Hässleholms kommun

Uppleva och göra

Gästnätterna i Hässleholms kommun har ökat

Den 5 april presenterade Tillväxtverket med hjälp av Statistiska Centralbyrån statistik över kommersiella gästnätter i Hässleholms kommun 2022. Resultatet visar en ökning på 9,2 procent jämfört med år 2021.

En man och en kvinna som ligger på ett trädäck ute på "mossen" på Hovdala Naturområde & Vandringscentrum.

Mossen på Hovdala Naturområde och Vandringscentrum, foto LWimages

Stor ökning av antalet internationella gästnätter

Det är framför allt de internationella gästerna som står för ökningen i Hässleholms kommun där antalet gästnätter är drygt 50 procent fler jämfört med föregående år. I Skåne ökande antalet internationella gästnätter med drygt 82 procent respektive drygt 115 procent i Sverige. Den största ökningen står antalet gäster från Frankrike, Storbritannien och Schweiz för.

De nationella gästnätterna ökade med 2,8 procent i Hässleholms kommun. De nationella gästnätterna ökade med nästan 12 procent i både Skåne och Sverige.

Naturen i Hässleholms kommun lockar den internationella besökaren

- Vi ser att många internationella besökare söker sig till Hässleholms kommun med anledning av vår fantastiska natur. Man vill uppleva lugnet som naturen ger men gärna i kombination med att vara aktiv. Vandring, cykling, fiske och golf är populära utomhusaktiviteter och starka reseanledningar till Hässleholms kommun, säger Ida Flygare, näringslivsutvecklare i Hässleholms kommun.

Släppta coronarestriktioner, en god Sverigebild, den svaga kronan och de marknadsföringsinsatser som gjorts under året kan också ha påverka utfallet.

- Det är positivt att se att vi 2022 nästan är tillbaka på samma nivåer vad gäller antalet gästnätter som 2019, före pandemin säger Ida Flygare.

Fakta

Gästnätter avser antal nätter en gäst har spenderat på boendeanläggningar med kommersiell övernattningsverksamhet i Sverige. Det gäller alltså hotell, stugbyar, vandrarhem, campingar och förmedlade privata stugor och lägenheter, men inte Airbnb. På kommunnivå redovisas endast siffror för kommersiellt förmedlat boende som hotell, stugby, vandrarhem och camping, dock inte kommersiellt förmedlade privata stugor och lägenheter.


Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: