Hässleholms kommun

Bygga bo och miljö

Recoma AB får kommunens miljöpris

Hässleholmsföretaget Recoma får Hässleholms kommuns miljöpris 2022. Företagets affärsidé är att ge nytt liv till avfall genom att tillverka byggskivor.

Fyra nominerade

Recoma var en av fyra nominerade miljöpristagare som miljö- och stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott hade att ta ställning till.

Företaget grundades 2021 av företagets vd Max Rosenberg samt tre andra.
- Jag bodde utomlands under några år och fick inblick i hur avfall kan användas som byggmaterial. När jag kom tillbaka till Sverige bestämde jag mig för att starta det här företaget. Byggbranschen är en bransch som står för en stor del av koldioxidutsläppen. Jag ville göra något som kan minska det.

Nytt liv till avfall

Affärsidén är alltså att ge nytt liv och värde till avfall som annars haft förbränning som slutstation. Avfallet omvandlas med hjälp av värme och tryck till byggskivor som kan ersätta andra icke-cirkulära och mer energi- och utsläppsintensiva material.

Öppnar snart anläggning

Recoma bygger nu upp sin första anläggning för massproduktion i Hässleholm med planerad driftstart i november 2022.
- Årets miljöpristagare visar på en innovativ idé som de har lyckats omsätta i praktiken. Hur vi ska kunna återbruka material i nya branscher är något som vi från miljö- och stadsbyggnadsnämnden vill premiera, säger ordförande Kenny Hansson (M).

På rätt spår

Miljöpriset har delats ut i Hässleholm sedan 1988. Prissumman är på 20 000 kronor.

- Det är en jättekul bekräftelse att vi är på rätt spår! säger Max Rosenberg på Recoma AB.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: