Utbildning och barnomsorg
Pris till köket på Läredaskolan
Läredaskolan i Hässleholm har vunnit pris för hur köket uppmärksammat att de serverar svenska livsmedel till eleverna.
- Vi väljer svenska livsmedel i så lång utsträckning som det är möjligt och ville väcka nyfikenhet kring det på ett lekfullt och lärorikt sätt, säger Cherie Gotthardsson, förste kock på Läredaskolan.
Cherie Gotthardsson har tillsammans med medarbetare tagit fram ett enkelt quiz med frågor om hur de arbetar med svenska livsmedel i köket. Det innehåller frågor som hur många procent svenskt kött som de serverar, om det serveras svensk och ekologisk mjölk och vilka livsmedel Sverige är självförsörjande på.
– Det finns många goda anledningar till att vi väljer svenska livsmedel, som exempelvis låg antibiotikaanvändning, hårda kontroller, kortare transporter och stärkt försörjningsförmåga. Quizet gjorde att många av våra matgäster blev nyfikna kring detta och vi fick ett bra samtal om hur vi arbetar med våra svenska råvaror och varför, säger Cherie Gotthardsson.
Exemplet med quizet skickades in som bidrag som i tävlingen ”Hur lyfter ni svenska livsmedel?” arrangerad av organisationerna Svenskmärkning, LRF & Svenskt Kött. Verksamheter som serverar offentliga måltider inom skola, vård och omsorg till exempel kommuner, regioner och privata aktörer kunde vara med och tävla. Priset är en temadag med bland annat gårdsbesök och inspirationsföreläsningar.
Hållbara bröd, stjärnor och svinnsmarta måltider
Köket på Läredaskolan gör många olika insatser kring skolmaten för att förhöja elevernas matupplevelse och minska matsvinn. Under 2024 har de samlat på sig hela tre utmärkelser. Under våren var köket finalist i tävlingen Sveriges hållbaraste bröd, men den gången var det Röinge skolas Pia Nord som kammade hem vinsten med sitt Cilli sin Carne-bröd. Senare under hösten belönades både Läredaskolan och Vannarödsskolans respektive kök med varsin stjärna av organisationen Sveriges Offentliga Måltider för en måltidsupplevelse utöver det vanliga.
– Vi arbetar hårt för att minimera svinnet, får vi rester över så återkommer de oftast igen i en ny rätt och att vi väljer råvaror efter säsong, då är de helt enkelt som bäst och man får ett varierat utbud under hela året, säger Cherie Gotthardsson.
Svenska producenter kan konkurrera på lika villkor
Med hänsyn till lagen om offentlig upphandling kan kommunen inte ställa krav på att det ska vara svenska livsmedel som köps in genom livsmedelsavtalet. Men genom att ställa kvalitetskrav i enlighet med livsmedelsstrategin skapas ökade möjligheter för svenska producenter att konkurrera på lika villkor.
- Färskt kött, fågel, mjölk och ägg som vi serverar kommer från Sverige, likaså är det mesta av , osten och potatisen är svenskt. Under säsong köper vi svenska grönsaker, men tillgången är begränsad vissa tider på året. Här behöver vi tillsammans jobba mer för att öka intresset hos våra barn och elever att smaka och äta mer av rotfrukter och kålväxter, säger Maria Helmersson, chef för måltidsavdelningen.
Så stor andel svenska livsmedel köps in
Kommunen upphandlar livsmedel tillsammans med flera grannkommuner, bland annat Kristianstad, Perstorp och Östra Göinge. Under år 2023 köptes det gemensamt in livsmedel med svenskt ursprung enligt följande andelar:
- Oberett kött 98 procent
- Köttprodukter 95 procent
- Fågel (oberedd) 98 procent
- Ägg 100 procent
- Mejerivaror 91 procent
Juryns Motivering
Er aktivitet, där ni genomförde en quiz om hur ni arbetar med svenska råvaror och varför är ett lysande exempel på hur man kan engagera och utbilda matgäster. Genom att presentera svaren och en faktatext om fördelarna med att välja svenskt, har ni tydligt lyft fram fördelarna med livsmedel producerade i Sverige, både animalier och vegetabilier. Detta har inte bara ökat kunskapen om var maten kommer ifrån och hur den produceras, utan också inspirerat deltagarna att stanna upp, fundera och ställa frågor för att lära sig mer.
Hjälpte informationen på denna sidan dig?
Dela sidan
Uppdaterad: