Hässleholms kommun

Kommun och politik

Manifestation den 9 november till minne av Kristallnatten

Den 9 november manifesterar Hässleholms kommun tillsammans med samtliga partier i kommunfullmäktige mot utanförskap, våld och rasism. Detta till minne av Kristallnatten 9-10 november 1938 då tusentals judars affärer, hus och synagogor förstördes i Nazityskland.

Kom och lyssna till tal och musik

Vi träffas i foajén i Hässleholm Kulturhus den 9 november klockan 17.30. Manifestationen inleds med en kort samling som leds av kommunfullmäktiges ordförande Erik Berg (M). Huvudtalare är Carl-Johan Bauler, chefredaktör Norra Skåne. Kulturskolans flöjtkör står för musiken.

Fackeltåg till kyrkbacken

Efter samlingen bildar vi ett fackeltåg och vandrar tillsammans från kulturhuset till kyrkbacken. Hässleholms kyrka är öppen mellan klockan 18 och 19 för den som önskar och där spelas stilla musik.

Tillsammans tar vi avstånd

Tillsammans tar vi avstånd från och bekämpar hat, hot och våld. Vi accepterar inte utanförskap och rasism. Vi accepterar inte mobbning och hatinlägg i sociala medier. Tillsammans verkar vi för ett öppet, tryggt och välkomnande samhälle.

Opolitiskt arrangemang öppet för alla

Arrangemanget är gratis, öppet för alla som vill delta och kräver ingen föranmälan. Mötet är helt opolitiskt och därför ska partisymboler, partipolitiska yttranden eller liknande inte förekomma i samband med arrangemanget.

Om Kristallnatten

Natten mellan den 9 och 10 november 1938 i Nazityskland brändes och förstördes över 1 400 synagogor och bönehus. Omkring 7 500 judiska butiker vandaliserades och plundrades och skyltfönstren krossades. Även judiska hem vandaliserades och hundratals judar misshandlades och omkring 400 mördades.

De efterföljande veckorna greps mer än 30 000 judar som skickades till koncentrationsläger. Den våldsamma judeförföljelsen fick namnet Kristallnatten på grund av glassplittret från alla de krossade skyltfönstren som täckte gatorna.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Uppdaterad: