Hässleholms kommun

Uppleva och göra

Världens första klimatsmarta naturgräsplan invigd på Österås IP

Fotboll utomhus på gräs året om? Nu är det möjligt på Österås IP! Torsdagen den 26 oktober var det dags att inviga världens första klimatsmarta naturgräsplan och för österlenbaserade Skånefrö att överlämna den till Hässleholms kommun.

Representanter från Skånefrö och Hässleholms kommun samt inbjudna gäster från kommuner och fotbollförbund deltog vid överlämningen.

MFF Akademin fick inviga planen med en match på 2x5 minuter.

Dummybild

Hässleholms kommun först på bollen

Under våren 2023 letade Skånefrö efter en samarbetspartner att agera testpilot och Hässleholms kommun nappade på projektet.

Det har varit ett enormt engagemang från alla inblandade och vi är både tacksamma och mycket glada att få vara först ut med detta unika och miljövänliga koncept”, säger Anders Rosengren, förvaltningschef för Kultur- och fritidsförvaltningen på Hässleholms kommun.

I början av maj månad sattes spaden i marken på Österås IP för att byta ut en av konstgräsplanerna med miljöfarligt gummigranulat till den nya planen. Naturgräsplanen har ett helslutet, automatiserat system som möjliggör spel på naturgräs året om och till och med bidrar positivt till miljön.

Det är många timmars forskning och utveckling som ligger bakom vårt världsunika och klimatsmarta koncept för fotbollsplaner med möjlighet till året runt-spel runt på naturgräs. Att nu äntligen få se resultatet av allt arbete i full skala är helt fantastiskt!”, säger Sven-Olof Bernhoff, VD för Skånefrö.

Hässleholm Miljö AB sponsrar naturgräsplanen med fjärrvärme och Globe Technologies med klimatsmarta maskiner.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: