Hässleholms kommun

Kommun och politik

EU-projekt om ”Nudging” vill minska nedskräpning i naturdestinationer

Projektet ”SB Nudging - Nudging in the South Baltic Region” har undersökt hur metoden ”Nudging” kan användas för att minska nedskräpning i naturdestinationer runt södra Östersjön. ”Nudging” är en metod för att förändra människors beteenden genom att göra det lättare att göra vissa val. Vi har intervjuat Anna Josefsson som är projektansvarig.

Anna Josefssin i blåblommig tröja framför ett träd med höstfärger.

Hej Anna! Du är arbetar på EU-kontoret Skåne Nordost och är samordnare för projektet. Kan du berätta om varför ni ville genomföra projektet?

- Pandemin ledde till att fler människor vistas i naturen och det har gjort att nedskräpningen tyvärr ökat. ”Nudging” är ett verktyg för att jobba med den utmaningen.

”Nudging” är en metod för att förändra människors beteenden genom att göra det lättare att göra vissa val. Vad kan detta innebära i ert projekt?

- På svenska brukar man översätta nudging till ”en liten knuff i rätt riktning”. Det ska vara lätt att göra rätt. Detta kan innebära att sätta ut soptunnor vid populära rastplatser, eller att erbjuda avfallspåsar att ta med vid vandringssträckans start. Detta gör att skräp inte hamnar i naturen.

Vad hoppas ni kunna uppnå med projektet?

- Målet är att skapa ett partnerskap med andra länder som jobbar med denna fråga. Vi har fått ett väldigt bra underlag till ett genomförandeprojekt som vi kommer söka pengar för nästa år.

Tack för intervjun Anna!

Om projektet

Projektet ”SB Nudging - Nudging in the South Baltic Region” har undersökt vilka förutsättningar som behövs för att göra turismen i naturdestinationer mer attraktiv och hållbar. Förstudien har undersökt hur metoden ”Nudging”; kan användas för att minimera nedskräpning och avfall. Du kan läsa mer om projektet:

Om projektet SB Nudging Länk till annan webbplats.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: