Hässleholms kommun

Kommun och politik

Kommunens bokslut 2024: Negativt resultat påverkat av nedskrivning

Bokslutet för år 2024 är klart och Hässleholms kommun redovisar ett negativt resultat på -122,8 miljoner kronor (mnkr). En nedskrivning av kommunens aktieägartillskott till ett av de kommunala bolagen bidrar till underskottet, samtidigt som kommunens nämnder sammantaget redovisar ett överskott.

Utmaningar kräver långsiktigt hållbara lösningar

Kommunen redovisar ett negativt resultat för år 2024 på -122,8 mnkr, vilket är en negativ avvikelse jämfört med det budgeterade underskottet på -88,9 mnkr. Den främsta orsaken är en nedskrivning av kommunens aktieägartillskott till Hässleholms Fiber Holding AB på 107,8 mnkr.

Samtidigt har kommunens ekonomi påverkats av ökade pensionskostnader och utmaningar inom omsorgsnämnden, där högre vårdbehov och personalkostnader har belastat resultatet. Trots dessa ekonomiska utmaningar finns det positiva inslag i bokslutet. Nämndernas samlade resultat visar ett överskott på 7,4 mnkr. Lägre räntekostnader än förväntat samt en uppgång på börsen har också bidragit till att delvis mildra den negativa resultatpåverkan.

- Det är ett bekymmersamt resultat för kommunen, där nedskrivningen av aktieägartillskottet till Hässleholms Fiber Holding AB har haft en stor påverkan. Samtidigt ser vi positiva delar i bokslutet, där flera nämnder har visat god budgetdisciplin. Det är viktigt att vi nu fokuserar på att stärka kommunens ekonomi och skapa långsiktigt hållbara lösningar, säger kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S).

- För att hantera de ekonomiska utmaningarna framöver behöver vi fokusera på effektiviseringar och god ekonomisk hushållning. Vi ser att vissa faktorer har påverkat resultatet positivt, men det är tydligt att ett fortsatt ekonomiskt ansvarstagande är nödvändigt, säger kommunstyrelsens förste vice ordförande Joakim Karlsson (M).

Ekonomisk sammanfattning

Kommunens nämnder redovisade en positiv avvikelse mot driftbudgeten på +7,4 mnkr även om omsorgsnämnden uppvisade ett underskott på -22 mnkr.

Investeringarna uppgick till 425,6 mnkr, en avvikelse mot budget på +75,4 mnkr.

Soliditeten inklusive pensionsförpliktelser minskade till 36,3 procent, en nedgång med 3,7 procentenheter jämfört med 2023.

Finansnettot uppgick till -35,3 mnkr, främst på grund av nedskrivningen av aktieägartillskottet till Hässleholms Fiber Holding AB, som genomfördes till följd av en värdering som visade ett betydande nedskrivningsbehov. Detta mildras delvis av att avkastningen på pensionsmedlen översteg budget med 76,3 mnkr samt på lägre räntekostnader på lånen än budgeterat.

Budgetavvikelser och resultat

De största budgetavvikelserna inkluderar:

  • Avkastning på pensionsmedel: +76,3 mnkr
  • Nämndernas/förvaltningarnas överskott: +7,4 mnkr
  • Skatteintäkter och generella statsbidrag: +7,1 mnkr
  • Finansiella kostnader: -92,4 mnkr
  • Pensionskostnader: -10,8 mnkr

Investeringsverksamhet och skuldsättning

Kommunen har genomfört omfattande investeringar under året, varav de största projekten inkluderar:

  • Nytt badhus i kommunen: 192,7 mnkr
  • Reinvesteringar i fastigheter: 66,7 mnkr
  • IT-utrustning: 27,3 mnkr

Kommunens låneskuld ökade med 270,2 mnkr till totalt 1 609,6 mnkr, huvudsakligen på grund av den omfattande investeringsverksamheten.

Framtidsutsikter och ekonomisk stabilitet

Hässleholms kommun står inför fortsatta ekonomiska utmaningar och behöver arbeta aktivt för att skapa en långsiktig ekonomisk stabilitet. Nettokostnaderna har ökat snabbare än skatteintäkterna vilket påverkar den långsiktiga ekonomiska balansen. Soliditeten har försvagats och för att möta framtidens behov krävs ett ökat fokus på effektiviseringar och kostnadskontroll. Som en del av detta arbete har kommunen tagit fram nya riktlinjer för god ekonomisk hushållning, vilka ska bidra till en mer hållbar ekonomi och stärka den långsiktiga finansiella stabiliteten.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: