tid för denna typ av verksamhet. Genom att samla resurserna på Österåsbadet erbjuder vi inte bara en modern och anpassad badanläggning, utan använder också skattepengarna på ett klokt sätt, säger Urban Widmark (M), tekniska nämndens ordförande.
Beslutet om att simhallarna i Bjärnum och Tyringe ska stängas fattades av kommunfullmäktige i samband med att den strategiska planen med budget antogs i juni förra året. Enligt nuvarande plan, ska baden stängas vid årsskiftet, i samband med att Österåsbadet öppnar.
- Vi vill redan nu titta på andra möjligheter att skapa nya mötesplatser i lokalerna och ge rum för en meningsfull fritid i andra former. Kanske kan där istället bli föreningslokaler, bibliotek eller fritidsgårdar, säger Lena Wallentheim (S).
Hjälpte informationen på denna sidan dig?
Dela sidan
Uppdaterad: