Näringsliv och företag
Årets Hässleholmare
Pernilla Andersson, artist, kompositör och producent, blev Årets Hässleholmare 2024. Vinnaren tillkännagavs vid Hässleholms Galakväll den 15 november.
Motiveringen lyder
”Bland toner som hörs över hela landet, finns ett engagemang som sträcker sig långt bortom scenen för att ge röst åt dem som inte alltid lyssnas på. Med sväng och finess tonsätter hon såväl de stora produktionerna som de lokala parkerna – lika självklar i det folkliga strålkastarljuset som bakom spakarna vid mixerbordet. Fredagsdansen sker numera i köket i storstaden, men känslorna för Göingebygden finns kvar. Johnny Cash och Nina P i all ära, för oss är det en annan musikalisk stjärna vi har nära.
Artisten, kompositören och producenten – Årets Hässleholmare – Pernilla Andersson.
Artist, kompositör och producent utsedd till Årets Hässleholmare
Pernilla Andersson har haft en lång, framgångsrik karriär och varit mångfaldigt Grammisnominerad. För närvarande är Pernilla aktuell i samband med Hannes Holms filmatisering av Jonas Karlssons bok "Regnmannen", som kompositör till musiken.
Det var som om ni visste att jag behövde den här utmärkelsen just nu! Det känns väldigt fint och jag är närmast rörd.
Pernilla Andersson är mitt inne i en skapande process som kompositör. Som sådan har hon varit Grammisnominerad flera gånger, men det pågående projektet, filmatiseringen av boken Regnmannen, ” är ändå något speciellt, om man ska tro den folkkära artisten och producenten.
Pernilla Andersson, som växte upp i Hässleholm, har haft en lång karriär och lämnade nordöstra Skåne redan som 17-åring, efter att ha fått ett stipendium till Balettakademien i Göteborg. Hon fann sig inte riktigt tillrätta och via jazzlinjen på Skurups folkhögskola blev istället musiken hennes yrkesfokus.
Det var ändå dansen, som jag började med i Hässleholm, som för första gången fick mig att känna att jag var duktig på något.
Hon gick balettskola ovanför Nisses Varuhus och hon minns nervositeten inför den första uppvisningen i Linnéskolans aula.
Jag var nervös när jag passerade Qpoolen, svängde in mot skolan och kände att ”nu smäller det”. Men jag är vänsterhänt och dansade fel. Pappa filmade och man kunde höra hur han suckade, ha ha!
Banden till barndomens Hässleholm är starka och det anas en hel del nostalgi hos Pernilla Andersson.Skidåkningen vid Gäddastorp är till exempel ett fint minne. Rädsla för att gå genom isen på Finjasjön en mindre angenäm hågkomst. Att hennes första kärlek i lågstadiet hivade hennes cykel i ett buskage på Väster glömmer hon heller inte så lätt (efterforskningar visar att gärningsmannen troligen var kär han också men uttryckte det på ett udda vis).
I december fyller hon 50 år.
Hur förhåller du dig till det?
När jag var yngre så kände jag mig mer jagad och ville bevisa mig. Nu är jag coolare, roligare att umgås med och tänker och skriver bra. Jag blir även glad över mycket mindre ting, som när jag var ute och fiskade och såg en havsörn. Det var så vackert att jag kunde ha klivit av där och då och ändå varit nöjd med det liv jag levt.
(Pernilla understryker att hon gärna lever länge än).
Erfarenhet och en lång karriär har även satt henne i en eftersträvansvärd jobbsituation.
Jag gör just nu musiken till Hannes Holms filmatisering av Jonas Karlssons bok ”Regnmannen” (med Robert Gustafsson i en av huvudrollerna). Jag har funnits med i branschen så länge att jag blir uppringd och erbjuden ett sådant här jobb. Det har jag väntat på i hela mitt liv, att få tonsätta ett manus. Det är jäkligt spännande att vara med i processen. Regnmannen har premiär först nästa jul.
Känns det inte som väldigt lång tid att vänta på att få offentlighetens bekräftelse?
Jo, verkligen! Det är just därför utmärkelsen som Årets hässleholmare kom i rätt tid. Det kunde jag behöva, så att jag inte ballar ur, ha ha.
Pernilla Andersson känner tacksamhet gentemot såväl juryn som Hässleholms kommun.
Det känns som att man satsar på sina invånare och tar hand om dem. Det är ett sådant samhälle man vill leva i.
Kriterier Årets Hässleholmare
Utmärkelsen går till en person som bidragit till att Hässleholms kommun fått en positiv uppmärksamhet i omvärlden och som genom sitt engagemang för kommunens utveckling blivit en inspiratör för andra.
Om utmärkelsen Årets Hässleholmare
Utmärkelsen Årets Hässleholmare syftar till att uppmärksamma aktörer som bidragit till att Hässleholm fått en positiv uppmärksamhet i omvärlden eller som genom sitt engagemang för Hässleholms utveckling blivit en inspiratör och förebild för andra.
Tidigare års Hässleholmare
Genom åren har såväl artister som sportprofiler, företagsledare och festivalarrangörer belönats med utmärkelsen:
2004 – Jan Brink
2005 – Spiros Mylonopoulos
2006 – Bjarne Öhrling
2007 – Gullbritt Jonasson
2008 – Glenn Wish
2009 – Siesta
2010 – Johan T Karlsson (Familjen)
2011 – Vittsjö GIK:s damlag
2012 – Robin Stjernberg
2013 – Robin Stjernberg
2014 – Nilla Fischer
2015 – Ann-Marie Rauer
2016 – Bergendahls
2017 – Peps Persson
2018 – Torsjö Live (Mats Gunnarsson och Jonas Johansson)
2019 – Jacob Karlsson
2020 – Joddla med Siv
2021 – Claes Göran Wilke
2022 – Madlén Sjögaardh
2023 – Sven Jinert
2024 – Pernilla Andersson
Hjälpte informationen på denna sidan dig?
Dela sidan
Uppdaterad: