Hässleholms kommun

Uppleva och göra

Cykelleden Skåne invigs 3-4 juni

Första helgen i juni är det invigning av tre nya cykelleder i Skåne, varav en går genom Hässleholms kommun. Kom med ut och upptäck din hembygd från cykelsadeln - tillsammans med föreningar längs guidade turer eller på egen hand. Den som är motorintresserad kan med fördel cykla ut till rallytävlingen på Hovdala eller ta sig till Stortorget i Hässleholm för att se avslutningen på motorcykelkortegen. Välkommen ut och ha kul på hjul!

Tre tjejer med cykel går genom en park med björkar och gamla bruna små hus.

Cykelled 101 i Hembygdsparken, Hässleholm. Foto: Apelöga

Första regionala cykellederna invigs

Lördagen den 3 juni invigs Skånes första regionala cykelleder. Region Skåne har tillsammans med 17 kommuner och Trafikverket tagit fram tre nya leder som knyter samman inlandet av Skåne med de nationella cykellederna utmed Skånes kuster.

Hässleholms kommun ingår med fyra etapper längs Cykelled 101 - från Gumlösa i öster till Hultet och Västra Torup i väster. Utmed cirka 70 kilometer i vår kommun bjuds cyklisten på ett varierat landskap med storslagna naturområden, åkrar och ängar med betande djur och samhällen med kultur och service. Leden passerar Vinslöv, Hässleholm och Tyringe med tågstationer vilket gör det enkelt att både ta sig ut på leden eller tillbaka hem.

Aktörer som har verksamhet invid leden inbjuder till pauser för något gott att äta eller dricka, något sevärt eller kul aktivitet, boende för natten och enklare cykelservice.

Etapperna genom Hässleholms kommun:

Etapp 2: Knislinge - Vinslöv 25 kilometer

Etapp 3: Vinslöv - Hässleholm 13,3 kilometer

Etapp 4: Hässleholm - Tyringe 25,2 kilometer

Etapp 5: Tyringe - Perstorp 16,2 kilometer

De regionala cykellederna ska hållas framkomliga från april till oktober.

Positivt för folkhälsan och turismen

- Cykelleden är ett bra tillskott till kommunens utbud av utomhusupplevelser och som ger fina möjligheter för medborgare o turister att upptäcka vår del av Skåne, säger Carina Jönsson Lindholm, verksamhetsutvecklare. Att vara aktiv, vistas i naturen och röra på sig både på fritiden och under semestern ligger i tiden och cykelturismen är ganska stor internationellt, menar Carina. Cyklisterna blir en ny målgrupp för företag och föreningar att utveckla sina verksamheter kring och som också kan bidra till att förlänga säsongen.

- Vi hoppas att många kommer att vilja ta sig ut på leden och upptäcka nya platser och miljöer. På sikt hoppas vi kunna utveckla fler cykelstråk och kortare rundturer från till exempel våra stationsorter, säger Carina.

Kom ut och cykla den 3-4 juni

Under invigningshelgen kan du cykla tillsammans med föreningar längs olika delar av cykelled 101 genom nordöstra Skåne. Svenska Turistföreningen cyklar hela vägen från Kristianstad till Hässleholm och i Tyringe erbjuder byalaget guidade cykelturer med stopp vid historiska platser och annat sevärt.

Föredrar du att ta dig fram i egen takt följer du enkelt de röda skyltarna längs leden märkta med "Cykelleden Skåne 101". Cykla kort eller långt, allt efter egen förmåga och tillgång på tid.

Kika i kartor och program i länkarna nedan vilka aktörer som har öppet under helgen. Paus med minigolf, cykelmacka på stan, tipsrunda på bondgård bland grisar och kängurus eller trädgårdstema och kultur i slottsmiljö är något av det som kanske lockar för ett besök?

Tryckt folder med kartor finns att hämta i Hässleholm på Stadsbiblioteket och Kontaktcenter i Stadshuset

Mer kul på hjul

Samma helg som cykelledsinvigningen går av stapeln arrangeras rally med SM-status på Hovdala samt en motorcykelkortege till förmån för patientföreningen för prostatacancer. Passa på att testa leden till dessa evenemang!

Vägen över Hovdala är avstängd den 3 juni

Notera att vägarna och cykelleden vid Hovdala slott, Trädhuset, Brönnestad och Nösdala kommer att vara avstängda den 3 juni mellan klockan 7-18 på grund av rallyt. Publik till rallyt tar sig med fördel ut längs nya cykelleden då det är begränsat med parkeringsmöjligheter på området. Karta till publikplatserna hittar du i översta länken nedan.

Söndagen den 4 juni är området helt framkomligt igen och man kan då utan bekymmer ta sig fram på cykelleden.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: