Hässleholms kommun

Kommun och politik

Hur är det att göra utbytesstudier via Erasmus+?

Under oktober anordnar Eurodesk årligen kampanjen Time to Move. Kampanjen syftar till att informera ungdomar om möjligheterna till studier, volontärarbete, praktik eller jobb utomlands. Europa Direkt har intervjuat Mario Smarchi, utbytesstudent vid Lunds universitet, för att höra om hans erfarenheter av att studera i Sverige genom Erasmus+. Mario är 20 år och kommer från Italien.

Mario som står vid sin cykel, med berg i bakgrunden.

Mario Smarchi är utbytesstudent vid Lunds universitet.

Vad studerar du?

- Jag studerar engelsk lingvistik och litteratur.

Varför valde du att åka på en utbytestermin? /

- Jag tycker att åka på utbytesstudier är en central del i att plugga på universitetet. Man får ny kunskap som man inte skulle ha fått i sitt hemland.

Vad är det bästa med att göra utbytesstudier?

- För mig har det varit möjligheten att förbättra mina språkkunskaper i franska och engelska. Jag har även träffat människor från hela världen, och det har varit en möjlighet för mig att flytta hemifrån.

Vad är ditt intryck av Sverige?

- Sverige är ett väldigt trevligt land! Väldigt välorganiserat med många cyklarbanor och parker. Människorna är väldigt snälla och hjälpsamma. Jag har bara varit i Sverige i två månader, men hittills är min upplevelse av landet mycket positiv.

Kan du ge ett tips till någon som ska göra utbytesstudier via Erasmus+?

- Ha roligt! Så länge du har tak över huvudet och vet var universitet ligger så är sannolikheten att du får en positiv upplevelse väldigt hög.

Om Erasmus+

Erasmus+ är EU:s program för utbildning, ungdom och idrott. Myndigheten för ungdoms-och civilsamhällesfrågor (MUCF) är nationellt programkontor i Sverige för ungdomsdelen av programmet. Unga och personer som arbetar med unga får möjlighetet till utbyte, projekt och samarbeten i andra länder.

Mer om Erasmus+ Länk till annan webbplats.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: