Utbildning och barnomsorg
Arbete och stöd efter skolskjutningen i Örebro
Gårdagens våldsdåd på Risbergaskolan i Örebro påverkar oss alla. Skolpersonal finns på plats på skolorna i Hässleholms kommun för att prata och ta hand om elever, vårdnadshavare och personal som behöver stöd. Skolorna ser också över sina befintliga rutiner och system. Enligt Polisen finns i dagsläget ingen hotbild mot någon annan skola eller aktör.
Samtal för att hantera oro och rädsla
Den fruktansvärda ändelsen i Örebro väcker många känslor och både barn och vuxna kan känna oro och rädsla. Skolans personal kommer att prata om händelsen tillsammans med eleverna och medarbetare från elevhälsan finns tillgänglig för den som behöver extra stöd.
- När något sådant här oerhört tragiskt och omskakande händer i samhället och dessutom i skolmiljö är det viktigt att vi ger utrymme för att bearbeta och prata. Samtidigt strävar vi efter att följa skoldagens vanliga rutiner, för att bidra till lugn och trygghet, säger Niklas Persson, förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen.
Bris har råd kring hur du som vuxen kan prata med barn om otäcka händelser.
Så pratar du med barn om otäcka händelser | Bris Länk till annan webbplats.
1177 har samlat råd till den som påverkas av en allvarlig händelse.
Råd till dig som varit med om en allvarlig händelse - 1177 Länk till annan webbplats.
Det finns också stöd att få via kommunens individ- och familjesupport.
Samtal och stöd för familjen | Hässleholms kommun Länk till annan webbplats.
Rutiner för inrymning och utrymning
Förskolorna och skolorna har rutiner för att hantera händelser inom begreppet pågående dödligt våld, PDV som det brukar benämnas. De övar också på olika sätt hur man ska agera för att skydda sig själv och andra.
- Vi har rutiner som uppdateras och övas regelbundet, men när en sådan här händelse inträffar är det skäl att se över det en extra gång. Skolan ska vara en trygg plats, och vi gör allt vi kan för att det ska vara och upplevas så även idag, säger Niklas Persson.
Respektive skola kommunicerar med elever och vårdnadshavare via de vanliga kanalerna, som via Schoolsoft och i mötet med lärare och annan skolpersonal.
Vuxenutbildningen
- Inom vuxenutbildningen fokuserar vi idag på omhändertagande, tillgänglighet och kommunikation och jag uppfattar just nu stämningen som lugn ute på våra enheter. Vi utgår från fakta och expertis när vi gör bedömningar om eventuella säkerhetsåtgärder och ser till att vara aktiva och samordnade. Samtidigt vill jag trycka på att vi inte är i något krisläge utifrån händelsen, säger Martin Franklin, förvaltningschef för arbetsmarknadsförvaltningen.
Samverkan mellan kommunen och lokal polis
Kommunen har kontinuerliga avstämningar internt mellan olika förvaltningar och samverkar med Polisen. I dagsläget bedömer Polisen att det inte finns någon hotbild mot andra skolor eller aktörer. Om lägesbilden förändras kommer Polisen att meddela kommunen.
Undvik spekulationer
Det är viktigt att vara källkritisk och undvika spekulationer och rykten när fasansfulla brott sker i samhället. Dela inte bilder eller information som inte är bekräftade av myndigheter. På Krisinformation.se kan du läsa bekräftad information.
Samlad information om skolskjutningen i Örebro - Krisinformation.se Länk till annan webbplats.
Hjälpte informationen på denna sidan dig?
Dela sidan
Uppdaterad: