Hässleholms kommun

Omsorg och stöd

Till dig som är vårdnadshavare till en tonåring

Sommaren är här och nu väntar en skön ledighet för våra barn och ungdomar. Fint väder och lediga dagar inbjuder till mer häng utomhus och en ökad risk att din ungdom testar alkohol eller droger. Du som vårdnadshavare har alltid ansvaret för din ungdom. Här får du tips på vad du som förälder kan tänka på när ditt barn rör sig ute i sommar

Några tips till dig som vårdnadshavare

  • Var nyfiken, prata med ditt barn och fråga hur planerna för dagen/kvällen ser ut.
  • Håll kontakten med ditt barn under dagen/kvällen för att veta var hen befinner sig och hur hen mår. Fråga vad ditt barn gör och vilka hen umgås med.
  • Samarbeta och prata med andra föräldrar och vuxna om till exempel gemensamma tider, du är inte ensam om utmaningen att vara vårdnadshavare till en tonåring. Ni kan också bestämma att ni under kvällen rör er ute där ungdomarna befinner sig, tillsammans blir kontrollen enklare.

Tydliga regler kring alkohol underlättar för din fonåring och dig.

Under sommaren är det många som provar alkohol för första gången. Våga därför att prata om alkohol och andra droger med din ungdom. Det behöver inte bli perfekt, bara det blir av.

Forskning visar att de flesta unga vill ha tydliga regler hemma kring alkohol och andra droger. Bjud inte ditt barn på alkohol och köp inte ut alkohol. Ungdomar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer.

fullkoll.nu Länk till annan webbplats. kan du läsa mer om ungdomar och alkohol. Du som vuxen är mycket viktigare än du tror!!

Skadegörelse ökar under sommaren

Skadegörelse är ett vanligt ungdomsbrott. Det händer med jämna mellanrum och då ofta på kommunens byggnader eller annan egendom som till exempel förskolor och skolor. Det är dyrt för kommunen att sanera klotter eller laga rutor, tänk på att din ungdom kan bli ersättningsskyldig. Prata med ditt barn om skadegörelse och vilka konsekvenser det kan ha.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: