Hässleholms kommun

Jobb och företagande

Kommunen satsar på feriearbeten för ungdomar

I år erbjuder Hässleholms kommun feriearbete och sommarföretag för unga födda 2004 - 2008. Feriearbetena finns i kommunens verksamheter och inom föreningar. Målsättningen är att alla ungdomar i Hässleholms kommun som vill feriearbeta ska erbjudas möjligheten att göra det minst en gång innan de fyller 18 år.

Ungdomar erbjuds feriearbete och driva företag i sommar

I år kommer alla ungdomar som är födda mellan 2004 och 2008 att inkluderas, på olika sätt. De som är födda 2004, 2005 och 2006 kan söka feriearbete och de som är födda 2006, 2007 eller 2008 kan söka till sommarföretag, en satsning där ungdomarna får stöd och ett startkapital för att kunna starta och driva ett eget företag.

Antal som erbjudits feriearbete är i år 238 unga. 17 unga har också erbjudits att starta sommarföretag. Varje år prioriteras en viss årskull, och i år är det unga födda 2005. Arbetsmarknadsenheten hade i år glädjen att kunna erbjuda en plats till alla 17-åringar som sökte ett feriearbete. Detta ligger i linje med målet att Hässleholms kommun ska kunna erbjuda alla ungdomar i Hässleholm ett feriejobb minst en gång innan de fyller 18 år.

Flera olika arbetsområden

Platserna finns inom föreningar samt kommunens förvaltningar med arbetsuppgifter inom äldreomsorg, barnomsorg, lokalvård, vaktmästarsysslor, parkarbete och administrativt arbete. Bland de unga som erbjudits feriearbete finns också 19 ungdomar som kommer att arbeta som gatumusikanter, där förhoppningen är att förgylla utemiljön runt om i Hässleholm.

Viktig erfarenhet för unga

Feriearbete är en viktig del för att ge unga i Hässleholms kommun erfarenheter av arbetslivet och en inblick i kommunens verksamhet. Arbetsmarknadsenheten som arrangerar kommunens feriearbeten håller just nu informationsträffar för alla ungdomar som ska feriearbeta för att berätta lite om vad det innebär att arbeta på en arbetsplats och vad som kan vara bra att tänka på. Feriearbete är ett verktyg för att på sikt minska ungdomsarbetslösheten i Hässleholms kommun. Det är också en del av kommunens strategi för att främja den framtida personalförsörjningen.

- Det här är en fin chans för unga att få in en fot i arbetslivet. Vi hoppas så klart kunna inspirera till att ungdomar väljer studier och senare också de yrken som finns i våra verksamheter, säger Elaine Fribyter, sektionschef på arbetsmarknadsförvaltningen.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Uppdaterad: