Hässleholms kommun

Kommun och politik

Mat i fokus på årets krisberedskapsvecka

Nu är det åter dags för Krisberedskapsveckan, en kampanj för att stärka vår motståndskraft mot kriser och i yttersta fall krig. Årets kampanj, som pågår under vecka 39, fokuserar på mat och livsmedelsförsörjning. Vad har du hemma i ditt skafferi?

Vitt köksskåp med öppna luckor. Matvaror som pasta, ris och gryn finns på hyllorna.

Pasta, konserver, kex, energibars och dryck som klarar sig i rumstemperatur är exempel på bra matvaror att jämt ha i skafferiet.

Hållbar mat som är bra att ha hemma

Vardagen kan plötsligt vändas upp och ner, vilket pandemin, invasionen av Ukraina och förra årets it-attack mot en butikskedja påminner oss om. En del av din viktiga hemberedskap som privatperson är att ha mat hemma för att klara dig minst ett par dagar, men helst en vecka eller till och med längre.

Välj hållbar mat som du kan tillaga snabbt utan någon större mängd vatten, eller mat som kan du kan äta utan att tillaga alls. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har samlat tips på matvaror som är bra att ha hemma. De ger också råd om hur du är välförberedd för en kris när det gäller värme, vatten och kommunikationsmöjligheter.

Förbered dig för kris (msb.se)Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

Förbered din krislåda

För att klara dig själv en tid om det exempelvis blir ett längre strömavbrott eller annan störning i samhället, är det bra att ha en förberedd krislåda. Den kan exempelvis innehålla radio med batteri, stormkök och bränsle, tändstickor, stearinljus, ficklampa, kontanter och en lista med viktiga telefonnummer.

Under krisberedskapsveckan kan du se exempel på krislådor på biblioteken i Hässleholm, Tyringe, Hästveda, Vinslöv, Bjärnum, Vittsjö och Sösdala. Lådorna finns tillgängliga från tisdag den 27 september till lördag den 1 oktober under bibliotekens ordinarie öppettider.

Du är en del av Sveriges beredskap

Hur förberedd du är påverkar hur Sverige kan klara en kris eller ytterst krig. Ju fler som kan klara sig själva en tid, desto bättre kan myndigheter och organisationer fokusera på att hjälpa dem som har svårast att klara sig själva, exempelvis äldre eller sjuka personer. Alla andra behöver kunna klara sig utan samhällets stöd i minst en vecka. På så sätt är du en viktig del av Sveriges beredskap.

En återkommande vecka med dina förberedelser i fokus

Krisberedskapsveckan är en årlig nationell kampanj som samordnas av MSB. Målet med veckan är att fler människor ska vara förberedda inför en eventuell kris.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: