Hässleholms kommun

Uppleva och göra

En festival för hela Hässleholm

Den första juni drar festivalen Ljungdala Live igång för första gången. Det blir två fullspäckade dagar med musik, fotbollsturnering, mat, utomhusbio, besök från näringslivet och mycket mer. Bakom arrangemanget står organisationen Youngstival som samarbetar med Hässleholms kommunkoncern, flera aktörer från näringslivet och Ljungdalaborna själva.

Eyobel Samson står brevid en rollup för Ljungdala live.

Eyobel Samson är verksamhetsledare på Youngstival och initiativtagare till Ljungdala Live.

Initiativet till festivalen kommer från Ljungdalabon Eyobel Samson, 22, som arbetar som verksamhetsledare inom Youngstival. Youngstival är en ideell organisation med sitt säte i Kristianstad som arbetar med att erbjuda ungdomar en plats att utvecklas, få erfarenhet och skapa ett kontaktnätverk. Under flera år har organisationen anordnat en festival i Tivoliparken i Kristianstad tillsammans med sina ungdomsdeltagare, och nu har Eyobel Samson tagit hem konceptet till Ljungdala där han själv har bott i halva sitt liv.

– Det här är en festival för hela Hässleholm som våra ungdomar har planerat från grunden, berättar Eyobel Samson, som hoppas att Hässleholmare från hela kommunen ska passa på att besöka området den första och andra juni. När jag var yngre hade jag inte så många förebilder i Hässleholm, eftersom förebilderna flyttade härifrån. Men nu ska vi visa upp stjärnorna vi har här.

Förutom ungdomarna som är engagerade i festivalen kommer även boende på området som står utanför arbetsmarknaden få chansen att jobba i mattältet som kommer finnas på plats.

– Vi vill ge dem lite arbetslivserfarenhet och stolthet om vi kan, säger Eyobel Samson.

En områdeskarta över festivalen.

Festivalområdet är uppdelat i tre zoner med olika aktiviteter. Illustration: Youngstival

Vårt Ljungdala

Festivalen är en del i ett större samverkansarbete med namnet Vårt Ljungdala som bedrivs mellan Hässlehem, Hässleholms kommun och aktörer inom näringslivet. Syftet med arbetet är att lyfta fram Ljungdala som en positiv del av Hässleholm och öka trivseln, tryggheten och sysselsättningen i området.

– Vi startade det vi kallar ”Vårt Ljungdala” för att vi såg att 7 av 10 barn lever i ekonomiskt utsatta hushåll och med det finns det en risk för att fler barn och ungdomar lockas till kriminalitet, säger Ola Richard, VD på Hässlehem AB. Vårt Ljungdala handlar om att få fler i arbete, skapa en meningsfull fritid och bidra till livskvalité för de boende i området. Glädjande är att vi redan ser en positiv utveckling, men vi har mycket kvar att göra.

Från deltagare till verksamhetsledare

Drömmen om att starta en folkfest hemma i Ljungdala har Eyobel haft med sig länge. När han flyttade till området för mer än tio år sedan hade han problem med mobbning med sig i bagaget, men i Ljungdala kände han en stark gemenskap och fick snabbt vänner ute på gårdarna.

När tillvaron började kännas enformig under gymnasietiden sökte han sig till Kristianstad där Youngstival hade sin verksamhet. Där fick han utrymme att utvecklas och en plats att plugga, umgås och slipa på sina DJ-färdigheter. Redan då satt han och skrev projektplaner under rasterna.

– Efter studenten fick jag ett samtal från Tim Omorogieva, grundaren av Youngstival, som frågade om jag ville ha ett jobb hos dem. Det var inget stort arvode, men jag tackade ja för att kunna utvecklas och skapa kontakter.

Idag är Eyobel verksamhetsledare inom organisationen och arbetar bland annat med att etablera Youngstival i fler kommuner – även Danmark finns med i framtidsplanerna.

En festival med betydelse för både Ljungdala och Hässleholm

Samarbetet med Hässlehem startade med att företagets VD Ola Richard hörde Eyobel berätta om sin uppväxt och drömmar om att starta en festival i Ljungdala i en podcast.

– Efter det kontaktade Ola mig och bjöd in till ett uppstartsmöte i Kulturhuset. Jag åkte dit med Tim och direkt på vägen hem skrev jag projektplanen i bilen.

Med Ola Richards hjälp fick Eyobel möjlighet att presentera konceptet för kommunens ledningsgrupp, som sa ja direkt.

– När idén om Ljungdala Live kom upp tvekade vi i Hässleholms kommun inte utan beslutade sponsra delar av festivalen, berättar Ulf Bengtsson, kommundirektör. Vi är tillsammans med Hässlehem engagerade i Vårt Ljungdala och den här typen av arrangemang är precis sådant vi vill se. Festivalen kommer betyda mycket för både Ljungdala och hela Hässleholm.

Biträdande kommundirektör Amra Salihovic stämmer in.

– Av egna erfarenheter vet jag hur viktigt det är att känna sig inkluderad och som en del av ett sammanhang. Ungdomars röster och visioner och en festival där vårt Ljungdala pulserar av delaktighet och gemenskap är ett sätt att skapa just det. Jag hoppas att hela Hässleholms kommun sluter upp, besöker Ljungdala Live och gör dagarna till en riktig folkfest.

”Vi har skapat det här tillsammans som samhälle”

I maj är förberedelserna inför festivalen i full gång. På frågan om vad han själv ser mest fram emot under festivalen svarar Eyobel:

– Det kommer vara en fantastisk syn att se på vad jag, mina ungdomar, ledare, eldsjälar och vi som samhälle har skapat tillsammans här. Den här festivalen kommer vara i ett område där jag vuxit upp, lärde mig cykla och skaffade vänner för livet.

– Och så klart att se Hässlehems lag spela fotboll, lägger han till.

Det här händer under Ljungdala live

Zon ett

 • Fotbollsturnering.
 • Aktivitetstält. Här kan du bland annat träffa IFK Hässleholm, Hässleholm miljö AB som lär ut i sopsortering, Sparbanken Skåne, Nyföretagarcentrum och unga entreprenörer som visar upp sina verksamheter.

Zon två

 • Graffitimålning – rita vad du vill och träffa ett proffs.
 • Hoppborgar och hinderbanor.
 • Mattält och matvagnar.

Zon 3

 • Dag ett – utomhusscen med artist.
 • Dag två – utomhusbio med Hesslecity.

Samarbetspartners

 • Youngstival - arrangör
 • Ung i evenemang - arrangör
 • Sparbanken Skåne
 • Hässlehem AB
 • Hässleholm Miljö AB
 • Hässleholms kommun
 • Hesslecity
 • Hotell Statt Hässleholm
 • Peneton AB
 • Jape
 • K-Fastigheter
 • EnRival
 • Hässleholms Bilcentrum
 • VVS Montören
 • FASAB Mark AB
 • Levins Elektriska AB
 • Svenska kyrkan

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: