Bygga bo och miljö
Följ stadsplaneringen för din ort i kommunens nya verktyg
Visste du att du kan enkelt kan få information om de detaljplaner kommunen arbetar med? Det är Vilma Johansson och Beatrice Grahn som tagit fram det nya digitala verktyget.
Trygg och hållbar plats
Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen arbetar för att vår kommun ska vara en trygg, trivsam och hållbar plats att leva på. De ansvarar för frågor som rör stadsplanering, bygglov, miljöskydd, naturvård och tillsyn av olika verksamheter för att säkerställa att regler och lagar följs.
Förvaltningen har drygt 70 medarbetare och Vilma Johansson och Beatrice Grahn, båda 26 år, är två av dessa.
Vilma är verksamhetsutvecklare och arbetar mot förvaltningens planavdelning. Hon är utbildad samhällsplanerare.
Vad är roligast med ditt jobb?
- Det är att få utveckla arbetsprocesser och system för att vi ska kunna leverera så bra kvalitet på detaljplaner och planprojekt som möjligt.
- Variationen av uppgifter gör också mitt jobb väldigt spännande. Ena dagen kan jag sitta och digitalisera vår översiktsplan, och andra dagen ska jag skicka ut en detaljplan på samråd till våra medborgare.
Beatrice Grahn är GIS-utvecklare. GIS står för geografiska informationssystem och är ett digitalt verktyg som hjälper oss att samla in, analysera och visualisera geografisk information. Det kan handla om allt från att skapa kartor över kommunens vandringsleder till att identifiera passande områden för ökad bostadsbebyggelse. GIS gör det lättare att fatta smarta beslut som gynnar både miljön och invånarna.
Vad ingår i din tjänst, Beatrice?
- Mitt huvudansvarsområde är att ta fram statistik kopplat till fastigheter och befolkning. Det inkluderar till exempel kommunens befolkningsprognos, statistik om bilinnehav, analyser till bostadsförsörjningen och mycket annat.
Nytt digitalt verktyg
Förvaltningen arbetar för att det ska bli så lätt som möjligt för medborgare att få information om alla de frågor som rör miljö- och stadsbyggnadsområdet. Vilma och Beatrice har precis tagit fram ett planverktyg som gör det lättare att se vad som planeras i kommunen. Verktyget visar samtliga pågående planer.
Berätta om planverktyget.
- Här visas alla pågående planer, alltså de detaljplaner som kommunen arbetar med, men som ännu inte antagits. Alla planer har ett huvudändamål som talar om huvudsyftet med planen. Det kan till exempel vara centrumverksamhet, industri eller bostäder.
Vilka kan använda det?
- Alla! I planverktyget finns länkar till de planer som är ute på samråd och granskning. Under samråd och granskning har du som medborgare möjlighet att lämna synpunkter.
Så använder du verktyget
Längst till vänster i verktyget finns samtliga pågående detaljplaner listade.
Klicka på en rubrik - då visar kartan var detaljplanen finns. Därifrån kan du sedan gå direkt till planens webbplats och få grundligare information om planen.
Du kan också röra dig i kartan och klicka på områdena därifrån.
Fast informationen
Som fast information i verktyget visas:
- Antal pågående planer i hela kommunen och i respektive ort
- Hur många bostäder planerna kan ge
- Hur många hektar planerad industrimark planerna kan ge
För exploatörer och för dig som vill ansöka
Är du exploatör och vill ansöka om planbesked? Det är också möjligt att göra i verktyget.
För politiker och andra intresserade
I planverktyget är det möjligt att få en överblick över alla de detaljplaner kommunen arbetar med.
- Det visar var fokus ligger just nu. Informationen som planverktyget ger kan både skapa diskussioner och leda till förändringar, säger Vilma och Beatrice.
Vad är en detaljplan – och varför behövs den?
En detaljplan är som en karta - med tillhörande beskrivning - över hur ett område i kommunen får användas och byggas. Den visar till exempel var det kan bli bostäder, butiker, parker, vägar eller skolor. Detaljplanen bestämmer också saker som hur höga husen får vara och hur marken ska användas för att skapa en trygg och trivsam miljö.
Att ta fram en detaljplan är en del av kommunens planarbete. Det handlar om att tänka långsiktigt och balansera olika behov – som bostäder, arbetsplatser och natur – så att kommunen kan utvecklas på ett hållbart sätt. Planarbetet är också ett sätt att säkerställa att det som byggs följer lagar och regler och att de som bor och verkar i kommunen får säga sitt.
Hjälpte informationen på denna sidan dig?
Dela sidan
Uppdaterad: