Hässleholms kommun

Uppleva och göra

Ta dig ut i Hässleholms kommuns natur i sommar

Sommaren är här och då kan du passa på att utforska Hässleholms kommuns vackra och varierade natur. Här finns ett stort utbud av utomhusaktiveter att upptäcka runt om i kommunen. Kom ihåg att visa hänsyn för natur, djur och människor och att följa allemansrätten.

Vindskydd på Hovdala

Foto: Ida Forsberg

För den som vill ta det lugnt och bada finns det tretton kommunala badplatser att välja på vid våra sjöar. Du som däremot längtar efter att röra på dig kan till exempel ge dig ut på den nya Cykelleden Skåne, spela frisbeegolf eller ta en promenad i ett av våra natursköna strövområden.

Ta med dig hela familjen på aktivitetsrunda med bollkul i Djupadalsparken, eller åk ut på äventyr och låt barnen testa vildmarkslivet för en natt i ett av de unika vindskydden Birk, Birka och Ronja. Vindskydden bokar du via kommunens hemsida. Där finns också mer information och fler tips på utomhusaktiviteter och naturupplevelser i kommunen.


Aktiviteter, natur och friluftsliv
Boka vindskydden Birk, Birka och Ronja Länk till annan webbplats.

Var rädd om naturen

Kom ihåg att visa hänsyn när du vistas i naturen. Skada inte mark och växter och lämna inget skräp på platsen. Håll hunden kopplad när ni är ute och går så att vilt och betande djur inte blir störda.

Det här är några regler från Allemansrätten som kan vara bra att ha koll på i sommar:

  • Det går bra att tälta något enstaka dygn i naturen, men välj en plats som inte ligger nära bostadshus. Det är också viktigt att inte störa markägaren eller skada naturen.
  • Du får cykla i naturen och på enskilda vägar så länge du inte skadar marken. Men det är inte tillåtet att cykla över tomter eller planteringar.
  • Du får inte gå eller vistas på mark och åkrar där det växer grödor.
  • Du får vistas i djurhagar, men kom ihåg att stänga grinden efter dig.
  • Det är okej att rida i skog och mark om inte marken eller trädens rötter blir skadade.

Elda försiktigt

Var alltid försiktig när du ska elda eller grilla och tänk på att följa eldningsförbud när de gäller. I Hässleholms kommun är det eldningsförbud från och med den 25 maj. Det innebär att det är förbjudet att elda och grilla i skog och mark. Det är fortfarande tillåtet att grilla på fasta grillplatser. Elda aldrig direkt på eller precis intill berghällar eller större stenblock, eftersom det skadar berget.

Du kan läsa mer om eldningsförbudet och vad som gäller på kommunens hemsida.


Eldningsförbud i Hässleholms kommun

Vill du veta mer om allemansrätten?

Om du vill lära dig mer om allemansrätten och vilka regler som gäller kan du titta på filmen Allemansrätten – inte störa inte förstöra från Naturvårdsverket.

Skärmbild av filmen Allemansrätten – inte störa inte förstöra

Klicka på bilden för att titta på filmen Allemansrätten – inte störa inte förstöra på Youtube

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: